Mavi Vatan'a stratejik güç! ABD'nin tekelini "UÇA" kırdı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mavi Vatan'a stratejik güç! ABD'nin tekelini "UÇA" kırdı

TEKNOLOJİ Haberleri

Silah tüccarı ülkelerin ambargolarını kıran Türkiye, yerli ve milli teknolojiyle adeta kapısında beklenen ülke konumuna geldi. Donanmasını da yerli ve milli teknolojilerle güçlendiren Türkiye, Bugüne kadar sadece ABD’nin seri olarak ürettiği havadan hassas deniz mayını yerli/milli imkanlarla geliştirildi. "Uçaktan Atılabilir Güdümlü Akıllı Dip Mayını UÇA" bu alanında ABD tekelini kırmayı başardı.

Türkiye savunma sanayiinde çığır açmaya devam ediyor. İHA teknolojisine dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan Türkiye, deniz ve kara gücünü de yerli ve milli imkanlarla güçlendirmeye devam ediyor. 

TRT Haber'de yer alan habere göre, Bugüne kadar sadece ABD’nin seri olarak ürettiği havadan hassas deniz mayını yerli/milli imkanlarla geliştirildi. Uzmanlar, Mavi Vatan için çok önemli olan bu kabiliyetin son derece yüksek ihracat potansiyeli olduğu görüşünde.

Mavi Vatan'a stratejik güç! ABD'nin tekelini

KoçSavunma, MKE ve TÜBİTAK SAGE imzası taşıyan ‘Uçaktan Atılabilir Güdümlü Akıllı Dip Mayını UÇA’ da yankısı devam eden işlerden biri. UÇA aynı zamanda, savunma sanayiinde farklı alanlarda üretim yapan firmaların birlikte çalışarak neler yapabileceğinin de bir örneğini teşkil ediyor.

MALAMAN PROJESİNDE İLK FİLİZLER ATILDI

Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri AŞ İş Geliştirme ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Birim Yöneticisi Berker Emre Tok, UÇA projesinin önemini anlatmadan önce sürecin nasıl geliştiğinden bahsediyor.

Mavi Vatan'a stratejik güç! ABD'nin tekelini

UÇA ile Türkiye son derece kritik bir kabiliyete daha erişmiş olacak

2018’de ‘Malaman’ akıllı dip mayın işi kapsamında bir TÜBİTAK projesinin içerisinde yer aldıklarını anlatan Tok, “Bu yıl itibarıyla projede çok önemli mesafeler kat ettik. Ve geldiğimiz noktada dip mayını seri üretim haline getirdik” ifadelerini kullandı.

Malaman projesi kapsamında ortaya konan ürünün bu yıl sonuna kadar tüm kalifikasyon testlerinin yapılacağına değiniyor Berker Emre Tok. Sonrasında ise TSK’nın stratejik seviyedeki harekat ihtiyacını karşılayan bir ürünü envantere kazandırmış olacaklarına dikkat çekiyor.

ÜRETTİĞİMİZ MAYINI TAARRUZİ BİR ÜRÜNE ÇEVİRDİK

Malaman’da yapılan çalışmalar sırasında elde edilen birikimi daha farklı kullanabilmek için kolları sıvadıklarını kaydediyor Tok ve devam ediyor: “Malaman projesi sırasında biz akıllı mayının manyetik, akustik ve basınç sensörlerinden oluşan elektronik modülünü ürettik. Bu modülü dünyadaki değişik uygulamalarda olduğu gibi uçaktan atılabilen taarruzi bir silaha çevirme düşüncesi yıllar içinde gelişti. Sonrasında işler daha somut bir hal aldı ve bizim ısrarlı anlatımlarımız sonunda bir sinerji ortaya çıktı ve hızlı bir konsept oluşturmamızı sağladı. Havadan hassas mayınlama olarak en genel haliyle anlatabileceğimiz konsepte UÇA ismi verildi.

Mavi Vatan'a stratejik güç! ABD'nin tekelini

DÜŞMANIN HEDEFİ OLMADAN MAYINLAMA YAPILACAK

Berker Emre Tok, UÇA’nın ister savaş uçağı ister insansız hava araçlarından atılabileceği bilgisini de paylaşıyor ve söz konusu mühimmatın yaklaşık 120 km’nin üzerinde bir mesafeden istenilen sahaya atılabildiğini anlatıyor. “Siz bu mesafeden atabildiğiniz için haliyle hava aracınız düşman silahların menziline girmeden bunu başarmış oluyor” diyen Tok’a göre UÇA ile düşmanın deniz harekat sahası bu yöntemle etkin bir şekilde kontrol edilebiliyor.

TÜRK SİHA’LARIYLA BERABER İHRAÇ EDİLEBİLİR

UÇA’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne deniz harekatlarında çok büyük stratejik katkılar sağlayacağının altını çizen Tok, yakın gelecekte söz konusu projenin ihracatı noktasında da sıkça haberler duyabileceğimizi anlatıyor: “Hem taarruzi amaçlı hem de düşman deniz sahalarının kontrol edilmesinde kullanılabilen çok maksatlı bir yeteneği Türk Deniz Kuvvetleri’ne kazandırmış olmanın heyecanını yaşıyoruz. Umarız UÇA belli aşamalardan sonra seri üretime geçecek ve büyük bir stratejik yetenek halini alacak.

Son yıllarda Türk SİHA’ların dünyanın dört bir yanından talep gördüğünü biliyoruz. UÇA, aslında yerli/milli SİHA'ların da potansiyelini artıran bir ürün. Bu kapsamda yakın gelecekte SİHA’larla beraber UÇA kabiliyetinin de ihraç edilmek istediği haberlerini sıkça duyabiliriz.”

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: TRT Haber

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...