Microsoft'un Activision'ı satın almasına İngiltere'den veto, AB'den onay

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Microsoft'un Activision'ı satın almasına İngiltere'den veto, AB'den onay

TEKNOLOJİ Haberleri

Microsoft, Activision Blizzard'ı 68.7 milyar dolara satın alma girişiminde önemli bir engeli aştı. Beklendiği gibi, Avrupa Birliği devralımı onayladı. Öte yandan, İngiltere'nin söz konusu satın alımı veto edip, AB'nin onay vermesi 'Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılması) sonrası sürtüşme mi?' sorularına yol açtı.

ABD merkezli yazılım ve teknoloji şirketi Microsoft ile Fransa kaynaklı ABD merkezli bilgisayar oyunu geliştiricisi ve yayıncısı Activision Blizzard arasındaki satın alma anlaşması, oyun sektörü tarihindeki en büyük anlaşma olmaya hazırlanıyor ancak küresel düzenleyicileri ikiye böldü. Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Microsoft'un Call of Duty oyununun geliştiricisi Activision Blizzard şirketini yaklaşık olarak 69 milyar dolara satın almasına onay verdi. Komisyon, Microsoft'un rekabet meseleleriyle ilgili endişelerini giderdiğini belirtti. Bununla birlikte, İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) sadece üç hafta önce, gelişmekte olan bulut oyun sektöründe rekabete zarar vereceği endişesiyle anlaşmayı reddetmişti. 

Anlaşmanın geçmesi için İngiltere, AB ve ABD'deki düzenleyici kurumların onayına ihtiyacı var. Ancak anlaşmaya karşı çıkan tek kurum CMA değil, ABD'deki Federal Ticaret Komisyonu (FTC) da devralmaya karşı çıkarak geçtiğimiz yılın Aralık ayında dava açtı ve kararın açıklanmasının bu yıl içinde yapılması pek mümkün görünmüyor.

Öte yandan, Avrupa Komisyonu'nun onayı, CMA'nın kararına itiraz etmeye hazırlanan Microsoft'un anlaşmaya ilişkin umutlarını canlandıracağa benziyor. 

The Guardian'ın haberine göre, anlaşma, Xbox konsolunun üreticisi Microsoft'u World of Warcraft, Hearthstone, Candy Crush Saga ve Overwatch gibi hit oyunları da içeren video oyun geliştiricisi ile aynı çatı altında birleştirmeyi amaçlıyor.

Microsoft'un Activision'ı satın almasına İngiltere'den veto, AB'den onay

MICROSOFT 'REKABETE ZARAR VERMEYECEĞİZ' DEDİ

Avrupa Komisyonu'nun ön soruşturması, anlaşmanın, kullanıcıların uzak sunucularda depolanan video oyunlarını cihazlarında yayınlamasına olanak tanıyan bulut oyun alanındaki rekabete ve rakip PC işletim sistemlerinin tedarikine zarar verebileceğine yönelikti.

Oyuncular, Call of Duty'yi yalnızca Windows'a özel bir akış hizmeti aracılığıyla yayınlayabilirlerse, Mac OS veya Linux gibi diğer işletim sistemlerine geçme ihtimallerinin daha düşük olabileceğinden endişe ediliyordu. Ancak komisyon, Pazartesi günü Microsoft'un verdiği taahhütleri kabul ettiğini açıkladı. Uzlaşma, Microsoft'un 10 yıllık bir süre boyunca ücretsiz lisanslar sunmasını ve Activision PC ve konsol oyunlarını satın alan Avrupalı tüketicilerin bu oyunları diğer bulut oyun hizmetlerinde yayınlamasına imkan tanıyor.

Microsoft, Nintendo ve NVIDIA GeForce Now ve Boosteroid gibi bulut oyun hizmetleriyle kendi oyunlarını ve Activision'ı bu platformlarda kullanıma sunmak için 10 yıllık anlaşmalar imzaladı.

Microsoft'un Activision'ı satın almasına İngiltere'den veto, AB'den onay

AB: 'REKABETİ VE BÜYÜMEYİ ARTIRACAK'

AB'nin rekabetten sorumlu komisyon üyesi Margrethe Vestager, bu kararla, Activision'ın oyunlarını "bulut oyun akışı sayesinde eskisinden çok daha fazla cihaza ve tüketiciye" ulaştıracağını söyledi. Vestager, "Microsoft tarafından sunulan taahhütler, ilk defa bu tür oyunların herhangi bir bulut oyun akış hizmetinde yayınlanmasını sağlayacak, rekabeti ve büyüme fırsatlarını artıracak." dedi.

Öte yandan, AB, Microsoft'un Activision oyunlarını yalnızca kendi bulut hizmetinde sunması durumunda rekabeti zedeleyebileceğini de belirterek bu duruma karşı olduklarını vurguladı. 

Buna karşılık, İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu ise anlaşmayı engelleme kararının arkasında olduklarını tekrarladı. CMA'nın CEO'su Sarah Cardell, "Microsoft'un bugün Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen önerileri, Microsoft'un önümüzdeki 10 yıl için bu pazarın şartlarını ve koşullarını belirlemesine izin verecek" diyerek keskin bir açıklama yaptı. CMA'nın Twitter'daki paylaşımı, "Özgür, açık ve rekabetçi bir piyasayı, Microsoft'un sattığı oyunların, sattığı platformların ve satış koşullarının devam eden düzenlemesine tabi olan bir pazarla değiştirecekler." şeklindeydi. 

SONY PS DENKLEMİ

Engadget sitesinin haberine göre, denklemin konsol tarafında ise AB, Microsoft'un Activision'ın oyunlarını Sony'den çekmeyeceğini belirtti. Sony'nin dünyanın en büyük konsol oyunları distribütörü olduğunu ve Avrupa Ekonomik Bölgesi'nde (EEA) Microsoft'un her bir Xbox'ına karşılık dört PlayStation satıldığını belirtti. Avrupa Komisyonu'na göre bu, Microsoft'a Sony'nin PlayStation'ında Activision oyunlarını sunmaya devam etmesi için güçlü bir neden. 

Yine de Microsoft, Activision oyunlarını Sony platformlarından çekerse, AB, bunun konsol pazarındaki rekabete önemli ölçüde zarar vermeyeceğini düşünüyor. Komisyon, "Call of Duty büyük ölçüde konsolda oynansa bile, AEA'da dünyanın diğer bölgelerine göre ve AEA'da kendi türü içinde diğer pazarlara kıyasla daha az popüler. Bu nedenle, Sony, bu özel oyunu sunamasa bile, rekabetçi konumunu zayıflatmaya yönelik her türlü girişimi savuşturmak için boyutundan, kapsamlı oyun kataloğundan ve pazar konumundan yararlanabilir." dedi. Bu noktada, Call of Duty oyunlarının her yıl Sony'nin kâr hanesine yüz milyonlarca dolar katkıda bulunduğunu belirtelim. 

Kaynaklar: The Guardian ve Engadget

Derleme: Hilal Bardakcı

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...