TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil yerli yolcu uçağı için tarih verdi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, yerli yolcu uçağı için tarih verdi. Geçtiğimiz günlerde Türk Hava Yolları ile TUSAŞ arasında yapılan anlaşma kapsamında TUSAŞ'ın 20 adet sivil eğitim uçağı üretmesine karar verilmişti.

Türkiye, askeri teknoloji alanında altın çağını yaşıyor. Bir tarafta zırhlı kara araçları, tanklar, tüfekler geliştirilirken, diğer tarafta ise insansız hava araçları ve devasa askeri gemi göğsümüzü kabartıyor. Savunma sanayii alanında üst üste flaş gelişmeler yaşanırken, geçtiğimiz günlerde THY ile TUSAŞ arasında imzalanan bir anlaşma gündemde büyük yankı uyandırdı. 

Anadolu Ajansı'nın 23 Mayıs günü geçtiği habere göre, Türk Hava Yolları (THY) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) arasında imzalanan anlaşma kapsamında TUSAŞ tarafından THY'nin pilot eğitimlerinde kullanması amacıyla yerli ve milli uçak üretilecek. THY'nin yüzde 100 iştiraki Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim ve Havalimanı İşletme AŞ (TAFA-Turkish Airlines Flight Academy) ile TUSAŞ arasında 20 adet tek motorlu pilot eğitim uçağı üretilmesi için yapılan anlaşmanın imza töreni THY Genel Müdürlük Binası'nda gerçekleştirilmişti. 

5 YIL İÇİNDE YERLİ YOLCU UÇAĞI GELİYOR

Bu gelişmenin yankıları sürerken TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'den heyecanlandıran bir açıklama geldi. YouTube'da yayın yayan StoryBox kanalına konuk olan Temel Kotil, Türkiye'nin 5 yıl içinde kendi yolcu uçağını üreteceğini söyledi.

İlgili videoda Temel Kotil şu şekilde konuştu:

"Bir gün kendi yerli uçağımızı yapacağız. 5 yıl sonra başlıyoruz. Önce KAAN'ı teslim etmemiz lazım. Çok büyütmek istiyoruz. Bu işten yarım milyar dolar alıyorduk ya, hedefimiz 2 milyar dolar almak."

"Biz F-16'lar yaptık, F-35 orta gövde yaptık, HÜRKUŞ yaptık, GÖKBEY yaptık... Teknisyenler 10 numara iş çıkardılar. Dolayısıyla bu 10 numara bir uçak. Türkler kendilerine güvensinler. Onun için bunun buraya gelmesi moraldir bize."

KOTİL: KAAN, F-35'DEN DAHA İYİ 

Temel Kotil, açıklamasının devamında ise Türkiye'nin 5. nesil yerli savaş uçağı KAAN'a değindi. Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında geliştirilen KAAN için Temel Kotil, "KAAN, F-35'den daha iyi bir uçak. 1500 mühendis geldi şu anda her gün artıyorlar. Aşağı yukarı 3 bin teknisyen de bu işte çalışacak. İki tane uçak aynı anda yapılacak. 1-2-3 çıkacak ortaya. Sonra 4-5 çıkacak. 14 tane böyle prototip yapacağız. Yalnızca test uçağı olarak uçurmak için, test etmek için. Dev bir operasyon yapıyoruz aslında." dedi. 

Helikopter projesine ilişkin Kotil, şöyle konuştu:

"11 tonluk helikopter. Tonun ne önemi var? üzerine daha fazla fazla patlayıcı koyuyorum. 1500 kilo patlayıcı taşıyor. 'Ağır abi' olduğu için de üzerine elektronik savaş sistemleri, sensörler daha çok koyma yeteneği var. Topu 30 milimetre, öbürü 20'ydi. 30 milimetrelik bir top mermisi zırhı delebiliyor. Bu helikopter 20 kilometreden angaje oluyor, uzaktan oluyor. Uzak olunca vurulma tehlikesi daha az oluyor. Dolayısıyla devrim yapacak bu."

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Vatandaş 29 Mayıs 2023 18:49

CHP döneminde agirsanayi hamlemize engel olunmasaydi bu gün dünyanın güçlü ekonomisine sanayisine sahip ülke olmustuk.

Özay 28 Mayıs 2023 10:45

Başkan size ve ekibinize güveniyorum. Türk akıllıdır çalışkandır yapamayacağımız hiç bir şey yok. Yolunuz açık olsun Allah herşeyi gönlünüze göre versin.

Sonraki Haber Yükleniyor...