Kuş cenneti, koca göl kurudu! Kuşlar da gelmez oldu

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Kuş cenneti, koca göl kurudu! Kuşlar da gelmez oldu

YAŞAM Haberleri  / İHA

Van'ın kuş cenneti olarak adlandırılan Akgöl, kuralık nedeniyle tamamen kururken, bölgede barınan kuş türleri de göç etmek zorunda kaldı.

Van'da birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Akgöl, kuraklık nedeniyle tamamen kururken 407 hektarlık göl, çorak bir alana dönüştü.

Özalp ilçesinde yağmur ve kar sularıyla beslenen, 9 kilometre kıyı uzunluğuna sahip 707 hektar büyüklüğündeki Akgöl, kuraklık nedeniyle tamamen kurudu.

Göç mevsiminin başlamasıyla her yıl binlerce kuşa ev sahipliği yapan gölde, koloniler halinde görüntülenen flamingolar başta olmak üzere kılıç gaga, cılıbıt, angıt ve suna gibi kuşlar görülmez oldu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, “Akgöl maalesef yakın zamana kadar bundan 5-6 yıl öncesine kadar birçok kuş türünün ürediği, yaşam alanının çoğaldı bir alan olarak karşımıza çıkarken, bugün maalesef özellikle son birkaç yıldır periyotlar halinde küçüle küçüle bu yılda tamamen ortadan kalkmış olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bence daha problem olan Akgöl’ün bundan sonraki süreçte de artık karşımıza çıkamayacak olması. Büyük ölçüde hem sıcaklıkta artış var, hem de yağışlar gittikçe azalmaya başlandı. Buda uzun süre içerisinde Van Gölü havzası gibi havzalarda çok daha ciddi sorunlarla karşılaşacağımızın işareti. Su kaynaklarının büyük ölçüde ortadan kalkacağı bir sürece doğru evriliyoruz. Bu süreç oldukça daha hızlı bir şekilde kendini göstermeye başladı” dedi.

“TABAN SUYU GİDEREK ÇEKİLİYOR”

Uzman raporlarının 2030’dan sonrası için benzer tabloları çizdiğini aktaran Alaeddinoğlu, kuraklığın hayatımıza yavaş yavaş değil, çok hızlı bir şekilde girdiğini aktardı.

Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu,”Akgöl gibi birçok gölümüzün kurumaya, alanların küçülmesine bundan sonra tanıklık edeceğiz. Asıl kötü olan taban suyunun da giderek çekiliyor olması. Akgöl’de zemine dokunduğunuzda ya da çevrede gözlem yaptığınızda o bölgedeki birçok kaynak suyunun da kuruduğunu görüyorsunuz. Bu da yeraltı suyu sisteminin büyük ölçüde bozulduğunu bize gösteriyor. Asıl vahim olan bu." dedi.

"İÇME SUYU SORUNU İLE KARŞILAŞABİLİRİZ"

Sıcaklığın artışı nedeniyle su kaynakları konusunda insanları uyaran Alaeddinoğlu, "Maalesef bizi iyi günler beklemiyor. Havza kapalı olunca doğal olarak bunu yönetmek gerekiyor. Havza da 1 milyondan fazla yaşayan insanın içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamaya yönelik bir girişim olması gerekiyor. Çünkü yeraltı su seviyesindeki bu dramatik azalış yakın gelecekte, bu tarz olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Yani içme ve kullanma suyu sorunu ile karşılaşabiliriz” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...