Dijital bağımlılığının sebebi ‘kaçış’ olabilir

- Güncelleme:
Dijital bağımlılığının sebebi ‘kaçış’ olabilir

Türkiye Cumartesi Haberleri

Çocuklar eğer kendilerini var edebilecekleri, mutlu olup eğlenebilecekleri bir alanı bulamazlarsa kaçış olarak teknolojik aletlere bağımlılık geliştirip bir şeylerden uzak kalmayı, düşünmemeyi sağlarlar.

SORU: KIZLARIMIN DÜNYASINA GİREMİYORUM

İyi günler, biri 12 diğeri 14 yaşında iki kız çocuğum var. Onların başarılı ve kendi kendine yeten çocuklar olarak yetişmesini istiyorum. Fakat şu anda tek yaptıkları şey internet üzerinden oyun oynamak. Bir türlü onları bu alışkanlıklarından uzaklaştıramadım. Okul da ve gerçek hayatta arkadaşları da yok. Dışarı çıkmak yerine kendilerini odaya kapatıp oyunlarla vakit geçiriyorlar. Bunu engellemeye çalıştığımızda ise çok agresif davranıyorlar. Ayrıca topluluk içine girmeye çekiniyorlar ve utanıyorlar. Okul başarıları da düşük. Ne yapacağımı bilemiyorum. Onlara nasıl ulaşabilirim? 
İSTANBUL / FATİH- (A.N-39)

CEVAP:

Merhaba, 
Çocuklar eğer kendilerini var edebilecekleri, mutlu olup eğlenebilecekleri bir alanı bulamazlarsa kaçış olarak teknolojik aletlere bağımlılık geliştirip bir şeylerden uzak kalmayı, düşünmemeyi sağlarlar. Bu bir kaçıştır aslında. Burada önemli olan kızlarımızın niçin kaçtıkları. Çekingenlik yaşadıkları için başarısız olma kaygısı içerisinde olabilirler. Sevilmeyeceklerine ya da kimsenin onlarla oynamayacağına, oynamak istemeyeceğine inanıyor olabilirler. Yaşadıkları akran zorbalığı olmuş olabilir ya da dışlanmış hissettikleri durumlarla alakalı da olabilir. Bunların hepsinin dışında aile içerisinde ev içi yaşantısı da oldukça önemlidir. 3

Yani burada çocukları etkilemiş pek çok durum olabilir. Bu sebeple ilk önce temelinin ne dayandığının tespit edilebilmesi gerekir. Ondan sonra çocuklarda artık alışkanlığa dönüşmüş bu durumun yeniden düzenlenmesi, söndürülebilmesi gerekir. Artık bağımlılığa dönüşmüş bu durumun bırakılması elbette ki kolay olmayacaktır. Fakat istikrarlı, kararlı ve sabırlı bir tutumla ilerlenebilir. Çocukların ellerinden tableti, telefonu vs aldığımız zaman yerine onlara en az onlar kadar zevk verecek başka şeyler vermeliyiz. Sadece ellerinden alıp kendilerinin baş etmesini beklemek oldukça zorlaştıracaktır. Hoş sohbetler, eğlenceler, oyunlar, ailecek yapılacak etkinlikler, aktiviteler zamanla çocukların başka eğlence ve mutluluk alanları oluşturabilmelerini sağlayacaktır. Aynı zamanda yaşadıkları zorluklarla baş etmeyi de öğrenmiş olacaklardır.

Siz sorun uzmanı cevaplasın
Bundan böyle her hafta sizlerden gelen soruları İstanbul Aile Danışmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Psikolog Sibel Cesur Akyunak cevaplayacak. Akyunak’a sorularınızı ulaştırabilirsiniz…
Mail:  turkiye.gazetesi@tg.com.tr
WhatsApp: 0552 987 48 68

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...