Zehriyle felç edip saniyeler içinde öldürüyor

Düzenleyen:
Zehriyle felç edip saniyeler içinde öldürüyor

YAŞAM Haberleri

Dünyanın en zehirli ahtapotu mavi halkalı ahtapot yine sosyal medyanın dilinde. Yaz aylarında denizde yüzen insanlar çeşitli canlılar ile karşılaşmalarını görüntüleyip sosyal medya ağlarında paylaşıyor. Zaman zaman bu canlıların görüntüleri sosyal medyada viral oluyor. Bunlardan biri de mavi halkalı ahtapot… Neredeyse her yıl birkaç defa sosyal medyanın gündeminde yer alıyor. Peki, nedir mavi halkalı ahtapot?

Geçtiğimiz Ocak ayında bir TikTok kullanıcısı, binlerce beğeni almak uğruna denizde karşılaştığı bir canlıyı eline alıp videosunu çekmişti. Kısa süre sonra videodaki canlının mavi halkalı ahtapot olduğu anlaşılmıştı. TikTok kullanıcısı ahtapot tarafından zehirlenmezken söz konusu ahtapot türü sosyal medyada gündem olmuştu. 
Mavi halkalı ahtapot denildiğinde karşımıza çıkan ilk bilgi dünyanın en zehirli ahtapot türü olması. Bu nedenle, TikTok fenomenin bu canlıyı eline alması aslında son derece riskli. TikTok kullanıcısı video çekerken eline aldığı mavi halkalı ahtapottan tesadüfen ölümcül bir tehlikeden kurtulsa da çoğu kişiye bir ders oldu. 
Denizde ya da karada hiç fark etmez insanların doğal ortamlardaki canlılarla temas etmemesi gerektiğinin önemli bir örneği niteliğinde. Çünkü her ne kadar TikTok fenomeni zarar görmese de bu sadece bir ‘tesadüf’ oldu. 
MAVİ HALKALI AHTAPOT NEDİR? 
Mavi halkalı ahtapotlar, tehdit edildiğinde parlak, yanardöner mavi halkalarıyla ayırt edilen zehirli bir deniz canlısıdır. Güçlü bir zehre sahip olduğu için ölümcüldür. Denizde yaşayan bu canlı, yengeç, karides gibi kabukluları ve mercan kayalıklarındaki balıkları tüketir. 
Boyları 12 ila 20 santimetre arasında değişen mavi halkalı ahtapotlar, tehdit ve stres altındayken sarı renginin üzerinde beliren mavi halklarla bilinir. Aslında bu renk değişimi ile ahtapot, kendisini yemek isteyen avcılara bir sinyal göndererek zehirli olduğunu belirtir. 
Dünyanın en zehirli ahtapotu olan mavi halkalı ahtapot avlanmak için nörotoksin etkili zehrini kullanır. Tetrodotoksin zehri ise siyanürden 10 bin kat daha zehirlidir. Zehirlenen canlıda karıncalanma, uyuşukluk hissi ve böbrek yetmezliğinin yanı sıra nefes almada zorluk görülür. Ardından da felç geçirerek ölür. 
MAVİ HALKALI AHTAPOT NEREDE YAŞAR? 
Oldukça zehirli olan bu ahtapot kulağa korkunç geliyor. Bu yüzden Türkiye sularında yaşayıp yaşamadığı da merak edilen konular arasında. Türkiye’de mavi halkalı ahtapot var mı? Bu sorunun cevabı ‘Hayır’. Okyanusun derinliklerinde yaşayan mavi halkalı ahtapot Pasifik Okyanusu ve Hint Okyanusu’nda yaşar. 
Bununla birlikte, mavi halkalı ahtapot hakkında ilginç bir bilgi de karşımıza çıkıyor. Ahtapotun aynı anda 30 insanı ve 10 bin fareyi öldürebilecek kadar zehirli olduğu tahmin ediliyor. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...