Zekat Nedir?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Zekat Nedir?

TÜRKİYE Haberleri

İslam dininde zengin (nisap miktarında) olarak kabul edilebilecek Müslümanların sahip oldukları malları için yerine getirmesi gereken ibadet ekat ismini alır. İslam’ın şartlarından birisi olan zekatın verilebilmesi için Müslümanların asıl ihtiyaçları dışında kalan mallara sahip olmaları gerekir.

Bu malların üzerinden belirli bir miktarı yoksullara ya da ihtiyaç sahiplerine vermeleri zekatın işlevini ortaya koyar. Mal sahibi olan kişilerin mallarının zekatını verebilmeleri için ayrıca mallara sahip olmalarının üzerinde 1 yıllık sürenin geçmiş olması gerekir.

Zekat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Müslümanların zekatlarını verebilmeleri için malları üzerinden hesaplamayı doğru şekilde yapmaları gerekir. Zekat hesaplama yapılırken dikkate alınması gereken en önemli şart söz konusu malın asli ihtiyaç dahilinde olmamasıdır.

Bunun dışında söz konusu malın zekatı vermeyi düşünen kişilerin mülkiyetine ait olması gerekir. Bunlara ek olarak zekatın verilebilmesi için kişilerin borçlarının bu mallar üzerinden mutlaka düşülmesi gerekir.

Zekatın hesaplanması yapılırken elde bulunan malların türüne göre işlem yapılır. Mal türüne uygun şekilde İslam dininde belirlenen oranlar kişilerin ödeme yapmaları gereken oranlar olur. Büyükbaş hayvan sahiplerinin ellerinde bulunan hayvanların 1/30 oranının zekatlarını vermeleri gerekir.

Ev, dükkan veya diğer taşınmaz mallara sahip olan kişilerin bu mallarının zekatlarını 1/10 oranında vermeleri gerekir. Bu nedenle kişilerin ellerinde bulunan mallarını dikkate alarak hesaplayıp zekattan yararlanabilecek kişilere vermeleri lazımdır.

Zekatlık Mallar Nelerdir?

Müslümanların zekatlarını verebilmeleri için ellerinde bulunan malların zekatlık mallardan olması şarttır. Zekatlık mallar ise 5 gruba ayrılmıştır. Bu mallar üzerinden verilecek zekatın oranları değişiklik gösterir.

Zekatlık mallar şunlardan oluşur;

Para: Altın, dolar, euro veya gümüş gibi gelirler para grubunda yer alır. Bu grupta bulunan birikimin 1/40 oranında zekatının verilmesi gerekir.

Ticaret malı: Ev, dükkan, arsa, fabrika, araç ve diğer taşınmazlar gelir getiriyorsa ticaret malı olarak kabul edilir. Bu mallar üzerinden ise 1/10-1/20 oranında zekatın verilmesi şarttır. Ticaret mallarının zekatı verilirken net gelir ya da brüt gelir üzerinden hesaplama yapılır. Net gelir üzerinden yapılan hesaplamada yapılacak ödeme 1/10 oranında brüt gelir üzerinden ise 1/20 oranındadır.

Hayvan: Büyükbaş hayvanlar için 1/30, küçükbaş hayvanlar için 1/40 oranında ödeme yapılır.

Maden: Ellerinde maden bulunan kişilerin yapacakları ödeme tutarı ise mallarının 1/40 oranın verilmesi gerekir.

Toprak ürünleri: Müslümanların ellerinde bulunan tarım ve toprak ürünlerinin 1/10’unun zekatını vermeleri şarttır. Bu ürünler elde edilirken sulama için maddi harcama varsa ödenecek oran 1/20 olarak belirlenmiştir.

Bu mallara sahip olan kişilerin zekatlarını verebilmeleri için hür olmaları, Müslüman olmaları, akıl baliğ olmaları ve malların kendilerine ait olması gibi zekatın şartlarını taşımaları gerekir. Ayrıca kişilerin kesinlikle borçlarının olmaması lazımdır. Borçlu kişilerin borçlarını ödemeden zekatlarını vermeleri doğru olmaz.

Zekat Kimlere Verilir?

İslam dininin kutsal kitabı olan Kur’anı Kerim’de zekatın verileceği kişilere yer verilmiştir. Tevbe isimli surede belirtilen kişiler şunlardır; yolda kalmışlar, miskinler, zekatı toplayanlar (memur), fakirler, cihat yolundakiler, esirlikten kurtulacaklar, İslam’a kazandırılmak istenenler ve borçlulardır.

Zekat Nedir?

Kur’anı Kerim’de yer almasın rağmen zekatın verilemeyeceği kişiler de vardır. Bu kişiler zekatı vermeyi düşünen kişinin annesi, babası, çocuğu, torunu, eşi, büyük anne-babası, zengin babası olan ve Müslüman olmayan kişilerdir. Bunların dışında zengin olarak kabul edilebilecek kişilere zekatın verilmesi doğru değildir.

Zekatta 1 Yıl Nasıl Hesaplanır?

Zekatın verilebilmesi için 1 yıl hesaplamasına ihtiyaç duyulur. Müslümanların ellerinde nisap miktarında malları bulunuyorsa bu malları edindikleri tarih itibariyle 1 yılın geçmiş olması gerekir. Kameri 1 yıl (354 gün) geçtiğinde ellerinde bulunan bu malın zekatını vermeleri gerekir.

Zekat Nedir?

Birikim için altın alan kişilerin altını aldıkları tarih üzerinden 1 yıl geçmesi yani aldıkları altının evlerinde 1 boyunca kalmış olması gerekir. Böylelikle altınlarının zekatını vermeleri mümkün olur.

40’ta 1 Zekat Nasıl Hesaplanır?

Zekatın verilmesi için elde bulunan malın 40’ta 1’inin ödenmesi gerekir. Bu hesabı yapmak için en basit şekilde bir kişinin elinde 40 lira bulunuyorsa bu 40 liranın 1 lirasını vermelidir.

Nisap miktarı (80,18 gram altın) malı bulunan kişinin zekatını verebilmesi için 40’ta 1 ölçü %2,5’a denk gelir. Bu nedenle hesaplama yaparken kişilerin malları tutarının %2.5’unu almaları yapacakları ödeme tutarının anlaşılmasını sağlar.

Ellerinde bulunan nisap miktarı mallarının zekatını vermek isteyen kişiler mala sahip oldukları tarih üzerinde 1 yıl geçtiyse istedikleri zamanlarda zekatlarını vermeleri mümkündür. Zekatın verilebilmesi için gün ya da saat sınırlaması yoktur. Ancak Müslümanlar tarafından Ramazan ayında zekat verilmesi gelenek haline gelmiş olup ödemeler için bu ay tercih edilir.

Düzenleyen:  - TÜRKİYE
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...