Renkler farklı duygular aynı
Yeryüzünün en kıymetli evi Beytullah milyonlarca mümini misafir ediyor.
Abdulhakim ARVAS / MEKKE - Türkiye’den hacı adaylarının kutsal topraklara gelişleri büyük oranda gerçekleşmiş durumda. Her geçen gün kalabalıklaşan Kâbe-i Muazzama’da Türk hacı adayları tek tavafla yetinmiyor. Günde 2-3 tavaf yapan müminler, vakit namazlarını da kaçırmamak için Beytullah’a akın ediyor.
MİLYONLAR BURADA
Kutsal topraklara hac vazifesini yapmak üzere yüz binler akıyor. Her gün Cidde Havalimanı’na ihramlı olarak inen on binlerce hacı adayı hızlıca Mekke-i Mükerreme’ye geçerek temettü haccın umre tavafı ve sayını yapıp ihramdan çıkıyorlar.
Mekke’de bulunan Türk hacı adayları Kâbe-i Muazzama’da büyük bir huşu içerisinde tavaf yaparak, namaz kılıp Kur’ân-ı kerim okuyarak ve Beytullah’ı seyrederek günlerini değerlendiriyorlar.
heyecan dorukta
Her gün en az iki tavaf ve 2 vakit namazı Beytullah’ta eda etmek için büyük gayret sarf eden hacı adaylarından ihtiyar olanlarının bazıları ise yorgunluk ve uykusuzluktan Kâbe’nin bahçesinde ve civarında uyuyakalmaları dikkat çekiyor. Özellikle yaşlı Türk hacıları yolda uyuyunca bazı Türk hacılar da iyi olup olmadıklarını soruyorlar.
Diyanet yetkilileri ise, gündüz güneşin tam tepede olduğu saatlerde yaşlı hacı adaylarının tavafa gitmemelerini tavsiye ediyor. Günde bir tavaf ile yetinip haccın en önemli farzı olan Arafat Vakfesi’ne adayların sağlıklı olarak çıkmalarını isteyen Diyanet yetkilileri, iklim ve nem farkı olan kutsal topraklarda aşırı yorgunluktan kaçınılması gerektiğini belirtiyorlar. Ancak duygularını ifade etmekte zorlanan ve hasretle hac kurasının çıkmasını beklediklerini söyleyen hacı adayları ise, manevi iklimin güzelliğine dayanamayarak Beytullah’tan ayrılamadıklarını belirtiyorlar. Vaktin nasıl geçtiğini anlamadıklarını söyleyen hacı adayları Kâbe-i Muazzama’da bambaşka bir manevi havanın olduğunu ve bunun anlatılamadığını ancak yaşanıp hissedilebileceğini ifade ediyorlar.
İNŞAAT SÜRÜYOR
Bazı hacı adaylarının ise Diyanet İşleri Başkanlığına yaptırdıkları kayıtların 5-6 sene çıkmaması üzerine, ticari ve diğer hizmet vizesi gibi alternatif yollarla kutsal topraklara gelmesi de dikkat çekiyor. Bu arada Kâbe-i Muazzama’nın etrafında geçen yıl ve önceki yıl bulunan onlarca vincin kaldırılması dikkat çekiyor. Kâbe içerisinde inşaat faaliyetlerinin kısmi olarak sürmesi sebebiyle giriş ve çıkış kapılarının azaltılması hacı adaylarını zorlasa da, vinçlerin kaldırılması geçen yılki riskleri ortadan kaldırması bakımından olumlu karşılanıyor.
