Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Ax-3 misyonu uzay yolculuğuna başladı. Türkiye, ABD-İspanya, İtalya ve İsveç'ten 4 astronottan oluşan Ax-3 görevi, SpaceX'e ait uzay aracıyla Türkiye saati ile 00.49'da NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı. Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak seçilen Gezeravcı, uzaya giden ilk Türk olarak tarihe geçecek. Ax-3 misyonunun yolculuğu 1,5 gün (36 saat) sürecek ve Dragon aracı Uluslararası Uzay İstasyonu'na Cumartesi günü TSİ 13.15'te kenetlenecek.

Alper Gezeravcı'nın tarihi uzay yolculuğu başladı. SpaceX roketiyle Alper Gezeravcı ve beraberindeki uluslararası ekip uzaya fırlatıldı. Dragon uzay kapsülü TSİ 00.49'da ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssünden Falcon 9 roketiyle fırlatıldı.

Amerikan SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketi 8300 km hızla ilerliyor. Ax-3 misyonunun uzay yolculuğu 36 saat sürecek ve astronotlar, 20 Ocak Cumartesi günü TSİ 13.15 sularında Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşacak. Dragon kapsülünün içinden görüntüler gelmeye devam ediyor... 

Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

36 bin aday arasından seçilen Alper Gezeravcı, uzay yolculuğunu sürdürüyor. Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu yaklaşık olarak 1,5 gün sürecek. 

Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu sırasında Dragon kapsülündeyken yerçekimsiz ortamı bir kalemi bırakarak test ettiği görüntüler sosyal medyada viral oldu. 

Öte yandan, astronotların fırlatmadan 1 saat 24 dakika sonra yemek yiyecekleri açıklandı. 

İşte fırlatma anından bir görüntü;

Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

FALCON 9 ALPER GEZERAVCI'NIN AYAKLARINI YERDEN KESTİ

Uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığındaki Falcon 9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars'ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.

İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde 7 kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen 8,1 metre uzunluğundaki Dragon kapsülü ise basınçsız arka bölümünde de yük taşıma özelliğine sahip bir uzay aracı olarak tasarlandı.

Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzayda görev yapacak.

Türkiye Uzay Ajansı, "AYRILMA BAŞARILI" şeklinde bir video paylaşarak fırlatmanın başarılı bir şekilde gerçekleştiğini duyurdu. 

Ax-3 misyonunda ayrıca ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.

Daha önce ABD yerel saatiyle 17 Ocak'ta gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma işlemi, SpaceX tarafından son kontrollerin tamamlanması amacıyla bir gün ertelenmişti.

SPACEX AX-3 MÜRETTEBATININ GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI 

SpaceX firması, X hesabı üzerinden son güncellemeleri yayınlamaya devam ediyor. Uzay şirketi, fırlatmadan hemen önce yaptığı bir paylaşımda, "SpaceX, yalnızca yüzlerce değil, binlerce ve sonuçta milyonlarca insanın Dünya dışına seyahat ederek uzayda ve diğer gezegenlerde yaşayıp çalışabileceği bir gelecek oluşturmaya yardımcı olmak için kuruldu." şeklinde bir paylaşım yaptı.

Bu paylaşımla birlikte kapsülün içinden yeni görüntü geldi. İşte Alper Gezeravcı'nın yer aldığı Ax-3 mürettebatının Dragon kapsülünün içinde çekilen görüntüsü;

Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

Fırlatmayı gerçekleştirecek olan roket üreticisi SpaceX, astronotların fırlatma rampasına geldiğini duyurdu. Açıklamada, fırlatmanın yapılacağı alana araçla özel astronot kıyafetleri içinde geldikleri görülen Ax-3 mürettebatının, ISS'ye gidecekleri SpaceX'in Falcon 9 roketinin yanında heyecanlı oldukları gözlendi. Ardından Falcon 9 roketinin uzaya taşıyacağı Dragon kapsülüne girişleri ekrana yansıyan ekibin, kapsüle yerleşip son kontrolleri yaptıkları bilgisi SpaceX'in X'te devam eden canlı yayınında paylaşıldı.

