'Beyaz şapkalı' hackerlara resmi düzenleme: Meslek standartı getirildi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
'Beyaz şapkalı' hackerlara resmi düzenleme: Meslek standartı getirildi

TEKNOLOJİ Haberleri  / Anadolu Ajansı

internetin giderek daha yoğun kullanıma ulaştığı bu çağda siber güvenlik daha da önem kazanıyor. Dijital verilerin korunması için çalışan uzmanlar için resmi kurumlar yeni düzenlemeler sunmakta. Son olarak Mesleki Yeterlilik Kurumu, 'beyaz şapkalı' hackerlar için bir düzenleme getirdi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), kötü niyetli hackerlardan önce sistemlerdeki güvenlik açıklarını fark edip siber güvenliğin güçlendirmesini sağlayan 'beyaz şapkalı' hackerlar olarak da bilinen 'Etik Hackerların' ulusal meslek standardını belirledi. Hem geleneksel mesleklere hem de geleceğin mesleklerine yönelik düzenlemeler getiren MYK, yapay zeka ve dijital dönüşüm alanlarına yoğunlaşmış durumda. 

Geçtiğimiz aylarda, 'Yapay Zeka Sistem Analisti', 'Blok Zinciri Analisti', 'Bulut Bilişim Analisti' ve 'Gömülü Sistem Geliştiricisi' mesleklerinin standartlarının ardından bu kez de Etik Hackerların meslek standartlarını belirledi. Kötü niyetli 'siyah şapkalı' hackerlardan önce güvenlik açıklarını fark ederek siber güvenliği güçlendirme çalışmaları yürüten 'Etik Hacker'ların meslek standardı kapsamında sahip olmaları istenen özellikler Resmi Gazete'de açıklandı.

MYK'ye göre beyaz şapkalı hackerların sahip olması gereken özellikler şu şekilde: "Sistemlerde ortaya çıkabilecek muhtemel güvenlik zafiyetleri, uluslararası yazılım güvenliği standartları, sunucu sanallaştırma yazılımları, yazılım geliştirme yaşam döngüsü prensipleri, kapalı ve açık kaynak kodlu sistemler, son kullanıcı sebepli gerçekleşebilecek güvenlik zafiyetleri, ağ taraması yapma, sızma testi yazılımları, sızma testi zafiyetleri ve sızma testinde bilgi ve beceriye sahip olmak."

BEYAZ ŞAPKALI HACKERLARA BELGE 

MYK, Ulusal Meslek Standardını kaynak alarak Etik Hackerlık mesleğinde sınav ve belgelendirme faaliyetlerini tanımlayan ulusal yeterlilik hazırlama çalışmalarını da sürdürüyor.

Ulusal yeterliliğin yayınlanmasıyla Etik Hackerlık mesleğine yönelik uluslararası akreditasyonu haiz, kalite güvencesi sağlanmış ve MYK tarafından yetkilendirilen kuruluşlarca sınav ve belgelendirme faaliyetlerine başlanacak. Ayrıca sınavlarda başarılı olanlara MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi verilecek.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...