Kiralama sektörü 'ticari'ye izin istiyor

Düzenleyen:
Kiralama sektörü 'ticari'ye izin istiyor

T-Otomobil Haberleri

TOKKDER Başkanı ve LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, filo kiralama sektörü açısından 2016 yılını değerlendirdi ve hafif ticari araçların kiralanmasının Türkiye’deki araç üreticilerinin elini güçlendireceğini söyledi.

Ali Çelik - Otomotiv basını ile bir araya gelen Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Başkanı ve LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 2016 yılının uzun dönem filo kiralama sektörü açısından gayet olumlu geçtiğini belirten Oktay ‘’Geçtiğimiz yıl sektörün toplamda ödediği vergi tutarı 4 milyar 950 milyon TL oldu. Aynı zamanda ciddi vergi oluşturan ve vergi üreten bir sektör haline geldik. Uzun dönem araç kiralamada ulaştığımız aktif büyüklük 25 milyar TL’ye yaklaştı. Artık ülke ekonomisi içerisinde hissedilir katma değer ve istihdam oluşturan bir sektör haline geldik.’’ Açıklamalarında bulundu. Türkay Oktay konuşmasına şu şekilde devam etti;

Çift haneli büyüme hedefliyoruz
2017 yılına baktığımızda sektör olarak yıla yavaş başlıyoruz. İlk çeyrek büyümeleri geçtiğimiz senelerde de aynı şekilde seyretti. İlk çeyrekte negatif veya ‘0’ bir büyüme olabilir. Bunun temel sebeplerinden birisi de yılsonunda otomotiv sektörü hedeflerini gerçekleştirmek için temposunu artırması ve bizim de paralel olarak büyümemizdir. Şunu öngörebiliyoruz ki sektörün geçtiğimiz yıllardaki büyüme trendi bu sene de devam edecek. Uzun dönem kiralama sektörü olarak yine çift haneli bir büyümeyi hedefliyoruz. Özellikle referandum belirsizliği ortadan kalktıktan sonra ekonomide toparlanmayla beraber önümüzü daha da net göreceğiz.

Ticari araca serbestlik!
Sıkıntılarımızdan biri de ticari araç kiralayamamamız. Bunun dünyadaki tek örneğiyiz. Ticari aracın kiralanamadığı başka bir ülke yok. Bu karayollarındaki taşıma yönetmeliği nedeni ile yapamıyoruz bunu. Kanun bize ticari araç kiralayamazsınız demiyor ama  bu düzenleme ile getirilen belge düzeninde öz malı olma şartı var. İnsanlar ticari araç kullanacaksa öz malı olmak zorunda. Belge alabilmeleri için. İki hafta önce yeni bir taslak elimize geçti. Karayollarının yeni bir taşıma yönetmeliği üzerinde çalıştığını biliyor ve biz de görüşlerimizi sunuyorduk, geri bildirim yapıyorduk. Bu yönetmelikte inşallah ticari araçların kiralanması ile ilgili bu engel ortadan kalkacak gibi görünüyor.

Türkiye’de dengeli büyüyoruz
LeasePlan Türkiye olarak geçtiğimiz yılı 22 bin 700 adet araç parkıyla kapattık. Bu bir yıl önceye göre, yüzde 25’lik bir büyüme demek. Yani ülkemizde uzun dönem kiralama sektörü yüzde 19 oranında artarken, biz LeasePlan olarak yüzde 25 büyüme kaydederek pazarın üzerinde büyüdük. Şu anda sektörün ilk 5 oyuncusundan biri konumundayız. 2017 yılında da yine pazarın üzerinde bir büyüme hedefliyoruz.

LeasePlan olarak 2. Ele showroom yatırımı geliyor
2017 planlarımızdan biri de artık 2. Elde sektör olarak ihmal edilmeyen bir arz sağlayıcı durumuna geldik. 2016 yılında uzun dönemli kiralamadan dönen araçlar baz alındığında 93 bin araba sattık. 2. Elde toplam 4.5 -5 milyon işlem adedi olduğunu düşünürseniz çok büyük bir büyüklük değil ama her yıl daha fazla 2. El araç satıyoruz ve sektör de her geçen yıl büyüyor. Bizim sattığımız araçlar maksimum 3-4 yaşında oluyor. Son dönemde bu işin perakendesini yapmak için girişimler var biz de bu anlamda LeasePlan olarak 2. El showroom açmayı planlıyoruz. Burada özellikle bizim çok ağırlıklı kiraladığımız premium araçlardaki bireysel talebin bir kısmını bu kanallardan satmayı planlıyoruz. 2.el showroom açarak direkt bireylere satış yapacağız. Kolay ulaşılabilen, İstanbul’da açacağımız bir yer olacak. LeasePlan bunu yurtdışında denedi ve çok başarılı oldu. Kiradan dönen araçlar bugün 2. El alıcılar için son derece güvenilir araçlar çünkü hikayeleri belli.

 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...