AK Parti'den Köşk formülü: 5+5 yıllık 2 dönem

AK Parti'den Köşk formülü: 5+5 yıllık 2 dönem

Politika Haberleri

Başkanlık sistemi için ilk adım atıldı. Uzlaşma Komisyonu'na sunulan pakete göre başkanın görev süresi 5 yıl olacak. Köşk'te iki dönem kalabilecek.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla 'Başkanlık Sistemi'ne ilişkin AK Parti'nin teklifini TBMM Uzlaşma Komisyonu'na iletilmek üzere Meclis Başkanlığı'na sundu. AK Parti, yeni Anayasa'nın yasama bölümü için Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu pakette 5+5 sistemiyle iki dönem için seçilen başkanlık modeli önerdi. AK Parti'nin istediği şekilde yeni Anayasa 2013'te yürürlüğe girerse 2014'te Cumhurbaşkanı seçimi yerine başkanlık seçimi olacak. Bu sistemde iki dönem kazanan bir başkan olursa 2024'e kadar görev yapabilecek, dolayısıyla Türkiye'yi 2023 hedeflerine götüren kadro bu sistemle görev alacak. Bakanlar da dışarıdan atanacak ve parlamentoya karşı sorumlu olmayacaklar. Başkan, kendisine karşı sorumlu olan bakanları istediği gibi görevden alabilecek. Parlamento, başkan ve bakanları görevden alamayacak. Bütçeyi de başkan hazırlayacak. Meclis istenilen bütçede eksiltme ve artırma yapabilecek. Bu nedenle milletvekilleri daha değerli ve etkin hale gelecek.
4 yıla indirilen milletvekilliği seçim dönemi yeniden 5 yıla çıkarılacak. Anayasaya herhangi bir seçim barajı konulmayacak. Seçim barajı sıfırlanmasa bile yüzde 5 gibi bir orana indirilecek.
Başkanı düşürmeye yönelik mevcut gensoru uygulaması gibi bir uygulama olmayacak. Ancak, İmpeachment mekanizması olacak ve eğer başkan suç işlediyse bu mekanizma devreye girecek. İmpeachment mekanizması bugünkü Yüce Divan'a benzer bir uygulama olacak. Milletvekili dokunulmazlığında da değişiklik yapılacak. Anayasa'nın 14. maddesinde sayılan "bölücülük" suçlarıyla ilgili istisna kaldırılacak. Milletvekili andı değiştirilerek sade hale getirilecek. Yeni Anayasada bugünkü yapıda olduğu gibi asker ve sivil bir Milli Güvenlik Kurulu olmayacak. nbsp;Yurt dışında sahipsiz kalan 4 bin Türk çocuğunun Hıristiyan ailelere verildiğini belirten Bakan Bozdağ, bu konuda bilincin artırılması için bir çalıştay gerçekleştirdiklerini söyledi. "Bu çocuklar adeta Hıristiyanlaştırılıyor" diyen Bakan Bozdağ, "Büyük bir asimilasyonla karşı karşıyayız. Bu çocukların öncelikle Türk ailelerinin alması için teşvik ediyoruz" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...