Metaverse arsaları tarla oldu

- Güncelleme:
Metaverse arsaları tarla oldu

Teknoloji Haberleri

Geçen yıl yatırımcıların gözdesi hâline gelen ‘Metaverse’ arsaları ciddi değer kaybı yaşadı. Türkiye’de 50 bin parsel Metaverse arsası satılırken, o dönem fiyatı 300 lira iken bugünlerde 40 liraya kadar düştü. Uzmanlar, bu tür yatırımların belirsizlik içerdiğini belirterek “Bir süre popüler olan bu yatırım aracı şimdilerde ciddi değer kayıpları yaşıyor” diyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Bir dönemde kapış kapış satılan Metaverse arsalarının bugünlerde yüzüne bakan yok. Dünya haritasının parsellere bölündüğü Metaverse platformu OVR’de geçen yıl İstanbul’da ortalama 300 liradan alıcı bulan bir parselin bugünkü bedeli 40 liraya kadar düştü. Şu anda OVR evreninde İstanbul Boğazı hattında 60 liranın altında arsa satın almak mümkün... İstanbul’un daha ücra köşelerinde ise fiyatlar dip yaptı. Bugüne dek sadece Türkiye’de 35 bin, İstanbul’da ise 15 bin parsel arsa satışı oldu. Dünyada en fazla Metaverse satışı olan ülke ise Türkiye idi… Öte yandan bu evrende son 3 aydır satılık arsa satışlarındaki artış da dikkat çekiyor.

SPEKÜLATİF ARTIŞLAR

Marmara Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık gazetemize yaptığı açıklamada “Metaverse arsalarının değer kaybetmesinin başlıca sebebi, spekülasyonlar ve piyasadaki aşırı talebin azalmasıdır. Birçok yatırımcı, hızla zengin olma umuduyla büyük miktarlarda Metaverse arsaları satın almıştır. Ancak, piyasa koşullarının değişmesi, beklentilerin karşılanamaması ve spekülatif fiyat artışlarının düşmesiyle birlikte, bu arsaların değeri bir anda düşmüştür. Ayrıca, henüz tam anlamıyla gelişmemiş yapıya sahip olan Metaverse evrenleri, belirsizlikler ve riskler içermektedir. Bu da yatırımcıların ilgisini kaybetmesine ve arsaların değer kaybı yaşamasına sebep olmuştur” dedi.

KRİPTO İLE BAĞLANTILI

“Aynı şekilde Metaverse arsalarındaki fiyat düşüşünde kripto para borsalarının çöküşünün etkisi de dikkate alınmalıdır” diyen Kırık şu ifadeleri kullandı: Zira kripto para borsalarındaki çöküşler, genellikle piyasada panik oluşturmuş ve yatırımcıların risk almaktan kaçınmasına sebep olmuştur. Kripto para borsaları, genellikle Metaverse arsalarının alınıp satıldığı platformlardan biridir. Dolayısıyla kripto para borsalarının çöküşü ve güvenlik açıklarının yaşanması üzerine yatırımcıların güveni sarsılmış ve piyasada genel bir düşüş eğilimi görülmüştür. Teknolojiye ilişkin belirsizlikler, yapay zekânın gelişim göstermesi ve genel ekonomik koşullar gibi etkenler de bu değer kaybında aktif rol oynamıştır.

500 MİLYON DOLARLIK SATIŞ YAPILDI

Metaverse arsalarının birer ‘NFT’ olduğuna işaret eden Ali Murat Kırık, şu değerlendirmeyi yaptı: NFT projelerinin artması piyasanın çeşitlenmesine ve alternatiflerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu durum ister istemez var olan arsaların değer kaybıyla karşı karşıya kalmasına zemin hazırlamıştır. Geçtiğimiz yılın verilerine göre Metaverse arsa satışları 500 milyon doları aşmış, 4 büyük sanal gerçeklik evreninde yatırımcı sayısı 24.598 olmuştu. Şimdi birçok arsa ciddi değer kaybetti. Dolandırıcılık faaliyetlerinin yaşanması da yatırımcıların kaçmasına sebebiyet vererek yatırımların farklı alanlara kaymasına sebep olmuştur. Zengin olma hayalleri suya düşmüş ve Metaverse arsalarındaki alış heyecanı ilk dönemki popülaritesini kaybetmiştir. NFT ve kripto para teknolojisine yönelik hukuki zemin eksikliği de yatırımcıların kaçmasına zemin hazırlamış, ‘scam’ diye ifade ettiğimiz sahte Metaverse projeleri de piyasayı bir anda dolandırdıkları için Metaverse arsa fiyatları geçen yıla göre yüzde 80 düşüş göstermiştir. Kısacası metaverse arsaları verimsiz tarlalara dönüşmüştür.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...