Amigdala nedir, görevleri neler? Genetiği etkileyen amigdala büyük olursa ne olur?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Amigdala nedir, görevleri neler? Genetiği etkileyen amigdala büyük olursa ne olur?

Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Amigdala nedir, görevleri neler? sorusu merak ediliyor. Amigdala latince kökenli bir kelimedir ve badem şeklinde bir yapıda limbik sistemde yer alır ve duyguların yönetildiği bölgeyle alakalıdır. Amigdala nedir, görevleri neler? Genetiği etkileyen amigdala büyük olursa ne olur?

Amigdala nedir, görevleri neler? sorusu araştırılmaya başlandı. Latince kökenli bir kelime olan amigdala, badem şeklinde bir yapıda limbik sistemde yer alır ve duyguların yönetildiği bölgeyle alakalıdır. Amigdala nedir, görevleri neler? Genetiği etkileyen amigdala büyük olursa ne olur?

AMİGDALA NEDİR, GÖREVLERİ NELER?

Limbik sistemde yer alan Amigdala, temel yaşamsal işlevlerimizi sürdürmemizi sağlayan bir bölgedir. Amigdala latincede badem demektir. Amigdala'yı terim olarak ilk defa 1822'de Karl Friedrich Burdach kullandı. Amigdala, sistem içerisinde duygularda kayıt altına alınır. Deneyimlerin duygusal kaydının tutulduğu bölümdür. Özellikle korkuya karşı hayatta kalma iç güdüsünün gelişmesi Amigdala ile alakalıdır. Korku ve saldırganlık gibi duyguları düzenler. Karar vermeyi ve içgidüsel davranışları etkiler. Anılara bağlanan duygular, bağımlılıkla ilgili öğrenilmiş davranışlar, bisiklet kullanmak- yüzmek gibi nasıl öğrendiğimizi hatırlamadığımız şeyleri hatırlamak gibi görevleri vardır. Sağ ve Sol amigdala arasında farklar vardır. Sağ amigdala olumsuz duyguları işlerken sol amigdala olumlu duyguları veya korku gibi olumsuz duyguları tetikliyor.

GENETİĞİ ETKİLEYEN AMİGDALA BÜYÜK OLURSA NE OLUR?

Amigdala, davranışları yorumlama konusunda duygusal hafızayı tutar. Amigdalaya aşırı kan gitmesi ve amigdalanın normalden büyük olduğu durumlarda genelde mantıklı düşünme azalır ve içgüdülerle karar verme oranı yüksektir. Strese de yol açar. Amigdala'nın büyüklüğü araştırmalara göre amigdalası daha büyük insanlar daha aktif bir sosyal hayata sahiptir. Yüz ifadelerine dair daha iyi çıkarımda bulunabilirler. Duygusal zekaları daha yüksektir. 

Düzenleyen:  - Yaşam
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...