Apple'dan Türkiye'ye 5G müjdesi: iOS 16.4 sürümüyle birlikte iPhone'lara geldi... Peki, 5G hangi bölgelerde var ve nasıl kullanılacak?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Apple'dan Türkiye'ye 5G müjdesi: iOS 16.4 sürümüyle birlikte iPhone'lara geldi... Peki, 5G hangi bölgelerde var ve nasıl kullanılacak?

TEKNOLOJİ Haberleri

Apple, iOS 16.4 güncellemesini yayınladı. İşletim sistemindeki bu son güncellemeyle birlikte çok önemli bir özellik Türkiye’deki kullanıcılara da sunulmuş oldu. Artık iPhone’lar 5G ile çalışabilecek. Peki, Türkiye’de 5G nerelerde var? iPhone 5G nasıl kullanılır? İşte merak edilen soruların cevapları…

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bir süredir merakla beklenen iPhone telefonlara yönelik güncellemesini sonunda yayınladı. Apple’ın iPhone’ları için geliştirdiği yazılımı olan iOS işletim sisteminin son sürümü de yayınlanmış oldu. iOS 16.4 olarak çıkan bu son güncelleme iPhone kullanıcılarına sunuldu. Böylece, yeni emojilerin, telefon aramaları için ses izolasyonunun da aralarında bulunduğu birçok yeni özellik telefonlarda aktif edildi.

Öte yandan, Türkiye’deki kullanıcıları sevindiren bir gelişme de yaşandı. iOS 16.4 güncellemesiyle birlikte Apple, iPhone telefonlar için 5G hizmetini aktif hale getirdi. Peki, iPhone’da 5G nasıl kullanılır, ne yapmak gerekiyor? Türkiye’de 5G hangi bölgelerde çekiyor? Ayrıntılar haberimizde…

IOS 16.4 HANGİ TELEFONLARA GELDİ?

iOS 16.4 güncellemesini hangi telefonlar alacak? İlk önce bu sorunun cevabını verelim. Yeni güncellemeyi iPhone X modelinden itibaren daha üst modeller alabilecek. Yani iPhone X de dahil olmak üzere Apple’ın en son piyasaya sürdüğü telefon serisi olan iPhone 14 modellerine kadar çok sayıda iPhone modeli yeni güncellemeyi yükleyebilecek.

Bu arada, iPhone X’ten daha eski bir model için de müjdeyi verelim. iPhone 8 serisi de iOS 16.4 güncellemesini yükleyebilecek. Ayrıca  iPhone SE 2 ve SE 3 modelleri de güncellemeyi alabilecek telefonlar arasında.

Peki, iOS 16.4 güncellemesi nasıl yüklenir? iPhone'da iOS güncellemesi nasıl yapılır? iPhone'da sırasıyla Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme'ye girdikten sonra iOS 16.4 sürümü için 'İndir ve Yükle' butonuna basarak telefonunuzu son sürüme güncelleyebilirsiniz

IOS 16.4 İLE GELEN ÖZELLİKLER VE YENİLİKLER

Peki, iOS 16.4 güncellemesi ile gelen yenilikler ve özellikler neler? İşte iOS 16.4 özellikleri:

-iOS 16.4 güncellemesi ile gelen yeniliklerin en dikkat çekenleri 5G desteği ve ses izolasyonu. Ses izolasyonu özelliği telefon konuşmalarına yönelik. Bu özellik sayesinde bulunduğunuz ortamdaki dış sesler filtrelenecek ve sesiniz konuştuğunuz kişiye daha net bir biçimde ulaşacak. iPhone’lar bu özellik ile sizin sesinizin seviyesini yükseltirken, çevre gürültüsünü ise azaltacak.

-Apple, iOS 16.4 ile PlayStation 5 DualSense Edge kontrolcü desteğini de kullanıcılara sundu. Kontrolcü artık iPadOS 16.4, tvOS 16.4 ve macOS Ventura 13.3 sürümlerinde de destekleniyor. Böylece, mobil oyunları çok daha etkili şekilde oynamak mümkün. 