SpaceX, son bir güncelleme yayınlayarak, tüm kontrollerin tamamlandığını ve yolculuk öncesi hazır olduklarını paylaştı. Uzay şirketi, Twitter (X) üzerinden yaptığı açıklamada "Artık Falcon 9 roketinin kapağı kapatıldı" ifadesini kullandı. 

Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

SpaceX tarafından Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu hakkında yapılan açıklamada, “Mürettebatın koltukları uçuş pozisyonu getirildi, giysi sızıntı kontrolleri ve iletişim kontrolü tamamlandı. Dragon kapsülünün kapağı artık kapalı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) fırlatmaya iki saatten az süre kaldı” denildi.



"00:49'DA HERKES EKRAN BAŞINA"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kacır da sosyal medya hesabından çağrıda bulunarak "Haydi Türkiye, bu gece 00:49’da herkes ekran başına!" dedi.

SpaceX, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Ax-3 misyon ekibini uzaya taşıyacak Falcon 9 roketinin video görüntüsünü yayınladı. İşte SpaceX'in yayınladığı video;



Mehmet Fatih Kacır, yeni bir paylaşımında ise Alper Gezeravcı ile yaptıkları görüntülü konuşmayı yayınladı. Kacır, sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu’nu gerçekleştirecek Astronot Alper Gezeravcı milletimize 'Allahaısmarladık' diyerek selamlarını iletti. O’nunla gurur duyuyoruz. Türk Milleti nefesini tuttu, tarihi anı bekliyor."

Gezeravcı’nın “Görev Uzmanı” olarak yer aldığı 4 kişilik ekipte, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt yer alıyor.

TÜRK ASTRONOT UZAYDAN İLK BAĞLANTIYI ERDOĞAN İLE YAPACAK

Bakan Mehmet Fatih Kacır, A Haber ekranlarında Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'na konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilan ettiği Milli Uzay Planı çerçevesinde adımların birer birer atıldığını dile getiren Kacır, 36 bin aday arasından bütün başvuruların titizlikle incelendiğini söyledi.

Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

Sağlık, psikolojik, bilimsel ve teknik açıdan en doğru isim tercih edilmek istendi. Nihayetinde Gezeravcı ilk astronotumuz olarak belirlendi. 36 saat 4 dakika sürecek yolculukla uluslararası uzay istasyonuna geçecek. Bir bilim misyonu gerçekleştirecek.14 günlük süre boyunca Türkiye ile bağlantı kuracak. İlk bağlantının da Sayın Cumhurbaşkanımız ile gerçekleşmesi planlanıyor." dedi.

UZAY MENÜSÜNDE NELER VAR?

İlk Türk astronotun uzayda ne yiyeceği, ne içeceği de merak ediliyor. Yerçekimi olmadığı için yemeklerin uzaya kuru gönderileceği açıklanmıştı. Astronotların sevdiği yemekler ise önceden belirlendi ve mönü buna göre yapıldı.

Alper Gezeravcı'nın uzay mönüsünde et haşlaması, pilav ve buğulama gibi 200 çeşit yemek var. Bu arada bu yemeklerin hepsi Gezeravcı için değil. Gezeravcı ile birlikte uzay yolculuğuna çıkacak diğer üç astronot için de aynı yemekler belirlendi.

Öte yandan, yer çekimi olmadığı için duş almanın imkansız olduğu uzay istasyonunda temizlik steril havlularla yapılıyor. 

14 GÜNDE 13 BİLİMSEL DENEY 

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının açıklamasına göre, deneyler için yayınlanan çağrıya gelen cevaplar, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay uzmanlarından oluşan komisyon tarafından değerlendirildi.

Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

Gezeravcı'nın yapacağı deneyler arasında şunlar bulunuyor;

Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma  sanayii için yeni nesil malzeme geliştirmesine katkı sağlayacak "UYNA Uzay için yeni nesil alaşımlar deneyi". 

