Meral Akşener’e Yardımcısı Hasan Seymen üzerinden Yeniçağ operasyonu

A -
A +
Konuyu bir hatırlayalım...
Önce İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen’in, 2013 yılında Başkanlık Sistemi ve Anayasa değişikliği tartışmaları sırasında söylediği “Çerkeslere Cumhuriyet tarihi boyunca asimilasyon uygulanmıştır” lafı dolaşıma sokuldu.
Oysa Hasan Seymen o sırada Kafkas Dernekleri Federasyonu KAFFED’in Genel Başkan Yardımcısıydı. İYİ Parti ise Meral Akşener’in portakalında vitamin bile değildi.
Büyük bir linç başladı sosyal medyada.
Başını da Genel Başkan Meral Akşener ile iktidar kavgasına girişen ve partideki görevlerinden istifa ederek sadece milletvekili sıfatıyla İYİ Parti’de kalan Ümit Özdağ çekiyordu.
Buna şaşırmadık, kendisini Suriyeliler üzerinden yürüttüğü ırkçı kampanyalardan da biliyor, tanıyoruz.
 
YENİÇAĞ DEVREYE GİRİYOR
 
Hasan Seymen altı yıl evvelki sözleri nedeniyle sosyal medyada lince uğramasına aldırmadı. Zaten Genel Başkan Meral Akşener’den de en ufak bir tepki gelmemişti. Lâkin geçtiğimiz günlerde İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve Divan Kâtip Üyesi İsmail Ok kendisini istifaya çağırınca bir şeyler olmaya başladığını sezinledi. Gerçi onu da önemsemedi, zira sonuçta Balıkesir’de kendisini ciddi bir rakip olarak gördüğü ortadaydı. Ama bitmedi. Bu kez Muğla Milletvekili, Kurucular Kurulu ve Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun ortaya çıkıp, Yeniçağ gazetesinde yayınlanan bir demeç verdi ve Seymen’den 2013’teki sözlerinden dolayı özür dileyip istifa etmesini istedi.
Peki, bu ırkçı yaklaşımın temelinde ne vardı? Akşener sessiz kalmaktaydı da İYİ Parti Milletvekili olan Ahmet Çelik’in sahibi olduğu Yeniçağ gazetesi ne yapmak istiyordu?
Doğal olarak İYİ Parti yandaşı Yeniçağ gazetesinin alttan alta parti içindeki ırkçı parti içi muhalefetin Genel Başkan’a yönelik operasyonuna omuz verdiğini görmemek için kör olmak gerekirdi. Bunun üzerinden Akşener’in kellesini istiyorlardı.
Ve Hasan Seymen dayanamayıp Akşener’e daha fazla zarar vermemek adına 3 gün evvel görevinden istifa etti.
 
PARTİYE ÇERKES KİMLİĞİYLE KATILDI
 
Hasan Seymen’in Çerkesliği bir sır mıydı İYİ Parti’de?
Anlatalım.
Hasan Seymen İYİ Parti’ye KAFFED Genel Başkan Yardımcısı olduğu sırada, federasyon yöneticilerinin de onayı ile katıldı. Üyelik başvurusunu da Adiğe (Çerkes) bayrakları, Türk bayrakları taşıyan uzunca bir konvoy ile parti binasına giderek yaptı. Üstelik partiye gittiklerinde bir de Cegu-Düğün(*) düzenlediler.
Kısacası Hasan Seymen’in Çerkesliği bir SIR değildi. Altı yıl önce söylenmiş bir laf için özür beklemek saçmalığın daniskasıydı ama öte yandan Seymen’in 2013 yılındaki “Çerkesler Cumhuriyet tarihi boyunca asimilasyona uğramıştır” lafı da sonuna kadar doğruydu.
Asimilasyon, çoğunluk ya da iktidar sahiplerinin baskısıyla etnik, dinî, cinsiyet vb. farklılıklar gösteren grupların kültür birikimlerinin, kimliklerinin baskı altına alınıp eritilmesidir.
 
BU ÜLKEDE TÜRKLERE BİLE ASİMİLASYON UYGULANDI
 
Uluslararası Kafkas Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Oğuz Berk’e sordum bu durumu. Bana çok çarpıcı bir cevap verdi:
“Bırakın Çerkeslere asimilasyon uygulanmasını, bu ülkede milleti Batı tipi Türk’e dönüştürmek için Türklere bile asimilasyon uygulanmıştır. Anadolu'nun, Türk millî gelenekleri, kıyafetleri, dili, dini ve şarkıları jandarma dipçikleri ile değiştirilmiştir. Bu, asimilasyon değil de nedir? Bununla ilgili bir iki değil yüzlerce, binlerce tarihî belge mevcuttur. 1926'da Türk Müziği eğitimi ve söylenmesi yasaklanmıştır, hem de 50 yıl. Ta ki 1976'da Demirel iktidarına kadar. Meraklıları bununla ilgili bilgileri internette bolca bulabilirler. Bu asimilasyon değil de nedir?”
Dinî eğitimin ve Arapça ezanın yasaklanması da bir asimilasyon değil midir? İnsanların Kur'ânlarını toprağın altına gömüp de saklamak zorunda bırakılmaları nedir?
Yani Türklerin bile zalimce asimilasyona uğradığı bu ülkede Kürtlerin, Lazların, Çerkeslerin asimilasyondan nasiplerini fazlasıyla aldıklarının binlerce belgesi mevcut, tanıkları da hâlen hayatta.
Bugün 25-30 yaşındaki gençler “Ne saçmalıyorsunuz, şarkıda yasak mı olurmuş?” diyecekler ama AK Parti iktidarından öncesine kadar bu ülkede Çerkesçe, Kürtçe, Lazca şarkı söylemek de yasaktı.
 
YENİÇAĞ VE ÜMİT ÖZDAĞ BUNU NEDEN YAPIYOR?
 
Adnan Menderes’in Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan ile birlikte idam edildiği 1960 darbesini yapan ekibin önde gelen isimlerinden olan Muzaffer Özdağ’ın oğlu, yıllarca MHP içinde hizipçilik görevini üstlenmiş, MHP’den ihraç edilip İYİ Parti’ye mayna etmiş ama orada da tutunamayıp liderlik hayalleri kuran biri Ümit Özdağ.
Yeniçağ gazetesi de bu yaklaşımla partinin dümenini ırkçılığa kırıp MHP’ye oy kaptırmamasını sağlamaya çalışıyor aklınca.
İyi de MHP ırkçı bir parti değil ki? Seymen belki MHP’de olsaydı “Bu tür sözleri parti içindeyken sarf etme” diye uyarılırdı ama linç edilmezdi, istifası da istenmezdi.
Nitekim Hasan Seymen’e söyledim bu fikrimi.
“Doğru, MHP’de olsaydım, bu başıma gelmezdi” dedi.
Öte yandan KAFFED kendisine sahip çıkmış ama Akşener nezdinde etkili olamamış, bu da ek bilgi.
.....
(*) Çerkesler karşılama, kutlama, yolcu etme, bir yere katılma vb. gibi anlarda kendi aralarında küçük çapta bir danslı eğlence yaparlar kadınlı erkekli. Buna da “Düğün” denir ve gerçek düğünle bir ilgisi bulunmamaktadır.
 
FUAT UĞUR'UN DİĞER YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
KANDİL'İN "BADELEDİKLERİ"
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.