Depremler yılanların da yaşam alanlarını bozdu

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Depremler yılanların da yaşam alanlarını bozdu

YAŞAM Haberleri  / İHA

Elazığ'da son yıllarda yılanların fazla görülmesiyle ilgili bilgi veren Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Akın Temizer, "Bu yılanlar toprağın derinliklerinde yaşıyor. Toprak kaymaları ve depremler bu yılanların yaşam alanlarını bozdu. Ekolojik dengenin bozulması neticesinde yılan popülasyonun da artma başlamıştır" dedi.

Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8’lik deprem başta olmak üzere, yaşanan çok sayıda büyüklü küçüklü deprem doğal yaşamın dengesini bozdu.

Deprem sonrası Hazar Gölü civarında ağaçlarda görülen yılanlar çevre köylerde de ortaya çıktı. Depremler gibi doğal afetlerden sonra bozulan ekolojik denge nedeniyle yılan popülasyonunun arttığı belirtildi.

Mevsimsel olara Türkiyede bu dönemlerde yılan nüfusunun arttığını ifade eden Fırat Üniversitesi Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Akın Temizer, Türkiye’de yılanların zehirli, zehirsiz ve pitonlar olarak 3 grupta incelendiğini bildirdi.

SİVRİCE'DE GÖRÜLEN YILANLAR ZEHİRLİ

Su yılanlarının genelde zehirsiz olduğunu ifade eden Temizer, "Korkmamak lazım. Su yılanları sulak alanlarda ve aquatik yerlerde bulunur. Engerek yılanı da dağlık alanda bulunuyor. Bunlar sessiz hareket eder. Canlı organizma ile beslenirler. Ama Sivrice ilçesinde görülen yılanlar yarı zehirli bir yılan. 2 metrenin üstünde bir uzunluğu var. Oldukça kalın ve kuyruğu da küt olduğuna göre yarı zehirli bir yılan” şeklinde konuştu.

Depremler yılanların da yaşam alanlarını bozdu

TOPRAK KAYMALARI VE DEPREMLER YAŞAM ALANLARINI BOZDU

Ekolojik dengenin bozulması nedeniyle yılan popülasyonunda artma olduğunu belirten Temizer, ”Yılanların beslendikten sonra 290 gün aç durma şansı var. Toprağın derinliklerinde yaşıyorlar. Toprak kaymaları, depremler ve yer sarsıntıları da yılanların yaşam alanlarını bozuyor. Bu nedenle doğal olarak ortaya çıktılar ve insanlar tarafından görülmeye başlandı. Ayrıca son zamanlar da dağlık bölgeler ve taş ocaklarından atılan dinamitler toprak altında sarsıntıya neden olduğu için yılanların yaşam alanlarını değiştirmesine ve ortaya çıkmasına sebep olmuştur” dedi..

'DEPREMDEN SONRA YILAN HABERLERİ GELİYOR'

Yılan popülasyonunu azaltmak için o bölgedeki kirpi popülasyonuna karışılmaması gerektiğini ifade eden Temizer, ”Depremden sonra köylülerden ve vatandaşlardan devamlı bana yılan gördüklerine dair telefonlar geliyor. Ama Sivrice de görülen yılan türü su yılanı. Habitat ve ekolojik dengenin bozulmasından sonra zaman zaman yılan popülasyonu artıyor bazen de azalıyor. Yılan popülasyonunu azaltmak için o bölgedeki kirpi popülasyonuna karışmamak lazım. Gelincik, kirpi, porsuk, çeşitli su kuşları, leylekler ve yırtıcılar da yılanlarla beslenir. Tabiatta denge kendi kendine sağlanıyor. Ama insan eli işin içine girdiği zaman ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor. Çevremizde bulunan canlı ve bitki türlerini insanoğlu korumak zorundadır” şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...