Neredeyse Dünya boyutunda! Volkanlarla kaplı gezegen keşfedildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Neredeyse Dünya boyutunda! Volkanlarla kaplı gezegen keşfedildi

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA'nın uzay teleskobu Transiting Exoplanet Survey Satellite ve 2020'de devre dışı bırakılan Spitzer Uzay Teleskobu'ndan alınan veriler, dikkat çeken özelliklere sahip Dünya boyutunda bir kayalık gezegeni ortaya çıkardı.

Gökbilimciler, aktif volkanlar barındırdığına inandıkları bir gezegen keşfettiler. Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada, çok uluslu bir astronom (gökbilimci) ekibi, keşfettileri yeni gezegene ilişkin bulgularını açıkladı. Bilim insanları, gezegenin yüzeyinin bir kısmında su olabileceğini ve ayrıca kayalık gezegenin Dünya büyüklüğünde bir öte gezegen olduğunu söylüyor. 

Engadget'in haberine göre, gezegene 'LP 791-18 d' adını veren bilim insanları, Dünya'dan yaklaşık 90 ışık yılı uzaklıkta, Crater takımyıldızında yer aldığını belirtti. LP 791-18 d, gelgitsel olarak kilitlendiği kırmızı bir cücenin yörüngesinde dönüyor, bu da gezegenin Dünya gibi bir gece ve gündüz döngüsüne sahip olmadığını gösteriyor. Bunun yerine, LP 791-18 d'nin bir kısmı sürekli güneş ışığıyla kavrulurken, diğer kısmı daima karanlıkta kalıyor.

KARANLIK TARAFTA SU OLABİLİR

Gezegeni inceleyen astronomlardan biri olan ve NASA'nın Jet Tahrik Laboratuvarında çalışmalarını sürdürüen Björn Benneke, "Gündüz tarafı muhtemelen yüzeyde sıvı su bulunamayacak kadar sıcak olacaktır. Ancak gezegenin her yerinde meydana geldiğinden şüphelendiğimiz volkanik aktivite miktarı, suyun gece tarafında yoğunlaşmasına izin verebilecek bir atmosferi sürdürebilir." diyor. 

LP 791-18 sistemi, LP 791-18 b ve c olarak adlandırılan en az iki başka gezegene daha sahip. LP 791-18 c, Dünya'dan iki buçuk kat daha büyük ve kütlesinin yedi katından fazladır. Aynı zamanda LP 791-18 d'nin yörüngesini de etkileyerek sistemin güneşi etrafında eliptik bir yol boyunca hareket etmesini sağlar. Bu yol, LP 791-18 d'nin bir yörüngeyi her tamamlayışında deforme olmasıyla sonuçlanır. NASA'ya göre, "Bu deformasyonlar, gezegenin içini önemli ölçüde ısıtmak ve yüzeyinde volkanik aktivite üretmek için yeterli iç sürtünme oluşturabilir."

WEBB TELESKOBU GÖZÜNÜ ORAYA DİKECEK

Araştırmanın ortak yazarı Jessie Christiansen, çalışmaya ilişkin konuştu:

"Dünyadaki ve ötesindeki yaşamın kökenlerini geniş bir şekilde inceleyen astrobiyolojide büyük bir soru, yaşam için tektonik veya volkanik aktivitenin gerekli olup olmadığıdır. Potansiyel olarak bir atmosfer sağlamanın yanı sıra, bu süreçler, karbon gibi yaşam için önemli olduğunu düşündüğümüz şeyler de dahil olmak üzere, aksi takdirde batacak ve kabukta sıkışıp kalacak malzemeleri çalkalayabilir." dedi. 

Öte yandan, NASA (ABD uzay ajansı), ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve CSA (Kanada Uzay Ajansı) tarafından geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu'nun kızılötesi görüntüleme araçlarının LP 791-18 c'yi gözlemlemesi planlanıyor. LP 791-18 d'yi keşfeden ekip, ötegezegenin 'görev tarafından atmosferik araştırmalar için olağanüstü bir aday' olacağını düşünüyor. Özellikle, emekli Spitzer Uzay Teleskobu, NASA 2020'de hizmet dışı bırakmadan önce LP 791-18 d'nin tespit edilmesine yardımcı olmuştu. 

(Kaynak: Engadget)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...