Son Dakika
Yazarlar
Gündem
Ekonomi
Dünya
Teknoloji
Spor
Resmi İlanlar
Tümü
Politika
Sağlık
Kültür-Sanat
Eğitim
Magazin
T-Otomobil
Emlak
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
Döviz
Altın
Haberler
Künye
İletişim
Seçim Sonuçları
Ramazan
Yaşam
Bir Zamanlar Türkiye
Video Galeri
3. Sayfa
Bizim Sayfa
E-Gazete
Bize Ulaşın : 444 0 144
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Anasayfa
>
Yazarlar
>
Yazar Detay
Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
ekrem.ekinci@tg.com.tr
892 Yazı
12 Şubat 2014
"Mustafa n'oldu, hani neyledin a Padişahım?"
Tarihin en talihsiz şahsiyetlerinden Şehzâde Mustafa yüzü ve tavırlarıyla dedesi Yavuz Sultan Selim'e benzetilirdi. Babasının yerine onun geçmesi bekleniyordu. Ama hâdiseler böyle cereyan etmedi.
Devamını Oku
5 Şubat 2014
Yargı bağımsızlığı mı hâkim serbestisi mi?
Demokrasiler için kuvvetler ayrılığı mutlak bir kaide değildir. Nitekim monarşi rejimlerinde, yasama, yürütme ve yargı tek kişide toplanmıştır. Ama bu, adliyenin müstakil olmadığı manasına gelmez.
Devamını Oku
29 Ocak 2014
Haşhaşîlerin bugünü
Hasan Sabbah'ın fedâîleri, günümüzdeki "radikal İslâmcı" teröristlerin öncüsü olarak görülürse de, unutmamalıdır ki, Haşhaşîlerin hedefi yalnız ve öncelikle Müslümanlardı...
Devamını Oku
22 Ocak 2014
Yalancı cennet için işlenen cinayetler: HAŞHAŞÎLER
Şia'nın aşırı kollarından Bâtıniye'ye mensup Hasan Sabbâh, haşhaşa alıştırdığı, böylece kendisini cennette hayal eden fedâîleri vasıtasıyla İslâm dünyasına dehşet saçmıştır.
Devamını Oku
15 Ocak 2014
Osmanlı Demokrasisi
"İslâm ve Demokrasi", "Osmanlı ve Demokrasi"... Bu tabirlerin bir arada kullanılması çoklarını şaşırtmaktadır. Gerçekten, bunların bir araya gelmesi mümkün müdür?
Devamını Oku
8 Ocak 2014
Osmanlı Devleti'nin resmî dili var mıydı?
Osmanlılar, resmî yazışmalarda Türkçe'den başka, mahallî dilleri de kullanır; kanunlar, devlet yıllıkları, resmî gazeteler birkaç dilde basılırdı. Mahallî dil bilen memur tercih edilirdi...
Devamını Oku
1 Ocak 2014
Sarıklı ihtilâlci
Etrafına topladığı birkaç yüz kişi ile saray basıp, Sultan Hamid'i tahttan indirmeye çalışan Ali Süâvi, hem ekzantrik fikirleriyle, hem politikayı yönlendirmeye çalışan din adamı kisvesiyle geçen asrın enteresan şahsiyetlerinden biri sayılır...
Devamını Oku
25 Aralık 2013
Ekmek bulamayan, pasta yesin!
İnsanlar, bol olan nimetten gafildir. Ekmeğin kıymetini de ancak savaşta anlar.
Devamını Oku
18 Aralık 2013
Esad'ın intikam korkusu
Suriye'de iç savaş kıyasıya devam ediyor. Esad, direniyor. Zira rejim devrilirse, sadece Esad ailesini değil, kalabalık bir etnik grubu da dehşetli bir akıbet beklemektedir.
Devamını Oku
17 Aralık 2013
Esed'in intikam korkusu
Suriye'de iç savaş kıyasıya devam ediyor. Esed, direniyor. Zira rejim devrilirse, sadece Esed ailesini değil, kalabalık bir etnik grubu da dehşetli bir akıbet beklemektedir.
Devamını Oku
11 Aralık 2013
Avrupa Birliği'nde Şeriat Hukuku
Avrupa Birliği'nde Şeriat Hukuku
Devamını Oku
4 Aralık 2013
Nazlı Budin!
Macaristan'ın 1.7 milyonluk başşehrini, Tuna nehri Buda ve Peşte diye iki kısma ayırır. "Buda" eski, "Peşte" yenidir. Buda, buralarda hüküm süren Hun İmparatoru Attila'nın kardeşi idi. Burası bizim Budin dediğimiz, eski ailelerin yaşadığı tarihî muhittir.
Devamını Oku
27 Kasım 2013
Etsiz sofra olur mu?
Et, sofranın efendisi olarak görülmüş; etsiz sofraya itibar edilmemiştir. Böylece soframızda çok çeşitli et yemeği arz-ı endam eder.
Devamını Oku
20 Kasım 2013
Sultan Abdülhamid'in hâtıraları nerede?
Geçenlerde bir bilgi yarışmasında, Sultan Hamid'in Latin harflerini düşünen ilk padişah olduğu iddia edildi. Bir hâtırata dayanan bu iddianın aslı yoktur.
Devamını Oku
13 Kasım 2013
Maliyeciler eskiden de kimsenin gözünün yaşına bakmazdı
Maliye müfettişlerinin işini eskiden bâkîkulları yapardı. Usulsüz harcama gördüler mi, kimsenin gözünün yaşına bakmaz, yakasına yapışırdı...
Devamını Oku
6 Kasım 2013
İSTANBUL'UN AVRUPA'DAKİ İKİZİ: LİZBON
Bir müddet evvel Portekiz'in başşehri Lizbon'daydım. İstanbul'a bu çok benzeyen sevimli şehirden intibaları ve fotoğrafları sizinle paylaşıyorum...
Devamını Oku
30 Ekim 2013
Ressam-ı Hazret-i Padişahî Abdullah Birâderler
Fotoğrafın Osmanlı ülkesine gelişiyle beraber bu sanata başlayan Abdullah Biraderler, dünya meşhurlarının fotoğraflarını çekerek tarihî bir rol ifa ettiler.
Devamını Oku
23 Ekim 2013
Esir kamplarında Osmanlı esirleri
Cihan Harbi'nde esaret kamplarındaki binlerce Osmanlı esiri, şartları iyi olsa bile, vatan hasreti sebebiyle büyük sıkıntılara düşmüş; ruh ve beden sağlığını kaybetmiştir.
Devamını Oku
16 Ekim 2013
Her tatlının bir zamanı var
Tatlıların hazırlanışında, ikramında ve yenilişinde ayrı bir merasim olduğu gibi, her tatlının bir zamanı vardır.
Devamını Oku
9 Ekim 2013
1914'ün kayıp nesli
Cihan Harbi'ne katılan yüz binlerce genç, harb meydanlarında veya esaret kamplarında hayatını kaybetmiş; hayatta kalanlar da uğradıkları travma sebebiyle yaşayan birer ölü olarak ömrünü tamamlamıştır.
Devamını Oku
Başa Dön
1
...
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
...
45
Sona Git