Apple'dan Türkiye'ye 5G müjdesi: iOS 16.4 sürümüyle birlikte iPhone'lara geldi... Peki, 5G hangi bölgelerde var ve nasıl kullanılacak?

iOS 16.4 resmi sürüm notu

iOS 16.4 sürümüyle birlikte gelen diğer özellikler ve yenilikler ise şu şekilde:

-Hayvanları, el hareketlerini ve nesneleri içeren 21 yeni emoji artık emoji klavyesinde kullanılabilir.

-Ana ekrana eklenen web uygulamaları için bildirimler.

-Fotoğraflar’daki Yinelenenler albümü desteği, iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi’ndeki yinelenen fotoğrafları ve videoları saptayacak şekildegenişletilir.

-Hava Durumu uygulamasında haritalar için VoiceOver desteği.

-Flaş ışıkları veya yanıp sönen ışıklar algılandığında videoyu otomatik olarak soluklaştıran erişilebilirlik ayarı.

-Çocuklardan gelen Satın Alma İzni isteklerinin ebeveynlerin aygıtında görünmemesine neden olan bir sorunu düzeltir.

-Matter uyumlu termostatların Apple Ev ile eşlendiğinde yanıt vermemeye başlamasına neden olan sorunları giderir.

-iPhone 14 ve iPhone 14 Pro modellerinde Trafik Kazası Algılama iyileştirmeleri.

-iPhone'lara 5G desteği geldi. Ancak bu konuyu aşağıdaki alt başlıkta özel olarak anlattık. 

TÜRKİYE'DE 5G VAR MI, NERELERDE ÇEKİYOR? 

Gelelim 5G’ye… iOS 16.4 işletim sistemi güncellemesiyle Türkiye’deki iPhone kullanıcıları için 5G desteği de geldi. 5G desteği yalnızca iPhone 12 ve üzeri iPhone modellerinde kullanılabilecek. Yani 12 serisinde, 13 serisinde ve 14 serisinde.

İşletim sistemi özelinde 5G desteği sunuluyor olsa da şu anda Türkiye'de 5G'nin aktif olduğu bölge yok. Ülkemizde 5G hizmeti sadece İstanbul Yeni Havalimanı'nda aktif ve cihazınız 5G'yi destekliyorsa kullanabilirsiniz. Ayrıca Turkcell'in İstanbul ve Trabzon'da baz istasyonlarının bulunduğu söyleniyor.

Bu arada, sosyal medyada bazı kullanıcılar İstanbul'un bazı bölgelerinde iOS 16.4 sürümünü yükledikten sonra 5G bağlantısının telefonlarında görüldüğünü iddia etti. Kısacası 5G bağlantısı bulunsa bile hizmet aktif değil. 

Bununla birlikte, operatörlerin (Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom) Türkiye için bir 5G haritası da yayınlamış değil. Yani hangi bölgelerde 5G desteği sunulduğunu ya da ilk etapta nerelerde sunulacağını bilmiyoruz. Ancak internet kullanımı için hız testi sunan 'nperf' platformu kendi verilerine dayanarak bir harita oluşturdu. Buna göre, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep, Kayseri, Sakarya, Muğla ve Trabzon illerinin çok küçük bir bölümü 5G kapsama alanında. Yine de bu kentlerde yaşıyor olsanız ve telefonunuz 5G desteği sunsa bile 5G hizmeti aktif olmadığı için kullanamazsınız. Belki de bu iller Türkiye'de 5G hizmetinin test edileceği ilk kentler olabilir. 

İlerleyen haftalarda operatör şirketlerinin bu konuda daha hızlı adımlar atarak baz istasyonlarını aktif etmesini bekliyoruz. 

Öte yandan, Türkiye'deki 5G çalışmalarına ilişkin en son Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy bir açıklama yapmıştı: "Son dönemde sektörümüzün gündeminde 5G’ye geçiş var. Bugün 83 ülkede 210 operatör 5G hizmetlerini başlattı. 5G’yi kucaklayan ülkeler arasına Türkiye’nin de en kısa sürede katılmasını diliyoruz. Beklentimiz, bir an evvel ihale takviminin ve detaylarının netleştirilerek duyurulması ve Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinin başlaması. 5G’ye geçişte pazarın gerçeklerine uygun sürdürülebilir, öngörülebilir bir yatırım ortamının sağlanması, sektörün 5G’den azami faydayı elde etmesini ve bunu ekonomiye katma değer olarak kazandırmasını sağlayacaktır."

(Haber Merkezi / Türkiye Gazetesi)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...