90'ların hazır alım politikası tarihe karıştı: Yerli üretim uçaklarla çelik kanatlar artık daha güçlü

Düzenleyen: / Kaynak: AA
90'ların hazır alım politikası tarihe karıştı: Yerli üretim uçaklarla çelik kanatlar artık daha güçlü

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Yerli ve milli teknoloji hamlesi tüm hızıyla devam ederken havacılık da bu alandaki nimetlerden faydalanıyor. Türk savunma sanayisi, yüksek ve en yeni teknolojilerle donatılan uçak ve helikopterlerini Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kazandırıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda yürütülen havacılık projeleriyle operasyonel etkinliği artırılan, pilot iş yükü azaltılan, durumsal farkındalığı yüksek araçlar güvenlik güçlerine teslim ediliyor. 9. Hava ve Aviyonik Sistemleri Semineri'nde konuşan SSB Savunma Sanayii Uzmanı Onur Şimşek, 1990'lı yıllardaki hazır alım politikasının yerini artık özgün tasarım ürünlerin aldığını söyledi. 

Her helikopter geliştirme faaliyetiyle bir aviyonik süit geliştirme faaliyetinin de başlatıldığını söyleyen Şimşek, Atak helikopteri projesi kapsamında yerli ve yabancı kullanıcılara 72 helikopter teslimatı gerçekleştiğini belirtti. 

Onur Şimşek, T70 Genel Maksat Helikopter Programı'nda kalifikasyon faaliyetlerinin başladığını ve askeri ve sivil ihtiyaçları karşılayacak Gökbey helikopteri için sertifikasyon ve kalifikasyon çerçevesinde prototip araçlarla çalışmaların devam ettiğini de aktardı. Ağır sınıf taarruz helikopteri projesinde ise bu tür bir helikoptere entegre edilebilecek tüm sistemlerin entegre edildiği oldukça karmaşık bir ürün oluşturulduğunu ifade etti. 

PİLOT İŞ YÜKÜ ARTIK DAHA AZ

SSB Savunma Sanayii Uzmanı Onur Şimşek, konuşmasının devamında ise yerli aviyonikler sayesinde operasyonel etkinliğin artırıldığını ve ayrıca pilot iş yükünün azaltıldığını, durumsal farkındalığın da artırıldığını söyledi. 

Yerli aviyonikler sayesinde yerli silah sistemlerinin entegrasyonunun kolaylaştığını ve yeni teknolojilere uyumun üst seviyeye çıkarılabildiğini anlatan Şimşek, yerli çözümlerin ayrıca bakım kolaylığı, yurt dışı bağımlılığının azaltılması gibi faydalar sağladığını vurguladı.

MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİ DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanlığı Kıdemli Danışmanı Uğur Kıtar da Milli Muharip Uçak Projesi'nin tam gaz devam ettiğini, altyapı yatırımlarının sürdüğünü söyledi. "Her şeyi daha iyi, daha hızlı yapmak zorundayız." diyen Kıtar, zamanla projelerde sivil kökenli standart ve yaklaşımları ele almaya çalıştıklarını belirtti. Kıtar, tedarikçilerinden bu standartları daha çok uygulamalarını beklediklerini kaydetti.

Uğur Kıtar, "Milli Muharip Uçak Projesi'nde ağırlıklı olarak sivil standartları dikkate aldık. Bu 'sivil uçak yapıyoruz' anlamına gelmiyor. Özgür ve Hürkuş projelerinde bu yaklaşımın kazanımlarını da gördük. O yüzden askeri havacılık tarafından bu yaklaşımın doğru olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...