Kimyasal tepkimesiz koşullarda yerçekiminin etkisi araştırılarak uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini imkan sağlayacak olan "GMETAL".

Ayrıca TÜBİTAK MAM ile birlikte yaşam destek sistemi geliştirilmesi planlanıyor.

"ALGALSPACE" deneyi ile uzayda, Antarktik ve ılıman bölge mikroalglerinin büyüme verileri karşılaştırılarak, literatürde ilk defa kutup alglerinin uzayda kullanımına yönelik bir çalışma yapılacak.

"OKSİJEN SATURASYONU" deneyinde ise Gezeravcı, yapay zekâ desteği ile verilen havanın oksijen seviyesini hesaplayarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanmasını sağlayacak.

SİLİFKE'DEN UZAYA GİDEN YOL

Mersin Silifke’de 1979’da doğan Alper Gezeravcı, Yörük olduğunu söylüyor. Gezeravcı, "Küçüklüğünden itibaren, hayalinin sınırı gökyüzü olan bir çocuğun, hayalinin eşiğini uzaya taşıyan bir adımdır bu" diyerek küçüklükten beri uçmanın bir tutku olduğunu söylüyor. 

Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

Gezeravcı, aynı zamanda bir savaş uçağı pilotu. Türk Hava Kuvvetleri’nde 15 yıl pilotluk yaptığı öğrenilen ilk Türk astronotumuzun, lisans eğitimini Hava Harp Okulu’nda elektronik mühendisliği alanında tamamladığı aktarılıyor.

Wright-Patterson Üssü'ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsünde yüksek lisans yapan Gezeravcı, F-16 başta olmak üzere birçok uçak modeli kullandı.

Ayrıca Gezeravcı, THY’de 7 yıl kaptan pilot olarak çalıştı.

TÜRKİYE'NİN İNSANLI UZAY MİSYONU ARMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Bu sorunun cevabı oldukça merak ediliyor. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı ile başlayacak olan "Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonu"nda kullanılan armanın üzerindeki detayların anlamı araştırılıyor. 

Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

8 köşeli Selçuklu yıldızı; yer ile göğü ve İslam'ın 8 prensibini simgeliyor. 

Armanın iç üst kısmında Ay-yıldız ve Cumhuriyetimizin 100. yıl logosu yer alıyor. 

Alt kısımda görünen dünya haritasında 'Türk rengi' olarak bilinen turkuazla işaretlenmiş Türkiye haritası göze çarpıyor.

Logonun içindeki 16 yıldız ise 16 Türk devletini simgeliyor. 

ALPER GEZERAVCI İLE UZAYA GÖNDERİLEN ASTRONOTLAR KİMLER? 

Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Axiom-3 misyonunun diğer üyeleri kimler? Alper Gezeravcı ile birlikte Ax-3 görevinde yer alan astronotlar Michael López-Alegría, Walter Villadei ve Marcus Wandt'tır. Ax-3 ekibinin tamamı uluslararasıdır. Zira López-Alegría İspanyol asıllı bir Amerikan NASA astronotu iken, Walter Villadei Avrupa Uzay Ajansı'na bağlı çalışan İtalyan bir astronottur. Marcus Wandt ise İsveçlidir. 

Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

İşte Ax-3 mürettebatındaki astronotlar... 

MICHAEL LOPEZ-ALEGRIA KİMDİR? 

Ax-3 görev komutanı olan İspanyol asıllı astronot Michael López-Alegría, ABD Donanması ve NASA'da, Deniz Havacılığı, mühendislik test pilotu, NASA astronotu ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) komutanı dahil olmak üzere çeşitli rollerde 40 yılı aşkın havacılık ve uzay deneyimine sahip.

Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

López-Alegría şu anda Axiom Space'in baş astronotudur ve insanlık tarihinde ISS'ye yapılan ilk tamamen özel görev olan Axiom Mission 1'in (Ax-1) mürettebatına da komuta etmiştir. Kendisi beş kere astronotluk yapmıştır. 

