Aşırı ilgi çocuğu doyumsuz yapar

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Aşırı ilgi çocuğu doyumsuz yapar

Türkiye Cumartesi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Her istediğine kolayca ulaşabilmesi çocuklarda bu yönde öğreti sağlar. Bu yolla sizi kullanmaya başlar.

SORU: Sibel Hoca’m merhaba, 
10 yaşında bir kız çocuğum ve 7 yaşında bir oğlum var. Kızım Melis hem eşimin ailesinin hem de benim ailemin ilk torunu. Çocuklarımı çok seviyorum ama onlarla kalabalık bir ortama girme fikri beni çok geriyor. Çünkü bu tür ortamlarda ister tanıdıkların olduğu isterse hiç tanımadığım kişilerin olduğu mesela bir AVM, bir otobüs, bir sinema, her yerden rezil olarak çıkıyorum. Çünkü her şeyi ağlayarak yüksek sesle istiyorlar. İsteklerinin sonu gelmiyor. Uyarılarıma hiç uymuyorlar. Birlikte gittiğimiz tatillerde bu yüzden hep eşimle kavga ederek dönüyoruz. Neden böyle olduğunu anlayamıyorum. Bu çocuklara nasıl davranmalıyız Hoca’m?
(Duygu B-33-İstanbul)

HER İSTEĞİNİ YERİNE GETİRMEYİN

SİBER CESUR AKYUNAK'IN CEVABI: Merhabalar Duygu Hanım,
Çocuğunuzun ailenin ilk torunu ve ilk çocuğu olması, herkes için heyecan ve mutluluk kaynağı olmuş. İlk heyecan ve ilk tecrübe olmasından dolayı da çok fazla üstüne düşme, her istediğini oldurma ve bütün isteklerine kolayca ulaşabilmesi sebebiyle çocuk doyumsuz ve sabırsız olabilir. Kolayca her şeye ulaşabilmiş ise bu, çocuklarda öğrenmeye yol açabilir. Bu yüzden her seferinde beklenti içerisine girip sabredemezler. Bir de eğer ağladığı için istediğine daha kolay ulaşabiliyorsa burada da öğrenme gerçekleşmiş demektir. Bir şeyleri ağlayarak elde etmeye başlamıştır. Buna ilaveten kalabalık ortamlarda sizin başkalarını rahatsız etmemek için onun isteklerini daha çabuk yaptığınızı, pes ettiğinizi gördüyse eğer, çocuklar bunları da kullanmaya başlayabiliyor. Onların çok iyi bir gözlemci olduklarını unutmamak lazım. Bu durumda çocuklara karşı istikrarlı ve sabırlı davranılması, tutarlı olunması oldukça önemli. Anne ve baba arasındaki tutarlılık da oldukça önemli. Biri evet derken diğeri olmaz dememelidir. Ya da aile büyüklerinin müdahalesi “Tamam gel ben alırım, yaparım” şeklinde olursa çocuklar bu duruma alışacak ve diğer aile üyelerine karşı öfke geliştirebilecek, bu da onların daha öfkeli ve uyumsuz davranmalarına yol açacaktır. Bu yüzden hangi ortamda olunursa olsun çocuklara karşı tutarlı davranılmalı ve sabırlı olmaları öğretilmelidir. Açıklayıcı ve sakin davranmanız, yeri geldiğinde büyük davranışları görmemeniz ve sakinleşmesi için yöntemler göstermeniz, yanında olmanız ama istediğini sırf ağladığı için vermemeniz belli bir süre sonra alışmasına ve kabullenmesine sebep olacaktır.

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...