Stres, çocukta tırnak yemeyi tetikliyor | Türkiye Kliniği

- Güncelleme:
Stres, çocukta tırnak yemeyi tetikliyor | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

Tırnak yeme, çocuklarda sıkça görülen bir çeşit davranış bozukluğudur. Çocuk ısrarlı bir şekilde tırnaklarını yer ve özellikle stres altındaysa kendini hiç durduramaz. Tırnak yeme genellikle 2-3 yaşından itibaren başlar ve tedavi edilmezse yetişkinliğe kadar, azalarak da olsa devam edebilir. 

Stres, çocukta tırnak yemeyi tetikliyor | Türkiye Kliniği

Genellikle çocuklar korku, heyecan, endişe, stres ve ilgisizlik gibi durumlarda tırnak yeme davranışını gösterebilmektedir. Tırnak yeme davranışı görülen çocukların ebeveynleri genellikle kaygılı ve içe dönük kişilik özelliklerine sahiptir. Bazıları ise kontrolcü, mükemmeliyetçi, baskıcı ve cezalandırmadan kaçınmayan anne babalardır. Aynı zamanda boşanma sürecinde olan veya yoğun çatışma ve anlaşmazlık yaşayan ailelerin çocuklarında tırnak yeme problemine daha sık rastlanmaktadır.

Farklı bir bölgeye taşınma ve yaşantıda önemli değişiklikler, çocuğun tırnak yeme problemi davranışını ortaya çıkarabilir. Tırnak yeme, çocuğun kendine yakın hissettiği birisini model alması sonucu da ortaya çıkabilir. Sosyal çevresinde önemli gördüğü bir kişide tırnak yeme davranışı varsa bunu taklit edebilir. Başlangıçta taklit olan durum zamanla alışkanlık haline gelebilir.

SEBEBİ ‘İLGİ’ OLABİLİR

Ebeveynlerin çocuklarını dikkatle izlemesi gerekmektedir. Bazı durumlarda tırnak yeme, çocuğun ilgi çekme aracı da olabilir. Böyle durumlarda tırnak yeme davranışına odaklanmadan ve suçlayıcı olmadan konuşmak yararlı olacaktır. Çocuğun ilgi ihtiyacının neden kaynaklandığını anlamaya çalışmalıdır. Bu konuda asla yapılmaması gereken tırnak yemesini zorla durdurmaya çalışmak, baskı yapmak ve tenkit ile yaklaşmaktır. Bunlar çocuğun kaygısının artmasına ve davranışın daha da pekişmesine yol açabilir.

Çocuklarla her konuda konuşmak, onlarla kaliteli vakit geçirmek kendisini değerli hissetmesini sağlar. Onlarla ilgileri doğrultusunda vakit geçirmek, güçlü ve olumlu gördüğünüz yanlarını övmek, öz güvenini pekiştirecektir. Meşguliyet tedavileri, bu konuda oldukça iyi sonuçlar alınmasına yardımcı olacaktır. Tırnak yeme sırasında, o duruma hiç müdahale etmeden, başka bir faaliyete veya objeye yönlendirme yapmak faydalı olabilir. Yanlış olan davranışı görmezden gelmek ve hoşa gidebilecek bir faaliyete yönlendirmek en ideal yaklaşımdır. Tırnak yeme konusunda elinizden geleni yaptığınız halde sonuç alamazsınız, mutlaka uygun uzman desteği almanız gerekiyor.  Ne kadar uzun süre devam ederse, davranış bozukluğunu düzeltmek de o kadar zaman alacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...