López-Alegría, 67 saat, 40 dakika ile uzay görevlerinde en fazla istasyon dışı faaliyet yürüten yani "uzay yürüyüşü" yapan NASA astronotu ünvanını elinde tutuyor. 

Deneyimli astronot, ABD Ticari Uzay Uçuşu Federasyonu'nun eski başkanıdır. NASA Danışma Konseyi İnsan Keşif ve Operasyon Komitesi ve FAA Ticari Uzay Taşımacılığı Danışma Komitesi dahil olmak üzere kamu ve özel kuruluşların çeşitli danışma kurullarında ve komitelerinde görev yaptı.

WALTER VILLADEI KİMDİR? 

Ax-3 pilotu Nisan 1974'te Roma, İtalya'da doğan Walter Villadei, İtalyan Hava Kuvvetleri'nde (ItAF) bir albaydır ve şu anda ticari uzay uçuşu girişimlerini denetleyen ItAF'ın ABD'deki temsilcilik ofisinin başkanıdır.

İtalyan Uzay Ajansı bilimsel komite üyeliği ve Avrupa Komisyonu Uzay Gözetleme ve İzleme Programı ulusal temsilcisi olarak birçok görev dahil olmak üzere, İtalyan uzay programlarında geniş deneyime sahiptir.

Villadei, C-130J ve G-222'de uçuş mühendisi olarak görev yaptı ve MB339 ve Eurofighter Typhoon ile uçtu. Villadei karada, denizde ve kışın hayatta kalma eğitiminde geniş deneyime sahiptir ve Enduring Freedom (Afganistan), UNMEE (Etiyopya ve Eritre'deki BM Misyonu) ve Antica Babilonia (Irak) dahil olmak üzere çok sayıda askeri operasyonel faaliyete katılmıştır.

Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

2021 yılında Villadei, Virgin Galactic'in roketle çalışan Unity 23'ünde uçmak üzere seçildi; bu, şirketin ilk ticari, insanlı araştırma göreviydi. Vitute-1 görevi Haziran 2023'te gerçekleştirildi ve mürettebat, Unity 23'te malzeme, teknoloji ve insan fizyolojisi araştırmalarını içeren 12 deney gerçekleştirdi. Villadei, görev lideriydi. 

Villadei, Napoli Üniversitesinden Havacılık ve Uzay Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesine ve Roma Üniversitesinden uzay mühendisliği alanında uzmanlık derecesine sahip.

MARCUS WANDT KİMDİR? 

1980 yılında İsveç'te doğan Marcus Wandt, İsveç Hava Kuvvetleri'nde savaş pilotu, filo komutanı, kanat komutanı ve baş test pilotu olarak 20 yılı aşkın havacılık deneyimine sahiptir. Daha önce Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronot rezervinin bir üyesi olan Wandt, görev görevleri süresince artık bir ESA proje astronotudur.

Bu gurur Türkiye'nin! Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçti

Wandt, İsveç Hava Kuvvetleri Hava Harekat Komutanlığı Okulunda 4 gemi liderliği eğitimi aldı ve Halmstad Askeri Akademisinde kaptan oldu. Wandt şu anda İsveç Hava Kuvvetleri'nde yarbay olarak görev yapıyor.

Wandt, 2013'ten 2014'e kadar ABD'deki Patuxent Nehri Donanma Hava İstasyonundaki ABD Donanma Test Pilotu Okuluna katıldı ve deneysel test pilotu olarak sınıfının birincisi olarak mezun oldu. Wandt ayrıca İsveç Hava Kuvvetleri Harekat Komutanlığı Okulu'nda uçan bir filo komutanı ve kanat komutanı oldu.

Akademik ve profesyonel kariyeri boyunca Wandt, öğrenci ve pilot olarak gösterdiği olağanüstü performans nedeniyle çeşitli onur ve ödüller aldı. İsveççe ve İngilizce bilmektedir. Wandt, Axiom Mission 3 (Ax-3) sırasında Uluslararası Uzay İstasyonuna giden İsveç uyruklu ikinci ESA astronotu olacak. Ax-3 sırasında görev uzmanı olarak görev yapacak.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...