Mansur Yavaş balonu söndü mü?

A -
A +
Ankara'da Mansur Yavaş'ı nasıl aday göstereceğine bir türlü karar veremeyen Millet İttifakı'nın iki lideri önceki gün bir araya geldi.
Medyaya yansıyan bilgilere göre Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener arasında Mansur Yavaş konusunda çok ilginç bir tartışma yaşanmış.
Kılıçdaroğlu'nun, "Siz aday gösterin, biz destekleyelim" önerisine Akşener, "Hayır biz değil, siz aday gösterin" diye cevap vermiş.
Oysa daha bir ay önce iki partinin lideri de Mansur Yavaş'a "Bizim partimizden aday ol" diye çağrı üstüne çağrı yapıyordu.
Bu ilginç gelişmeden sonra dün bir ziyaret daha gerçekleşti.
Aylardır, iki partinin ortak adayı olmak istediğini ısrar ve inatla belirten Mansur Yavaş, bu talebini CHP liderine dün iletti.
Ancak yine beklenmedik bir gelişme oldu.
Medyaya yansıyan haberlere göre Kemal Kılıçdaroğlu Yavaş'a İYİ Parti'den aday olması için öneride bulunmuş. Ancak Yavaş bunu istemediğini açık açık söyleyince, "Çalışmalarında başarılar dilerim Mansur'cuğum" diyerek kendisine kapıyı göstermiş.
İşin nasıl bu aşamaya geldiği, liderlerin son virajda neden fikir değişikliğine gittiği herkes tarafından merak ediliyor hâliyle…
Perde arkasında yaşanan endişeyi aktarayım izninizle...
Önce iki partinin, "Sizden aday olsun" önerisinden başlayalım.
Mansur Yavaş'ın kendisine partilerüstü bir statü kazandırma çabaları iki partide de büyük rahatsızlığa neden oldu.
Her iki parti lideri de Yavaş'ın belediye başkanı seçilmesinden sonra istifa edip karşı partiye geçmesinden endişe ettiği için kendi partilerinden aday gösterilmesini istemedi.
Yavaş'ın kazandıktan sonra durmayacağı ve aday gösterileceği partinin liderliğine oynayacağı da hesaba katılıyor. Bu nedenle şimdiden önünün kesilmesi için çalışmalar yapılıyor.
CHP'li bazı isimler, CHP’deki adaylık yarışının, bundan sonra Genel Başkan Başdanışmanı ve eski Ankaragücü Başkanı Cengiz Topel Yıldırım ile Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan arasında geçeceğini kaydediyor.
Meral Akşener fikir değiştirip Mansur Yavaş'ı partisinden aday gösterir mi bilemiyorum.
Netice itibarıyla Mansur Yavaş dediğimiz adam, ülkücü kökenli biri ve elde edeceği başarıdan sonra İYİ Parti liderliğine soyunma ihtimali çok yüksek.
Geldiğimiz noktada Mansur Yavaş hikâyesinin sonuna gelindiğini görüyoruz.
Ankara konusunda yaşanan bu debdebe, bu keşmekeş bile muhalif kesimi temsil eden Millet İttifakı'nın nasıl bir girdaba düştüğünü gösteriyor.
Rakipleri parti çalışmalarına başlayalı, hatta adayları açıklayalı aylar olmuş. En çok hazır olması gereken muhalefetin henüz bir ittifak programı, bir takvimi ve dahi ortaya koyacağı bir adayı bile yok.
Partilere bakıyorsunuz.
Aday yok, proje yok, çalışma yok, vizyon yok, vatandaşa hizmet amacı yok. Hepsi bir amaç için bir araya gelmiş.
Ülkeyi kuran partinin hâline bakar mısınız?
Türkiye'nin başkentini yönetecek bir aday bulamıyor, kâh ülkücü kökenli birini, kâh HDP'ye yakın birini aday göstermek için debelenip duruyor. Belediyeleri AK Parti'den alabilecek bir çalışma yok... 
Şahsi kanaatim şudur:
Muhalefet bu saatten sonra kimi aday gösterirse göstersin, hikâyedir. 
"Doğru düzgün birini bulamadık, buna mecbur kaldık" meselesidir bundan sonrası...

İYİ PARTİ NE YAPIYOR?

Dün yine medyaya yansıyan bir haber oldu. CHP ile yapılan ittifak çerçevesinde İYİ Parti'ye Adana, Manisa, Denizli, Kocaeli, Isparta, Kayseri ve Mersin gibi illerin verildiği söylendi.
Bu illerin çoğunluğunda Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 60 ile 70 arasında. Yani değil İYİ Parti, çok çok iyi partiler bile burayı AK Parti'nin elinden alamıyor.
İYİ Parti'nin hangi mantıkla bu iller üzerinden anlaşmaya vardığını anlamakta zorluk çekiyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.