Instagram Türkiye'de yeni özelliğini başlattı: Videolu yaş doğrulamaya hazır olun... Yüzünüzü tarayacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Instagram Türkiye'de yeni özelliğini başlattı: Videolu yaş doğrulamaya hazır olun... Yüzünüzü tarayacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Instagram, çocukları ve gençleri korumak için yaş tanımlama zorunluluğuna başladı. Avrupa’daki kullanıcılar hesap oluşturmaya çalıştıklarında Instagram’ın doğum tarihi belirtmeyi zorunlu kılan seçeneğiyle karşılaşıyor. Üstelik artık bu, Türkiye’deki kullanıcıları da kapsıyor.

Teknoloji devi Meta’ya ait sosyal medya şirketi Instagram, 18 yaş altı gençlere yönelik yeni bir yaş doğrulama yönteminin bugünden itibaren kullanıma sunduğunu açıkladı. Yeni yaş doğrulama sisteminin başlatıldığı ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Bununla birlikte, şirket yaş doğrulama sistemini iki farklı şekilde uygulayacak.

Bir kullanıcının yaşı eğer 18’den küçük olarak belirtilmişse ancak yaşını 18’den büyük olarak değiştirirse Instagram’da iki farklı seçenekle karşılaşacak. Platform, kullanıcıdan ya resmi bir kimlik belgesini yüklemesini isteyecek ya da kullanıcının yüzünü gösteren bir selfie videosu çekmesini talep edecek.

INSTAGRAM YAŞ DOĞRULAMA NASIL YAPILIR?

Peki, Instagram yüzümüzden nasıl yaşımızı tespit edecek? Meta’ya ait şirket, ‘Age Check Verification Scheme’ yani Yaş Kontrolü Sertifikasyon Programı onayı almış olan yapay zeka şirketi Yoti ile aylar öncesinde bir iş birliği yapmıştı. Bu doğrultuda, kullanıcının yüklediği videoyu analiz eden Yoti, yaşının 18’den büyük mü yoksa küçük mü olduğunu kişinin yüz hatlarını dikkate alarak tahmin ediyor.

INSTAGRAM YÜKLENEN VİDEOLARI NE AMAÇLA KULLANACAK?

Instagram ve Yoti arasındaki anlaşmadan bu yana kullanıcılar bir konuda endişeli: Yoti, yüklenen videoları ne amaçla kullanacak? Bu konuda Instagram, herkesin içini rahatlatan bir açıklama yaparak, Yoti’nin yüz tanıma teknolojisi olmadığını ve yaş doğrulama için yüklenen görüntülerin yaş tahmini yapıldıktan sonra her iki platformdan da tamamen silineceğini belirtti.

Öte yandan, Meta yaş doğrulama testlerine Haziran 2022’de bazı ülkelerde başlamıştı. Test sürecinden bazı verileri de paylaşan şirket, yaşını 18 yaş üstü olacak şekilde değiştirmek isteyen 18 yaş altı gençlerin yüzde 96’sının bu yeni kimlik tespitiyle engellendiğini duyurdu. Ayrıca yaşını doğrulaması istenen kullanıcıların yüzde 81’inin resmi kimlik belgesini yüklemek yerine video seçeneğini tercih ettiği açıklandı.

(Meta)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...