Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Kendi endüstriyel robot markamızı çıkaracağız

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Kendi endüstriyel robot markamızı çıkaracağız

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yakın zamanda hayata geçirecekleri “Tech Visa” programını ile teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yetenekler ile teknogirişimleri ülkeye çekeceklerini söyledi.

ABD’de Türk iş adamlarıyla bir araya gelen Kacır, geçen dönemde yüksek teknoloji alanlarında peşi sıra çağrıya çıktıklarını hatırlatarak, 750’ye yakın başvuru aldıklarını, 180 yatırıma teşvik kararı verdiklerini aktardı. Kacır, hem AR-GE hem de yatırım ayaklarını teşvik ettiklerinin altını çizerek, yıllık 7,5 milyar doların üzerinde cari açığın kapatılmasını planladıklarını ve “Yıkıcı Teknolojiler” çağrısına hazırlandıklarını söyledi.

"YATIRIMLARI TÜRKİYE'YE ÇEKMEK İSTİYORUZ"

Türkiye’ye küresel yatırımlar çekmek için de çaba göstereceklerini bildiren Kacır, şunları kaydetti: Çip meselesini önemsiyoruz. TÜBİTAK, yaptığı iş birliğiyle, 65 nanometre çip üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor. Bu tesisle savunmanın haricinde sensör, beyaz eşya gibi sivil tarafta da iş yapmaya başlayacağız. Bu yatırıma gerekli tüm destek ve teşvikleri vermeye hazırız. Veri merkezi yatırımları da önümüzdeki dönemde hızlanacak. Hiper-ölçekli veri merkezlerini Türkiye’ye kazandırmayı amaçlıyoruz. Elektrikli araçlarda uluslararası yatırımları Türkiye’ye çekmek istiyoruz. Start-up’lara da destek vermeye devam edeceğiz. Türkiye Tech Visa’yı yakın zamanda hayata geçireceğiz. Böylece ülkemizi teknoloji alanında yetenek sahibi bireyler için bir adres hâline getireceğiz.

"YAKINDA UZAY EKONOMİSİNDEN DAHA FAZLA PAY ALABİLİRİZ"

Kacır, Ay Programı doğrultusundaki çalışmalara da değinerek, bu alanda hibrit yakıtlı roket motoru teknolojisini kullanmak, bu teknolojiye uzayda tarihçe kazandırmak ve uzayda sayısı artan uyduların yörüngeler arası transferlerini yapacak uzay araçlarını geliştirmek ve bu alanda rekabet gücüne sahip olmak istediklerini bildirdi. Kacır “Eğer hibrit yakıtlı roket motor teknolojisini başarabilirsek şu anda 600 milyar dolara gelmiş, yakında 1 trilyon dolara erişmesi öngörülen uzay ekonomisinden daha fazla pay alabiliriz” diye konuştu.

"KENDİ ENDÜSTRİYEL ROBOT MARKAMIZI ÇIKARACAĞIZ"

Uzay projelerini, Ankara’da, Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin (TUSAŞ) Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde (USET) geliştirdiklerini anlatan Bakan Kacır, burada uzay ortamının simule edilebildiğini, böylece yurt dışına minimum seviyede bağımlılıkla çalıştıklarını ifade etti. Kacır, endüstriyi hızlı bir şekilde dönüştürmek istediklerini vurgulayarak “Hâlihazırda Türkiye’de 10 bin çalışana düşen endüstriyel robot sayısı henüz 40’larda. Bu dünyada ortalamasının henüz gerisinde. Biz bu alanda hem endüstrinin dönüşümünü hızlandıracağız hem de kendi endüstriyel robot markamızı ortaya çıkaracağız” dedi.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...