Avrupa devletleri uzayda güneş enerjisi üretmek için harekete geçti: ESA'nın başlattığı Solaris projesi nedir?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Avrupa devletleri uzayda güneş enerjisi üretmek için harekete geçti: ESA'nın başlattığı Solaris projesi nedir?

TEKNOLOJİ Haberleri

Avrupa Uzay Ajansı’na bağlı uzay araştırmacıları, elektriğin uzaydan kablosuz olarak milyonlarca eve ışınlanıp ışınlanamayacağını araştırmaya başladı. Bilim insanlarının hedefi, uzay tabanlı bir güneş enerjisi sistemi geliştirmek ve üretilecek enerjiyi milyonlarca haneye ulaştırmak.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), uzayda devasa güneş enerjisi tesislerinin çalışıp çalışmayacağını ve uygun maliyetli olup olmayacağını görmek için bu hafta üç yıllık bir çalışmayı onaylayacak. Nihai amaç, yörüngede her biri bir elektrik santrali ile aynı miktarda elektrik üretebilen dev uydulara sahip olmak. 

ESA'nın yönetim konseyi, fikri bugün Paris Genel Merkezinde değerlendirecek. Çeşitli kuruluşlar ve diğer uzay ajansları bu fikri incelerken, Solaris girişimi, uzaya dayalı bir yenilenebilir enerji üretim sistemi geliştirmek için pratik bir planın temelini atan ilk girişim olacak.

Çalışma, uzay ajansının uzay araştırmaları, çevresel izleme ve iletişim planlarının bir sonraki aşamasının bütçesine karar verecek olan ESA'nın Paris'teki Konsey toplantısında araştırma bakanları tarafından değerlendirilen bir dizi öneriden biri.

ESA'nın genel müdürü Josef Aschbacher, BBC News'e yaptığı açıklamada, uzaydan gelen güneş enerjisinin gelecekteki enerji kıtlıklarını gidermek için ‘muazzam’ şekilde yardımcı olabileceğini söyledi. Aschbacher, “Karbon nötr ekonomilere geçmemiz ve bu nedenle enerji üretme şeklimizi değiştirmemiz ve özellikle enerji üretimimizin fosil yakıt kısmını azaltmamız gerekiyor. Uzaydan yapabilirseniz, ki eğer yapabilirsek, çünkü henüz orada değiliz, bu kesinlikle harika olur çünkü birçok sorunu çözer." dedi. 

UZAYDAN GÜNEŞ ENERJİSİ ELDE ETMEK ARTIK BİLİM KURGU DEĞİL

Güneş'in enerjisi uzayda çok daha verimli bir şekilde toplanabiliyor çünkü ne gece var ne de bulutlar. Bu bilgiyle hareket eden bilim insanları, 50 yılı aşkın bir süredir benzer çalışmaları ileri sürüyor ancak şimdiye kadar uygulanması çok zor ve çok pahalıydı.

Avrupa devletleri uzayda güneş enerjisi üretmek için harekete geçti: ESA'nın başlattığı Solaris projesi nedir?

Yeniden kullanılabilir roketler ve özel sektör tarafından geliştirilen diğer yenilikler sayesinde fırlatma maliyetlerinin düşmesi oyunun kurallarını değiştirdi. Uzayda robotik yapılarda ve elektriği uzaydan Dünya'ya kablosuz olarak ışınlayacak teknolojinin geliştirilmesinde de ilerlemeler oldu.

ESA,  Solaris adını verdiği bir araştırma programı için üye ülkelerden fon arıyor. Solaris girişimine öncülük eden bilim insanı Dr. Sanjay Vijendran, “Uzay tabanlı güneş enerjisi fikri artık bilim kurgu değil. Potansiyel orada ve uzayda bir şey inşa etmeye devam etmeye karar vermeden önce teknolojik yolu gerçekten anlamamız gerekiyor" diyor. 

SOLARİS GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ NEDİR?

Solaris programının temel odak noktalarından biri, uzayda toplanan güneş enerjisini Dünya'daki elektrik şebekelerine aktarmanın mümkün olup olmadığını belirlemek. Bu elbette çok uzun bir kabloyla yapılamaz, bu nedenle mikrodalga ışınları kullanılarak kablosuz olarak iletilmesi için çalışılıyor.

Solaris ekibi, elektriği kablosuz olarak güvenli ve verimli bir şekilde iletmenin prensipte mümkün olduğunu zaten gösterdi. Mühendisler, Eylül ayında Münih'teki havacılık firması Airbus'taki bir gösteride kablosuz olarak güneş pillerinden toplanan 2 KW gücü 30 metreden daha uzaktaki toplayıcılara gönderdi. Binlerce kilometreye gigawatt güç göndermek büyük bir adım olacak ancak Airbus'ın üst düzey yöneticilerinden Jean Dominique Coste'a göre, bu mümkün.

ESA’dan ayrı yürütülen Birleşik Krallık hükümetinin bir araştırmasına göre de 2040 yılına kadar bir elektrik santrali ile aynı miktarda elektrik üretebilen bir uyduya sahip olmak mümkün. Bu sonuç, ESA'nın tahminleriyle de uyumlu. Bununla birlikte, ESA’dan Dr. Vijendran'a göre, siyasi destek ve fon yardımları sayesinde 10 yıl içinde uzay tabanlı bir güneş enerjisi sistemi yapılabilir.

(BBC News / TRT Haber) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...