‘Mavi Vatan’ın yılmaz koruyucuları: Yunan’ın kirli oyunlarını bir bir ortaya döküyorlar

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
‘Mavi Vatan’ın yılmaz koruyucuları: Yunan’ın kirli oyunlarını bir bir ortaya döküyorlar

TEKNOLOJİ Haberleri  / Haber Merkezi

Türkiye’de yerli ve milli imkanlarla geliştirilen insansız hava araçları (İHA) Yunanistan’ın Ege’deki hukuka aykırı faaliyetlerini bir bir ortaya döküyor. Son olarak İHA’lar Yunanistan’ın askeri sevkiyatını görüntüledi.

Türkiye ile Yunanistan arasında son haftalarda gerilim iyice arttı. Yunanistan’ın uluslararası hukuka aykırı şekilde Ege’deki gayri askeri statüye sahip adalara zırhlı araç sevk ettiği anlar İHA’lar tarafından belgelendi. İHA’lar, Yunan ordusunun çıkarma gemilerinin Midilli ve Sisam adalarına askeri araçları nasıl sevk ettiğini apaçık gösterdi. Üstelik bu araçlardan birçoğu ABD tarafından hibe edilen ürünlerdi. 

3

Yunanistan’ın Midilli ve Sisam adalarına askeri araç sevkiyatı Türk savunma sanayisinin önde gelen şirketlerinden TUSAŞ’ın geliştirdiği AKSUNGUR tarafından tespit edildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinde en az 25 insansız hava aracı bulunurken, AKSUNGUR’un yanı sıra ANKA ve Bayraktar TB2 de Türk ordusu tarafından aktif olarak kullanılmakta. 

4

Peki, Mavi Vatan’ın yılmaz koruyucuları, Türkiye’nin denizlerini yedi gün yirmi dört saat gözlemleyen insansız hava araçları neler? Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ve Deniz Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılan İHA’lara bir göz atalım… 

5

AKSUNGUR İHA

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii mühendislerinin geliştirip ürettiği AKSUNGUR, insansız hava aracı ANKA'nın gelişmiş versiyonu olarak tanımlanıyor. 50 saat havada kalabilen AKSUNGUR, terörle mücadelenin yanı sıra denizlerin gözlemlenmesi için de aktif olarak kullanılıyor. 

6

AKSUNGUR, 50 saat havada kalma ve 750 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Bu İHA, hassas güdüm kiti ve minyatür bomba taşıyabildiği için F-16'ların yükünü hafifletiyor. Ayrıca envanterdeki çok sayıda güdümlü mühimmatı aynı anda taşıyabiliyor.

7

TUSAŞ AKSUNGUR, 8 kilometre uzaklıktaki bir kişinin elindeki cismi gece karanlığında bile olsa ayırt edebiliyor. 

8

ANKA İHA

 

İnsansız Hava Aracı Anka, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen insansız hava aracıdır. ANKA İHA, 30 saatten fazla havada kalabiliyor. Pilot veya operatöre gerek olmadan iniş-kalkış yapabiliyor. Peki, ANKA İHA’nın diğer teknik özellikleri neler? 

 

• 9

• Gövde uzunluğu: 8 metre

• Kanat açıklığı: 17 metre

• Toplam Kalkış Ağırlığı: 1.500 kg

• Yakıt ağırlığı: 250 kg

• Yararlı Yük Ağırlığı: 200 kg

• Motor: 1× Thielert Centurion 2.0 dört-silindirli, turbo dizel, 155 hp (114 kW)[9] , PD170 DİZEL MOTOR

• Azami hız: 217 km/s (117 knot,135 mph)

• Olağan Seyir Hızı: > 75 knot

• Servis irtifası: 30,000 ft

• Havada Kalış Süresi: 24 - 32 saat

 

10

 

BAYRAKTAR TB-2

 

Türk ordusunun ihtiyaçları doğrultusunda Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Bayraktar TB2 de ‘Mavi Vatan’ın gözü’ olma görevini üstleniyor.

 

11

 

500.000 saatten fazla uçan TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2014’ten bu yana aktif olarak hizmet etmektedir. Şu anda Türkiye ile beraber Katar, Ukrayna, Azerbaycan ve teslimat yapılan ülkelerin envanterinde yüzlerce Bayraktar TB2 S/İHA Platformu görev yapmaktadır. Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde havada kalma (27 Saat 3 Dakika ) süresi ve irtifa (25 bin 30 feet) rekorunu kırmıştır. Bayraktar TB2 bu ölçekte ihraç edilen ilk hava aracı ünvanını da taşımaktadır.

 

12

 

Yunanistan’ın korkulu rüyası Bayraktar TB2, istisnasız her gün Yunan basınına konu oluyor. Peki, Bayraktar TB2 SİHA’nın (silahlı insansız hava aracı) teknik özellikleri ve yetenekleri neler? 

 

13

 

27 saat havada kalabiliyor.

150 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor.

4 adet lazer güdümlü akıllı mühimmatla uçabiliyor.

Operasyonel görevlerin haricinde keşif, gözetleme ve istihbarat amacıyla da kullanılıyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...