Sanat dorukta! Yeni sezon hızlı başlıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Sanat dorukta! Yeni sezon hızlı başlıyor

Türkiye Cumartesi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Kültür sanat dünyası, yaz aylarındaki suskunluktan sonra yeniden canlanıyor... Sanat kurumları faaliyetlerine başlamak için gün sayıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Yeni sezonda yeni festival, sergi, temsil ve konserler sanatseverleri bekliyor. Türkiye’de sanatın kalbi ise yine İstanbul atıyor. Faaliyetlerin bir kısmı ise çoktan başladı bile…

> Çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul, 26-27 Eylül’de ön izlemeye ve 28 Eylül-1 Ekim’de ise genel ziyarete açılacak. Tersane Istanbul’da sanatseverlerle buluşacak fuarın 18. edisyonu, 22 farklı ülkeden gelen 67 çağdaş sanat galerisi, dört inisiyatif ve dört sanat kurumunu ağırlayacak.

KÜLTÜR YOLLARI DEVAM EDİYOR

> Kültür Yolu Festivallerinin Ankara ayağı olan Başkent Kültür Yolu Festivali, bugün başlayıp 1 Ekim’e kadar devam edecek. İstanbul ayağı olan Beyoğlu Kültür Yolu ise 30 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Festivalde sergi, konser ve söyleşi gibi yüzlerce faaliyet gerçekleşecek. 

> İstanbul’daki AKM 2023-2024 sezonuna yarın konserle giriş yapacak. AKM Tiyatro Salonu’nda saat 11.30’da Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, “Muhayyer” adlı konseri gerçekleştirecek.

>“Zaman ve Mekânın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” sergisi, 21 Eylül’de Bozlu Art Project ev sahipliğinde ‘Mongeri Binası’nda İstanbullu sanatseverlerle buluşacak. 

>Akbank Caz Festivali, 23 Eylül-8 Ekim tarihleri arasında 33. defa şehrin kapılarını caza açacak. 33 konsere ev sahipliği yapacak olan festival, dünya ve Türk caz sahnesinden 150’ye yakın sanatçının birbirinden özel performanslarıyla müzikseverleri karşılamaya hazırlanıyor. 

> Pera Müzesi, önümüzdeki ay iki büyük sergiye ev sahipliği yapacak. 26 Ekim’de açılacak “Gelecek Hatıraları” sergisi hafıza ile gelecek tahayyülleri arasındaki bağları araştırırken; “Tam Yerinden” başlıklı sergi ise İstanbul’a panoramik bakan sanatçıların eserleri sanatseverlerin ilgisine sunacak. 

>27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında seyircilerle buluşmaya hazırlanıyor.

SİNEMANIN KALBİ FESTİVALLERDE ATIYOR

> Sinema organizasyonları da bugünlerde canlanmaya başlıyor. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 18 Eylül’de otuzuncu defa başlayacak. Festival çerçevesinde Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi “Kuru Otlar Üstüne” de Türkiye’de ilk defa gösterilecek. 2. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali ise 26-29 Eylül tarihleri arasında İstanbul’daki Yeşilçam Sinemasında gerçekleştirilecek. Antalya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenecek 60’ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali de 7-14 Ekim tarihleri arasında sinema heyecanını tekrar Akdeniz’e taşıyacak. 

Sanat dorukta! Yeni sezon hızlı başlıyor

İSTANBUL BAŞROLDE

> Yeni sezonun bazı sergileri şimdiden kapılarını açtı. “Resmin Şairi” olarak anılan usta ressam Devrim Erbil, eserlerini çok sevdiği İstanbul’da yeni bir sergiyle sevenleriyle bir araya getiriyor. Beyoğlu’ndaki DG Art Project’te kapılarını açan “Seçmeler” adlı sergide, Erbil’in yağlı boya, giclee ve halılardan oluşan eserleri görülebiliyor. Küratörlüğünü Zeynep Öztürk’ün üstlendiği sergideki çalışmalarda İstanbul yine başrolde.

