Keşke ressam olsalardı! Eline fırça alan ünlü diktatörler

- Güncelleme:
Keşke ressam olsalardı! Eline fırça alan ünlü diktatörler

Türkiye Cumartesi Haberleri

Resme yönelip tuval karşısına geçen tarihte pek çok meşhur sima var. Bazı politikacı ve devlet adamları da bu isimlere dâhil… Ama onlar arasında kimileri var ki, “Keşke sadece resim yapsalardı!” diyeceğiniz türden… 

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Evet, tarihte milyonlara kan kusturan, büyük savaşlara veya ölümlere sebebiyet veren diktatör ve otokrat liderler arasında da eli fırça tutan isimler vardı. Büyük ihtimal resmi bir kaçış yeri olarak görüyorlardı.
Şüphesiz onların en “mahiri” Alman ırkçı lider Adolf Hitler’di. Ancak Franco’dan Churchill’e, George Bush’tan Kenan Evren’e iyi sözlerle anılmayan pek çok lider rahatlamak için resimler yaptı, yapıyor!

HİTLER | RESİMLERİNİ YAHUDİ DÜKKANLARINDA SATIYORDU

Rivayete göre Adolf Hitler, babasının karşı çıkmasına rağmen küçüklüğünden itibaren ressam olmanın hayalini kurdu. Babası ve annesi ölünce 1907’de Viyana’ya taşınarak sanat akademisine girmenin yollarını aradı. Ancak akademi, çalışmalarını beğenmeyerek onu iki defa reddetti. Kendisine “Belki mimar olabilirsin” dediler ama o vazgeçmedi! Büyük şehirde zor duruma düşen Hitler, yaptığı kartpostal resimlerini Yahudi dükkânlarında satarak hayata tutundu. (Acaba büyük ‘kavga’ o zaman mı başladı?) Fakat orduya katılması hayatındaki dönüm noktası oldu. Sonrasında siyasete atılıp zamanla bir diktatöre dönüşen Hitler, eski resimlerinin çoğunu yok ettirdi. Buna rağmen ona ait bazı resimler dünyadaki çeşitli koleksiyonlara girdi. Şimdilerde ise zaman zaman müzayedeye çıkıp sansasyona sebep oluyorlar.

Keşke ressam olsalardı! Eline fırça alan ünlü diktatörler
Hitler’in bir resmi

FRANCO | KOLU SAKATLANAN KADAR RESİMLER YAPTI

Hitler kadar olmasa da İspanyol diktatör Francisco Franco da ciddi bir resim meraklısıydı. 1939’dan ölümüne kadar 36 sene iktidarda kalan diktatör, rivayete göre kendi portresini yapan ressamları seyrederken sanata alaka duymaya başladı. Hatta bir defasında büyük bir öz güvenle ressam Álvarez de Sotomayor’un elinden fırçayı alıp tablosunu tamamladı ve ona “Nasıl olmuş?” diye sormayı da ihmal etmedi! Kimsenin kendisine “eserlerinin” kalitesini söyleyemediği Franco, bir rahatlama vesilesi olarak gördüğü resme 1961 yılında kolunun sakatlandığı kazaya kadar devam etti. Franco odasına kilitlenerek öğleden sonraları resim yapıyordu.

CHURCHILL | ÇANAKKALE ÜZÜNCE ELİNE FIRÇAYI ALDI

Her ne kadar Batılı tarihçiler onu bir diktatör olarak görmese de eski İngiltere Başbakanı Winston Churchill; Güney Asya’da büyük açlıklara göz yuman, Stalin’in katliamlarının önünü açan ve ırkçı düşünceleriyle akıllarda yer eden bir siyasetçiydi. Ve o da resim yapmıştı! Başbakanken İngilizlerin mağlubiyetiyle neticelenen 1915’teki Çanakkale Savaşı’ndan sonraki moral bozukluğu günlerinde resmi hobi edinen siyasetçi, “Resim en zorlu zamanda imdadıma yetişti” diyordu. Churchill, hayatı boyunca 500’den fazla resim yapıp tuvali bir kaçış yeri olarak gördü.

G. BUSH | RESİMLERİNİ SAKLIYORDU!

11 Eylül’de yaşanan saldırılardan sonra Orta Doğu’daki büyük kaosun fitilini ateşleyen “operasyonları” başlatan eski ABD Başkanı George Bush da hayırla anılmayan o resim meraklılarından… 2009 senesinde vazifesinden ayrıldıktan sonra hoca tutup resimler yapmaya başlayan Bush, bunu rahatlatıcı buluyordu. Önceleri -anlaşılabilir sebeplerle- yaptığı sanat kıymeti olmayan işleri saklayan Bush, e-Posta hesabı hack’lenip her şeyi ortaya dökülünce rahatladı! Bush artık sergiler açıp kitaplar basarak farklı simaları tasvir ettiği çalışmalarını utanmadan teşhir ediyor!

Keşke ressam olsalardı! Eline fırça alan ünlü diktatörler

KENAN EVREN | "BUNU BEN DE YAPARIM" DİYEREK YOLA ÇIKTI

12 Eylül darbesinin mimarlarından Kenan Evren de resim meraklısı otoriter liderlerdendi. Anlatılanlara göre 1988’de ABD’yi ziyaret eden Evren, Picasso’nun eserlerinden birini görüp “Ben de yaparım bunu!” deyip emekliğinde resme başladı. Kısa zamanda Evren’in yaptığı sanat değeri olmayan çalışmalar, meşhur galerilerde sergilenip iş adamlarınca âdeta kapışıldı. “Atatürk” tablosu ise rekor bir fiyatla, 105 milyar liraya satıldı! Büyük bir öz güvenle resimler yapmaya devam eden Evren, işi nü tablolara kadar götürdü. Ancak yaptıklarının “kıymeti”, otoritesi azalıp ölünce ortaya çıktı! İki sene önce müzayedeye çıkan Evren’in bir tablosu 6 bin liraya zor alıcı buldu.

Keşke ressam olsalardı! Eline fırça alan ünlü diktatörler

AJANDA

> 19 sanatçı “Bir”de!

Sanat eserleri platformu Poscop, ilk faaliyetini AKM iş birliğiyle “Bir” isimli sergisiyle başlatıyor. 9 Mayıs’a kadar AKM’de açık kalacak sergide 19 sanatçının; resim, seramik, fotoğraf, baskı, heykel ve dokuma gibi farklı sanat disiplinlerinden eserleri yer alıyor. Sanatçılar parçalanmış dünyada biz olabilmenin gücünü sanat aracılığıyla sorguluyor.

> Steve McCurry’nin İstanbul kareleri

Meşhur “Afgan Kızı” adlı fotoğrafa imza atan Steve McCurry, 51 çalışmasının yer aldığı sergiyle İstanbul Sinema Müzesinde... Fotoğrafçının objektifine yansıyan İstanbul kareleri de ilk defa sergide sanatseverlerle buluşuyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...