Teknoloji devleri çip kriziyle boğuşuyor: Türk araştırmacı çözümü buldu

Düzenleyen:
Teknoloji devleri çip kriziyle boğuşuyor: Türk araştırmacı çözümü buldu

TEKNOLOJİ Haberleri

Otomobilden teknolojik cihazlara birçok ürünün üretim aşamasını zora sokan çip krizi devam ederken çözüm Türkiye’den geldi. Uzun yıllardır çip teknolojisi üzerine çalışan ve Stanford Üniversitesinde araştırmalarını yürüten Ali Kemal Okyay, ürettiği çip üretim makinesini Mersin’den dünya ülkelerine ihraç ediyor.

Pandemi ile ortaya çıkan çip krizine çözüm Mersin’de yaşayan Elektrik Mühendisi Ali Kemal Okyay’dan geldi. ‘Atomik katman kaplama’ (ALD) makinesi geliştiren ve ürettiği makineyi dünya ülkelerine satmaya başlayan Okyay’ın hedefi, 5 yıl içerisinde 10 milyon dolar ihracata ulaşmak.

43 yaşındaki Okyay, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden 2001 yılında birincilikle mezun olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri Stanford Üniversitesinde master ve doktora yaptı. Daha sonra Türkiye’ye dönen Okyay, Bilkent Üniversitesinde ders verdi. Araştırmalarını burada ilerleten, nanoteknoloji ve çip teknolojisi üzerine 300’den fazla makalesi ve patentleri olan, ödüller alan Okyay, daha sonra istifa ederek, geliştirdiği teknolojiyi ticarileştirme karar verdi ve 2007 yılında Okyay Enerji Ar-Ge ve Mühendislik Şirketini kurdu. Halen Stanford Üniversitesinde araştırma çalışmalarına devam eden Okyay, 2-3 ayda bir geldiği Mersin’de ürettiği çip üretim makinesini dünyaya pazarlıyor

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...