Uyku teröründe paniğe yer yok | Türkiye Kliniği

- Güncelleme:
Uyku teröründe paniğe yer yok | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

Uyku terörü, diğer adıyla gece terörü, çocuklarda sık görülen bir uyku bozukluğudur. Uyku terörü, çocuklarda derin uykuya dalmalarının ardından 1-2 saat içinde çığlık, korku reaksiyonu ya da titreyerek uyanmalarıyla seyreder.

Uyku teröründe paniğe yer yok | Türkiye Kliniği

Uyurgezerlik ile eşleştirilen gece terörü, birkaç saniye ile birkaç dakikaya kadar sürebildiği gibi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Korkutucu bir uyku bozukluğu gibi görünmesine rağmen farklı destek ve tedavi seçenekleriyle hastalar kısa sürede normale dönebilmektedir. 

Bebeklerde gece terörü panik ve korkuya sebep olabilir. Bebekler, çevresindekilere bir tepki vermeyebilir ve kafaları çok karışık görünebilir. Aynı zamanda çığlık atabilir, ağlayabilir, hızlı nefes alıp verebilir ve kalp hızında artış olabilir. Atak geçtikten sonra ise herhangi bir belirti vermeyebilir. 

Çocuklarda gece terörü, yine panik oluşturur. Bu hastalığa bağlı olarak atak geçiren bir çocuk, çığlık atabilir, bağırabilir, yatakta savrulabilir ve yataktan fırlayabilir. Gözleri açık olsa da tamamen uyanık değildir. Genelde geceleri erken saatlerde başlayan bu ataklar, birkaç dakika sürebilir. Ancak bazen 15 dakika sürebilir, nadiren de olsa saatler boyunca da devam edebilir. 

TEHLİKELERİ ORTADAN KALDIRIN

Atakları; aşırı yorgunluk, yüksek ateş, özellikle grip ve alerji ilaçları gibi bazı ilaçlar, heyecan, ani gürültü, dolu mesane ve stres gibi farklı etkenler tetikleyebilir. Çocuğunuz bu durumu yaşıyorsa, yapmanız gereken en iyi şey sakin kalarak, durum normale dönene kadar beklemektir. Tehlikeli bir duruma düşmediği takdirde müdahale edilmemeli, etkileşimde bulunmamalı, uyandırılmamalı ve gidişatın zararsız olduğunu bilip panik yapılmamalı. Herhangi bir tedavisi yoktur ancak çocukluk çağında ortaya çıkan bu durum, çocuk büyüdükçe kendiliğinden düzelme eğilimindedir. Genellikle en geç 6 yaşına kadar sürebilir ve uygun yaklaşımla çok daha erken iyileşme sağlanabilir. Bunun dışında tabii ki bu hastalığa karşı alınacak önlemler vardır. Çocuğun kendine zarar verme ihtimaline karşı, fiziki ortamla ilgili değişiklikler yapılmalıdır. Çocuk odaları daha güvenli hâle getirilebilir ve elektronik eşyalar odadan çıkarılabilir. 

Çocukların yeterince dinlenmesi ve uykusunu almasının sağlanması gerekmektedir. Son olarak uyku saati düzenine uyulmalı ve aynı saatte yatıp aynı saatte kalkılmasına dikkat edilmelidir. Uyku rutini oluşturulması ve akşam saatlerinde uyku öncesi ufak egzersizler yapılması çok fayda sağlayacaktır. Günlük ekran sürelerinin azaltılması, onun yerine birlikte kitap okumanın yerleştirilmesi de çok önemlidir. Bu ve bunun gibi destekleyici yöntemlerin dışında nadiren de olsa ilaç tedavisi gerekirse uygulanabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...