'Çin ajanı değiliz' diyerek savundu: TikTok için tarihi gün! CEO ABD Kongresi'nde sorguya çekilecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Çin ajanı değiliz' diyerek savundu: TikTok için tarihi gün! CEO ABD Kongresi'nde sorguya çekilecek

TEKNOLOJİ Haberleri

TikTok CEO'su Shou Chew, bugün ABD Kongresi’nde savunma yapacak. Son dönemlerde Çin merkezli sosyal medya uygulaması ABD ve Kanada başta olmak üzere birçok ülkede çeşitli kısıtlama ve yasaklarla karşılaştı.

Sosyal medya dünyasının en popüler kanallarından olan TikTok, ABD Kongresi’nde ifade vermeye hazırlanıyor. CEO Shou Chew, platform hakkında ‘yanlış anlaşılmalar’ olduğunu ve uygulamanın yasaklanmasının ABD ekonomisine zarar vereceğini söylemeye hazırlanıyor. Ayrıca CEO’nun Kongre üyelerine, TikTok’un çatı şirketi olan ByteDance’ın Çin hükümeti ile yakın bir ilişiği olduğu yönündeki iddiaları reddetmesi bekleniyor.

ABD merkezli Engadget sitesinin haberine göre, Chew, ABD Enerji ve Ticaret Komitesi tarafından Perşembe günü (bugün) yapılacak TikTok duruşması öncesinde yazılı bir açıklama yayınlayarak, "Şunu net bir şekilde belirtmeme izin verin: ByteDance, Çin'in veya başka bir ülkenin temsilcisi, ajanı değildir" dedi.

Bugün, TikTok için kritik bir eşiği temsil ederken, Chew’in ABD Kongre'sindeki ilk duruşması olacak.

TIKTOK YASAKLARA KARŞI KENDİNİ SAVUNACAK

ABD'li yetkililer geçtiğimiz günlerde TikTok için ana şirketi ByteDance’a bir baskı uyguladı. ByteDance’ın TikTok’un bütün hisselerini satmasını isteyen ABD hükümeti, aksi halde TikTok’un ABD’de yasaklanabileceğinin sinyalini verdi. Üstelik hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi parti üyeleri, Joe Biden hükümetine TikTok’u yasaklama yetkisi verecek yasa tasarılarını destekledi.

Tepkilerin ardından TikTok, ABD’li kullanıcıların verilerini geçtiğimiz yaz ABD merkezli Oracle yazılımına taşımaya başlamıştı. CEO Chew, yazılı açıklamasında bu konuda şöyle diyor:

“Bu ayın başlarında, Oracle dışı sunucularda saklanan ABD’li kullanıcıların verilerini silme sürecini başlattık. Bu sürecin bu yıl içinde tamamlanmasını bekliyoruz. Çin hükümetinin verilere erişmesi veya erişimi zorlaması mümkün değil.”

TIKTOK CEO'SU İLK İFADESİNİ VERMEYE HAZIRLANIYOR

Dört eski ByteDance çalışanı ABD'li gazetecilerin verilerine erişmek için TikTok'u kullandığını iddia etmişti. Bunun üzerine ABD Adalet Bakanlığı (DoJ) soruşturma açmıştı. Chew, şirketin de dışarıdan bir hukuk firması aracılığıyla bu konuyu araştırdığını belirterek, “Bu suistimali mümkün olan en güçlü şekilde kınıyorum” dedi.

Öte yandan, en dikkate değer sözleri ise, Chew'in Çin hakkındaki yorumlarıdır. TikTok'un "Çin hükümetine borçlu" olduğu iddialarının "kesinlikle doğru olmadığını" söylüyor ve ByteDance'i "Çinli girişimciler tarafından kurulan küresel bir girişim" olarak tanımlıyor.

Bugün başlayacak duruşmada ABD’li vekiller, TikTok CEO’su Chew'i platformun ByteDance ve Çin ile iddia edilen ilişkisi ve kullanıcı verilerini nasıl işledikleri ve sakladıkları konusunda derinlemesine sorguya çekecektir.

(Engadget)  

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...