Ailenin 80 yıllık sırrı bu kazanda saklı: Dedem gibi eski usulle devam ediyoruz

Çankırı'da yaşayan Mustafa Helvacıoğlu ve kardeşleri, dedelerinin 1944 yılında kurduğu helvacı dükkanını üçüncü kuşak olarak sürdürüyor. Geleneksel yöntemlere bağlı kalarak katkısız helva, lokum, reçel ve tahin pekmez üretimi yapan Helvacıoğlu ailesi, dedelerinden kalan kazan, kürek ve makineleri kullanmaya devam ediyor. "Dedemin bıraktığı gibi eski usulle devam ediyoruz" diyen Mustafa Helvacıoğlu, amaçlarının, kaliteyi bozmadan geleneksel lezzetleri yaşatmak olduğunu vurguladı.
Çankırı'da yaşayan Mustafa Helvacıoğlu, dedesinin 1944 yılında açtığı dükkanda helvacılığı iki kardeşiyle birlikte üçüncü kuşak olarak sürdürüyor.
Helvacıoğlu'nun dedesi Mehmet Helvacıoğlu, çocuk yaşlarda helvacı çırağı olarak başladığı mesleğine askerden döndükten sonra 1944 yılında açtığı dükkanda 2008 yılında vefat edene kadar usta olarak devam etti.
Dedelerinin vefatı üzerine babasının sürdürdüğü mesleği Çankırı'da geleneksel yöntemlerle üretim yaparak devam ettiren Mustafa Helvacıoğlu (35) ve kardeşleri, helva imalatının yanı sıra lokum, reçel, tahin pekmez üretimi de yaparak müşterilerinin damaklarını tatlandırmaya devam ediyor.
"DEDEMİN BIRAKTIĞI GİBİ ESKİ USULLE DEVAM EDİYORUZ"
Helvacıoğlu, ürettikleri ürünlerin hiçbir katkı maddesi içermediğini belirterek, "Dedemizden beri aynı usulle üretim yapıyoruz, bu yüzden de aynı şekilde devam ediyoruz." dedi.
Dedesinden bu yana üretim sürecinde neredeyse hiçbir değişiklik olmadığını vurgulayan Helvacıoğlu, şöyle devam etti:
"Helvalarımız hala aynı kazanlarda yapılıyor. Krom kazanlarda çevrilip yoğruluyor, yine aynı çırpma makinelerinde şekerimiz çırpılıyor. Dedemden kalma birkaç şeker çırpma makinesi, kazanı ve yıllar önce kullandığı kürekler hala elimizde. İmkan oldukça onları kullanmaya devam ediyoruz. Elbette yeniliğe açık olmak gerek ama bu ürünü daha kaliteli hale getirebilmek için geleneksel usulü bozmamak gerekiyor. Fabrikasyon ve seri üretime geçildiğinde ürünün kalitesinde ve makine yapısında değişiklikler oluyor. Biz bunu şu an için çok doğru bulmuyoruz. Dedemin bıraktığı gibi eski usulle devam ediyoruz. İsmi ve geleneği bu şekilde yaşatacağız inşallah."
İşletmelerinde tahin helvası, yazlık helva ve coğrafi işaretli Yapraklı Panayır Helvası olmak üzere çeşitli helvalar ürettiklerini ifade eden Helvacıoğlu, şunları kaydetti:
"Tahin helvalarımız sade, kakaolu ve Antep fıstıklı olmak üzere üç çeşit. Yazlık helva çeşitlerimiz de var. İrmikten yapılan bir de Çankırı'nın coğrafi işaretli cevizli panayır helvası var. Yazlık helva, daha hafif bir helvadır ve irmikten yapılır. Özellikle ilkbahar aylarından itibaren, havalar ısındığında tahin helvası tüketimi azalır. Yazlık helvanın kakaolusunu ve cevizli kakaolusunu da yapıyoruz. Hafif olduğu için vatandaşlarımız tarafından da tercih ediliyor."
Yaklaşık 25 farklı lokum çeşidi ürettiklerini de söyleyen Mustafa Helvacıoğlu, ürettikleri tüm ürünleri en kaliteli şekilde sunmak ve dedelerinden kalan ismi ve soyadı yaşatmak için emek verdiklerini sözlerine ekledi.