Gençlerin tecrübesizliği iş yeri düzenini bozabilir

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Gençlerin tecrübesizliği iş yeri düzenini bozabilir

Türkiye Cumartesi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Doktor Hanım, ben bir inşaat şirketinin ofisinde çalışıyorum. 10 yıldır buradayım. Bilgisayarla çizim yapıyorum. İş ortamını seviyordum ta ki yeni genç arkadaşlar gelene kadar. Bir yıldır iş yerim kâbusum oldu.

SORU: Benimle aynı işi yapan iki genç arkadaş işe başladı. 20-24 yaşlarındalar, fazla mesleki tecrübeleri yok ama teknolojiyi iyi kullanıyorlar. Biz işe ilk girdiğimizde bizden daha tecrübeli olan büyüklerimize daha saygılı davranırdık. Şimdiki gençlerde bu kalmamış. Kötü niyetli değiller biliyorum ama çoğu zaman çok kırıcı oluyorlar. Ben de iş ortamını bozmamak, onları kırmamak için susmak zorunda hissediyorum kendimi. Ama bu durum artık beni bunalttı. Ayrılmak da istemiyorum fakat buna da katlanamıyorum. Nasıl davranmam gerekiyor?
Nihat Y. 35- İstanbul

SİBEL CESUR AKYUNAK'IN CEVABI: Nihat Bey merhaba, 
Bir çoğumuz günümüzün büyük bir kısmını iş yerimizde geçirmekteyiz. İş hayatı bizlere aynı anda çok fazla deneyimler kazandırmaktadır. İşimizi yapmak, iş yerindeki mesai arkadaşlarımız, ast üst ilişkileri, teknik bilgiler, sosyalleşme alanları gibi birçok konuda hayatımıza etkisi bulunmaktadır. Siz işini iyi yapan ve seven biri olsanız da bazen iş yerinizde istemediğiniz davranışlara maruz kalabilirsiniz. Bu davranışlar iş akışında strese bağlı olabilir, yanlış anlaşılmalar olabilir. Ancak bunlar mobbing dediğimiz bir veya birden fazla kişi tarafından, başka bir bireye yöneltilen ve o kişiyi hedef hâline getirip onu çaresiz ve mutsuz eden davranışlar olarak ortaya çıkıyorsa bu, çalışanın psikolojik ve motivasyon olarak olumsuz etkilenmesine sebep olur. Bu davranışlar sistematik bir şekilde yıldırma, onu pasifize etme, işten uzaklaşmasına sebep oluyorsa mobbingdir ve kişiyi mağdur eder. Öncelikle yaşadığınızın bir mobbing olduğunu düşünüyorsanız, yönetici ya da işvereninizle konuşmalısınız. İş yerinizde bulunan genç arkadaşlar maalesef henüz olgunlaşmamış ve iş yeri kuralları, çalışanlar arasındaki saygı sınırlarını bilmiyor olabilirler. Onlara bu şekilde davranarak sizi üzdüklerini ve yaşça büyük olmanızı hatırlatmak yerinde olacaktır. Onların teknik bilgileri olsa da sizin tecrübenizin çok değerli olduğunu bilmeyecek kadar iş hayatında tecrübesiz olmaları mümkün. Onları kırmadan bu durumu açıklayın. Yine bir ilerleme kaydedemezseniz yöneticinizden duruma müdahale etmesini isteyin.

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...