Kadınlar için önemli olan dış güzellik

Düzenleyen:
Kadınlar için önemli olan dış güzellik

YAŞAM Haberleri

Kadınların çoğu dış güzelliğin daha önemli olduğunu düşünüyor. “Dışı güzel olanın içi de güzeldir” diyenlerin sayısı da artıyor...

Canan ERASLAN

“Güzelliğin on par’etmez / Bu bendeki aşk olmasa” demiş Âşık Veysel. “Güzellik biraz da gurur ister” diyen, Yavuz Sultan Selim, “Gençliğin güzel bir yüzü, ihtiyarlığın güzel bir ruhu vardır” atasözünü dilden dile dolaştıranlar da İsveçliler... Bir Türk atasözü ise, “Yüzü güzelden usanılır, huyu güzelden usanılmaz” diyerek, yıllardır tartışılan “İç güzellik mi, dış güzellik mi?” sorusuna, genel kabul gören bir nokta koymuş...

Her ne kadar “iç güzellik önemli” desek de, yapılan bir araştırma, hem Türkiye hem de dünyada kadınlar dış güzelliğe daha fazla önem veriyor. Kozmetik satışlarının hiçbir dönemde düşmemesi, kriz dönemlerinde ruj başta olmak üzere bu ürünlerin satış rekorları kırması da aslında bu temayülü gözler önüne seriyor. Medikal estetik ürünleri firması Allergan, bu algıyı ölçmek için ‘Küresel Estetik Trendleri’ araştırması yapmış. Buna göre, “Önemli olan iç güzellik” inanışı, sadece sözden ibaret. Çünkü hem Türk hem dünya kadınları, dış güzelliğe iç güzellikten daha fazla önem veriyor. Türk kadınları ise ‘dış güzellik’ tercihinde diğer dünya ülkelerini geçiyor. Araştırmaya göre, dünya kadınlarının yüzde 78’i güzellik deyince ‘dış güzellik’ anlıyor. Güzelliğin ‘içte’ olduğunu düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 31’lerde. Türkiye’de ise kadınların yüzde 52’si dış güzelliğin, iç güzellikten daha mühim olduğuna, yüzde 27’si de tam tersine inanıyor. Geriye kalan yüzde 21 ise iç ve dış güzellik arasında mükemmel bir dengenin olduğunu düşünüyor.

CİLT BAKIMINA AYDA 44 AVRO

Her 5 kadından 4’ü, yaşlanmayla mücadele etmek için düzenli cilt bakımı uyguluyor. Cilt bakımına en çok para harcayan ayda 80 avro ile Çinliler. Onları ayda 60 avro ile Güney Koreli, yüzde 45 avro ile Tayland, ayda 44 avro (yaklaşık 150 TL) ile Türk kadınları izliyor. 16 ülke arasında cilt bakımı için en az para harcayanlar ayda 17 avro ile Hollandalı kadınlar.

DIŞ GÜZELLİK DAHA ÖNEMLİ DİYENLER

Türkiye:    Yüzde 52
Güney Kore:    Yüzde 48
Meksika:    Yüzde 47
Fransa:    Yüzde 47
Brezilya:    Yüzde 46
Tayland:    Yüzde 44
İtalya:    Yüzde 43
Almanya:    Yüzde 42
İspanya:    Yüzde 41
Japonya:    Yüzde 39

YAŞ ARTTIKÇA HARCAMA AZALIYOR

Yaş arttıkça cilt bakımı için harcanan para miktarı azalıyor. Kadınlar, cilt bakımı için en çok parayı 30-44 yaş arasında harcıyor. 18-29 yaş arası 31 avro, 30-44 yaş arası 39 avro, 45-54 yaş arası 37 avro, 55-65 yaş arası 29 avro harcanıyor. Cilt bakımında düzenli olarak en çok ürünü Çinliler kullanıyor. Çinliler 5, Türkler ortalama 3 ürün kullanıyor.

KADINLAR NEDEN ESTETİK YAPTIRIYOR?

¥ Kırışıklıklardan kurtulmak için
¥ Daha iyi hissetmek için
¥ Cilt sarkmaya başladığı için
¥ Daha güzel bir yüz için
¥ Kendini yaşlı hissettiği için
¥ Kozmetikten sonuç 
alamadıkları için
¥ Birisi dış görünüşünü 
eleştirdi diye
¥ Arkadaşlardan özenme
¥ İş başvurusunda şansı 
artırmak için
¥ Bir ünlüden gördüğü için
¥ Eş baskısı yüzünden 

GÜZELLİK EN ÇOK DÜĞÜNLERDE ÖNEMLİ

Tüm ülkelerde güzel görünme ihtiyacını başta düğün olmak, önemli bir aile toplantısı, önemli bir buluşma, yeni iş-kariyer, yeni bir ilişki, doğum günü ve evlilik yıl dönümü gibi özel günler tetikliyor. Türk kadınlarının yüzde 76’sının en büyük endişesi yorgun görünüm iken, “İdeal güzellik için yüzünüzün neyini değiştirmek istersiniz” sorusuna, yüzde 42’si burun, yüzde 31’i yanaklar ve gözler, yüzde 24’ü çene hattı, yüzde 23’ü dudaklar, yüzde 14’ü de çene cevabını vermiş. 

 

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...