>  Usta hat sanatçısı Ferhat Kurlu’nun “Cevahiru’l-Huruf” adlı sergisi ise bugünlerde Üsküdar’daki Nevmekân Sahil’de ziyarete açık... Meşhur hattatın “Esma-i Hüsna”, “Salavat”, “La Galibe İllallah” ve bazı ayetlerden oluşan hat çalışmaları, 24 Eylül’e kadar görülebiliyor.

> Sanatçı Alican Leblebici, “Ringin Ortasında” başlıklı sergisinde efsanevi boksör ve aktivist Muhammed Ali’nin politik ve sosyal etkisini odağına alıyor. Sergi, 30 Eylül’e kadar Merdiven Art Space’te izleyiciyle buluşuyor.

> Lale-Cengiz Akıncı çiftinin İstanbul Resim ve Heykel Müzesine bağışladığı eserlerden derlenen “ARTI 700” sergisi 31 Ekim’e kadar müzede ziyaret edilebiliyor. 

> Mustafa Boğa’nın Adana KUN Art Space’te bugün açılacak ‘’Havuzdaki Ilık Yeri Aramak’’ adlı sergisindeki eserlerde ise gündelik hayat içinden alıp çıkardığı imgeleri kumaş üzerinde dokuyor.

KİTAP

>> Dedektif Rebus kayıp kızın peşinde

Polisiye edebiyatta İngiliz hâkimiyeti yıllardır devam ediyor. Bu edebiyatın önde gelen yazarlarından Ian Rankin’in “Dedektif John Rebus” karakteri ise okurlarını yeni bir maceraya davet ediyor. Dedektif John Rebus serisinin on sekizinci kitabı olan “Başkasının Mezarı”, Alfa Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı. Eserde kayıp kızını arayan bir annenin çabası merkezde. Çaldığı her kapıdan eli boş dönen çaresiz annenin yardımına ise “Faili Meçhuller Birimi”ne sürülen Rebus koşuyor. Kızın kaybına  bağlanan başka kayıplar da söz konusu olunca iş çığırından çıkıyor ve polis müfettişi okuru daha eski günlere götürüyor...

>> CIA’in tarihine derinden dalış

ABD’nin dış istihbarat servisi CIA, dünyanın en popüler gizli teşkilatlarından biri... Sinema ve edebiyatta kendine geniş yer bulan CIA, aynı zamanda da komplo teorileriyle de sık sık irtibatlandırıldı. İstihbarata dair kaleme aldığı eserlerle tanınan İngiliz tarihçi Rhodri Jeffreys-Jones ise “CIA Tarihi” adlı eserinde Amerikan istihbarat teşkilatının karanlık tarihine derinden bir dalış yapıyor. Kronik Kitap tarafından Türk okuyucusuna sunulan eser, 1947’de kurulan CIA’in günümüze kadar hangi ülkeler üzerinde ne tür çalışmalar yürüttüğünü, bu faaliyetlerin önemini, teşkilatın ne gibi kirli hileler kullandığını ve bunların yol açtığı sonuçları ele alıyor. Eserde 11 Eylül saldırıları ve Küba’daki Domuzlar Körfezi baskını gibi sırlarını koruyan hadiseler de yer buluyor.

>> George Orwell niçin yazıyordu?

“1984” ve “Hayvan Çiftliği” gibi eserleriyle edebiyata damga vuran İngiliz yazar George Orwell, aynı zamanda politik yanı güçlü ve derin bağlantıları olduğu da düşünülen bir kalemdi… Orwell’in Timaş Yayınları etiketiyle okura sunulan “Neden Yazıyorum” adlı eseri ise kendisinin edebiyat serüvenine ve yazma maksatlarına dair denemelerden meydana geliyor. Orwell, eserinde “Yazıyorum çünkü ifşa etmek istediğim bir yalan, dikkat çekmek istediğim bir gerçek, sesini duyurmak istediğim şeyler var” ifadesini kullanıyor.

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...