Tavuk musunuz, Baykuş mu? Uyku süreniz karakterinizi ele veriyor

- Güncelleme:
Tavuk musunuz, Baykuş mu? Uyku süreniz karakterinizi ele veriyor

Türkiye Cumartesi Haberleri

Gece geç saatlerde uyuyan baykuşlar sabahları sinirli ve huysuz uyanır. Tavuklar ise akşamları erken yatıp sabahları mutlu uyanırlar…

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Çoğumuz hayatımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçiriyoruz.  Çevremizde seyrek de olsa çok daha kısa süre uyuyan insanlara rastlıyoruz. Uykumuzu kısaltmak mümkün mü?  Bu soruların cevaplarını nörolog Prof. Dr. Hakan Kaynak veriyor…

Toplumda yetişkin kişilerin çoğunluğunun akşam 11-12 de yatıp sabah 7-8 gibi uyandığı hâlde, bazılarımızın genetik olarak belirlenmiş özellikler sebebiyle akşamları daha erken yatıp sabah daha erken kalkabildiğini söyleyen Prof. Dr. Kaynak “Bu kişiler ‘tavukları’ temsil eder. Bazı kişiler de akşamları daha geç yatıp sabahları uyanmakta güçlük çeker. Bu kişileri de ‘baykuşlar’ olarak adlandırırız. Tavukların toplumdaki oranı yüzde 10, baykuşların ise yüzde 15 civarındadır. Maalesef sosyal kurallar çoğunluğa göre belirlendiği için ‘tavuklar’ ve ‘baykuşlar’ sosyal saatlere uyumda ciddi zorluklar yaşar” dedi.

Uyuma ve uyanma saatlerimizi belirleyen biyolojik saatimizin uyku saatlerimizin yanı sıra günün hangi saatinde daha verimli olduğumuz gibi birçok biyolojik fonksiyonumuzu da etkiledieğini ifade eden Prof. Dr. Kaynak “Mesela baykuşlar kahvaltılarını daha geç yapar, sabahları ruh hâlleri depresif eğilimler gösterir, sinirli ve huysuzdurlar. Buna karşılık akşamları çok daha verimli, pozitif ve üretkendirler. Hafta içi günlerde, sosyal hayatın getirdiği mecburiyetler sebebiyle belirgin olarak gözlenmeyen tavuk ve baykuş özellikleri hafta sonları, belli saatlerde yatma ve kalkma zorunluluğu ortadan kalktığında net olarak ortaya çıkar. Sabah tipleri de dediğimiz ‘tavuklar’, tatil günleri de akşam erkenden yatıp ertesi gün de hiçbir mecburiyet olmadığı hâlde erken saatte uyanır. Akşam tipleri ise cumartesi günleri geç saatlere kadar uyumaz, pazar günü de öğlene kadar uyurlar. İmtihan dönemi gibi yoğun çalışmayı gerektiren günlerde sabah tipleri erken kalkıp çalışmayı tercih ettikleri hâlde, akşam tipleri gece geç saatlere kadar uyanık kalarak çalışmayı tercih eder. Siz de baykuş mu yoksa tavuk mu olduğunuzu öğrenip hayatınızı daha kaliteli yaşayabilirsiniz” açıklamasında bulundu.

İŞE GİRERKEN UYKU TESTİ

Yetişkinler için var olan tavuk ve baykuş özelliklerinin çocukluktan itibaren görülebileceğini ifade eden Prof. Dr. Kaynak, anne babaların çocuklarını bu açıdan gözlemlemelerini tavsiye etti. Prof. Dr. Kaynak, sosyal hayatta da tavuk ve baykuş saatlerinin dikkate alınmasının daha mutlu ve verimli bir hayat sağlayacağını  söyledi. Akşam tiplerinin sabah uyanmakta güçlük çektiğini, işe başlayabilmek için sabah birkaç fincan çay veya kahve içtiğini belirten Prof. Dr. Kaynak “Bu kişiler öğlen saatlerine doğru verimli olmaya başlar. Sabah tipleri ise sabahları daha verimli çalışır, gece vardiyalarında ise verimlilikleri düşer. Son yıllarda modern iş anlayışlarını takip eden şirketlerde çalışanların bu özellikleri basit testlerle belirleniyor. Mesai saatleri 
uyku tiplerine göre seçiliyor. Böylece  hem çalışanların hem de iş yerinin verimliliği ve mutluluğu artıyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...