Robinson Ziya dede adasına kavuştu

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Robinson Ziya dede adasına kavuştu

YAŞAM Haberleri  / İHA

Keban Baraj Gölü Havzası'ndaki bir adaya 16 yıl önce yerleşerek binlerce fidan diken 82 yaşındaki Ziya Abay, kuraklık nedeniyle yarımadaya dönen ancak son günlerde kar sularının erimesiyle yükselip tekrar ada haline gelen "Huzur" adasına yeniden teknesi ile gitmeye başladı. Kuraklığın etkilediği adadaki ağaçlarını kurtarmak için mücadele veren Ziya dede, herkesin ağacın değerini bilmesini istedi.

Eşini kaybettikten sonra memleketi Tunceli'ye dönen 82 yaşındaki Ziya Abay, 2005 yılında Keban Baraj Gölü Havzası'nda bir adayı keşfederek oraya yerleşti. Yerleştiği 80 dönümlük adaya bugüne kadar 4 binden fazla ağaç diken Abay’ın adası, 2,5 ay önce kuraklıkla birlikte baraj gölündeki suların çekilmesiyle yarımadaya döndü. 16 yıllık süreçte ilk defa yarımadaya dönüşen Abay’ın adası, kar sularının erimesiyle tekrar ada halini aldı. Abay da geçmişte olduğu gibi yine adasına teknesi ile gitmeye başladı. Pandemide özel izinle adasına giden Abay, şimdi ağaçlarının kurumaması için mücadele veriyor.

"İNSANOĞLU KENDİ AYAĞININ ALTINDAKİ DALI DAİMA KESİYOR"

Kara varken masrafsız bir şekilde adaya ulaşım sağladığını ama şu an mazot masrafı olduğunu söyleyen Abay, belediyenin, kaymakamın ve valinin kendisine mazot için yardım ettiğini söyledi. Abay, "Önceden kayıkla yarım saat sürerdi ama şimdi daha yakın. Şu an kuraklık gidiyor ve bu devam edecek gibi. Çünkü iklimleri biz elimizle bozuyoruz. Ağacı kesiyoruz ve farklı şeyler yapıyoruz. İnsanoğlu kendi ayağının altındaki dalı daima kesiyor. Hastalığı da kendimiz yaptık” dedi.

"ÖNCEDEN 4 TON KİRAZ ÇIKARDI AMA ŞİMDİ YEMEYE YOK"

Adada önceden 4 ton kiraz çıktığını ancak şu anda yemek için bile olmadığını belirten Abay, kara varken adaya yürüyerek gittiğini belirtti. Abay, “Buradan bir buçuk saatte gidiyordum. Caddeye gidiyordum, polis gelip beni alıyordu. Şimdi de beni alıyor getirip götürüyorlar sağ olsunlar. Kovayla su taşıyordum. Birkaç ağacı kurtardım, birkaç ağaç kurudu. Çünkü ben yapamıyorum. Kovayla su taşımak zor oluyor” diye konuştu.

"ÖZEL İZİNLE GELİP GİDİYORUM"

Gittiği karanın sular altında kaldığını vurgulayan Abay, “Bir metreden fazla yükselme oldu. Ağacı çok seviyorum. Ben ağaca hastayım. Enerjiyi ağaçtan alıyorsun. Kaç bin kişiye bu enerji veriyor. Ama vatandaş daha canlı olduğunu bilmiyor. Bunun farkında değil. Ona su verdiğim zaman canlanıyor, yüzüme gülüyor. Ama su vermediğim zaman soluyor. Özel izinle gelip gidiyorum. Kaymakam bana müsaade verdi” şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...