Rusya reddetti, SpaceX ile anlaştı: OneWeb uyduları fırlatılacak

Düzenleyen:
Rusya reddetti, SpaceX ile anlaştı: OneWeb uyduları fırlatılacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle kriz uzay çalışmalarına da ulaştı. Yaptırımlara karşılık olarak Rusya, OneWeb uydularını fırlatmayı reddetmişti. Ancak rakip olarak gösterilen SpaceX, OneWeb'in imdadına yetişiyor.

İngiltere merkezli uydu şirketi OneWeb, Amerikan rakibi SpaceX tarafından işletilen roketleri kullanarak uzay aracının fırlatılmasına devam edecek. Her iki firma da geniş bant internet bağlantıları sağlamak için uydu takımyıldızı gönderiyor. Ancak SpaceX, Starlink sistemini kendi roketlerini kullanarak gönderse de OneWeb'in aynı imkanlara sahip olduğunu söyleyemeyiz.

Ukrayna işgalinin ardından tüm dünya Rusya'ya yaptırım uygularken, Rus uzay ajansı Roscosmos da Baykonur Uzay Üssünnden yapılacak tüm fırlatmaların iptal edildiğini duyurdu. Bunun üzerine OneWeb, uydularını fırlatmak için şirket aramaya başladı. Sonunda SpaceX ile anlaştı. Bir grup uydunun 2022 bitmeden Dünya'nın yörüngesine gönderilmesi bekleniyor.

Rusya reddetti, SpaceX ile anlaştı: OneWeb uyduları fırlatılacakOneWeb uyduları

OneWeb CEO'su Neil Masterson, "SpaceX'e, uzayın sınırsız potansiyeline ilişkin ortak vizyonumuzu yansıtan destekleri için teşekkür ediyoruz. Bu fırlatma planlarını uygulamaya koyduğumuzda, uydu filomuzun tamamını oluşturmayı tamamlama ve dünya çapında sağlam, hızlı ve güvenli bağlantı sağlama yolundayız." şeklinde açıklama yaptı. 

3 Mart günü Roscosmos, uyduların askeri amaçlarla kullanılmayacağını garanti etmedikçe OneWeb için herhangi bir ek fırlatma yapmayacağını duyurdu. Birleşik Krallık hükümeti OneWeb'deki hissesini satmayacağını belirtmişti. Roscosmos'un hamlesi, İngiltere'nin, 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara karşılık olarak geldi. Rus Soyuz roketleri bugüne kadar 428 OneWeb uydusunu alçak Dünya yörüngesine gönderdi. OneWeb'in birinci nesil ağının 648 uydudan oluşması planlanıyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...