Evlerde sürdürebilirlik zamanı... Tabiatta mutfağınızın izi olmasın

- Güncelleme:
Evlerde sürdürebilirlik zamanı... Tabiatta mutfağınızın izi olmasın

Türkiye Cumartesi Haberleri

Tabiatı korumak ve kirletmemek adına hepimize düşen belli başlı görevler var. Mutfaklarımızda çevre dostu ürünler seçmek de bizlere düşen sorumluluklardan sadece biri. 

Son yıllarda iklim değişikliğini çok sık duyar olduk ve eldeki veriler hiç de iyi bir manzara sunmuyor.  Hâl böyle olunca ‘çevre dostu ürünler’ de daha sık gündemimize geliyor. Peki nedir bu çevre dostu ürünler?

En basit hâliyle özetlemek gerekirse çevreye zarar vermeyen ürün olarak tanımlanabilir. Plastik atıklardan uzak durmak hatta tamamen plastiğin olmadığı bir hayat, gereksiz ham madde ve kaynak tüketiminin önüne geçmek, mümkün olduğunca az atık çıkarmak, bu atıkları da doğru yere atarak dönüşümünü sağlamak yaşanılabilir bir dünya için ilk akla gelenlerden sadece birkaçı…

Çevre dostu ürünler kullanmalıyız çünkü bu ürünlerin imalatında kullanılan maddeler hem tabiata daha az zarar veriyor hem de çok kısa sürede çözünüyor. Gelin en çok atığın çıkarıldığı mutfaklarda, en sık kullanılan ürünleri çevre dostu olanlarla değiştirelim…

Çevre dostu mutfak ürünlerine en basit örnekler ise şöyle;

Market çantaları: Her alışverişte plastik poşetlere para ödeyip sonra da çöpe atarak tabiata zarar vermek yerine bez torbaları tercih edin. Her çantanızın ya da montunuzun cebine bir adet katlanmış bez torba koymayı alışkanlık hâline getirin.

Su şişeleri: Plastik su şişelerinin tabiatta tam 400 ila 450 yılda yok olduğunu biliyor muydunuz? Çözünürken de toksik madde bırakıyor. Plastik yerine tercih edeceğiniz çelik şişeler hem karbon ayak izinizi azaltacak hem de sıvının ısısını koruyacak. Sağlık açısından da daha iyi bir kategoride.

Cam saklama kapları: İnsan sağlığı açısından en sağlıklısının cam ürünler olduğunu herkes biliyor. İçerisinde muhafaza edilen besinin saklama ömrünü de uzatan cam ürünler, plastik kap atığının da önüne geçmiş oluyor.

Cam pipetler: Çocuğunuz pipet kullanmayı çok seviyor olabilir. Ancak hijyenik olması açısından pipetler tek kullanımlık olacak şekilde üretiliyor. Hâl böyle olunca da her kullanımda tabiata yeni bir atık çıkıyor. Bunun önüne geçebilmek için makinede yıkanılıp tekrar tekrar kullanılabilen cam pipetleri evinizden eksik etmemelisiniz.

Balmumu saklama ürünleri: Plastiğin yalnızca yaklaşık yüzde 2’si geri dönüştürülebiliyor. Tabiat dostu ürünler olan balmumundan yapılan saklama ürünleri ise streç film ve buzdolabı poşeti atıklarını yok edebiliyor. Çünkü yıkanarak tekrar kullanılabilir.

Çözünebilir çöp poşeti ve pişirme kâğıdı: Kirliliğin en büyük sorumlularından biri de çöp torbaları. Yaşadığınız yeri çöplerden arındırırken, dünyanızın dev bir çöplüğe dönüşmesine bir kibrit de siz atmış oluyorsunuz. Bu sebeple çöp poşeti alırken patates nişastasından üretilen doğal ürünleri tercih etmeye çalışın. Marketleri gezerken ürün etiketlerini okumayı alışkanlık hâline getirin. Önceliğiniz üzerinde “Tabiatta çözünür” yazanı bulup almak olsun. Pişirme kâğıtlarında ise kullan at yerine fırın matı kullanabilirsiniz.

BUNLARA DİKKAT!

Kürdan: Hijyenik olması açısından tek tek paketlenen kürdanları tercih ediyor olabilirsiniz ancak bu, tabiata daha fazla atık demek.

Eve verilen yemek siparişleri: Eve sipariş verdiğinizde alt kısımda “Çatal bıçak istiyor musunuz?” diye bir madde bulunur. Hepimizin evinde yemek takımı ve su bulunduğuna göre yemek siparişiyle gelen plastik ürünler ile ıslak mendilin ne kadar 
gereksiz olduğu ortaya çıkıyor.

Kâğıt havlu ve peçeteler: Ham maddesi sebebiyle kâğıt ürünler masum görülseler de tek kullanımlık bu ürünlerin üretiminde ağaç kesildiğini ve boya, ağartıcı gibi işlemlerden geçtiğini unutmamalısınız. Bunlar yerine kumaş peçete ve havlu kullanılması çevre dostu bir hareket olacaktır. 

***

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

> Karadut lekesini çıkarmak için en ilginç yollardan biri karadutun kendi yaprağının kullanılmasıdır. Rondodan geçirilen yaprağın üzerine soğuk su ekleyip lekenin üzerine koyun. Hafif çitilemeyle lekenin kolayca çıktığını görebilirsiniz.

> İğne deliğinden ipliği geçirmekte zorlanıyorsanız, ipliğin ucuna sabun sürerek sabitleyebilirsiniz.

> Un ve çeşitli bakliyatlarda böcek oluşumunu önlemek için paketlerin içerisine birkaç defne yaprağı koymalısınız. Ayrıca ununuzu çok daha iyi muhafaza etmek istiyorsanız cam kavanoz içinde saklamayı deneyin.

> Makarnanın haşlama suyuna bir iki baş soğan, havuç gibi sebzeler eklerseniz daha lezzetli olacaktır.

> Sivilceyi patlatmanız enfeksiyonun yayılmasına ve büyümesine sebep olur. Ayrıca cildinizde kalıcı izlere de yol açabilir. DUYGU YILMAZ'IN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...