Kötü hafızası Biden'ı kurtardı! Savcı "gizli belge" suçuyla ilgili kararını açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kötü hafızası Biden'ı kurtardı! Savcı "gizli belge" suçuyla ilgili kararını açıkladı

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD Başkanı Joe Biden’ın geçtiğimiz sene evinde ve ofisinde bulunan gizli belgeleri kasıtlı olarak sakladığına yönelik suçlamalara ilişkin Özel Yetkili Savcı açıklama yaptı. Savcı Robert Hur, Biden’a gizli belgeler ile ilgili suçlama yöneltilmeyeceğini söyledi. Savcı, Biden'in zayıf hafızası nedeniyle jüriyi ikna edebileceğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 2017'de başkan yardımcılığından ayrıldığı sırada ulusal güvenlik meseleleriyle ilgili gizli belgeleri yanına aldığı, evinde ve ofisinde kasıtlı olarak sakladığına yönelik suçlamalara ilişkin ABD Adalet Bakanlığı bir rapor yayımladı. Rapor hakkında konuşan Özel Yetkili Savcı Robert Hur, Biden’a gizli belgeler ile ilgili suçlama yöneltilmeyeceğini söyledi.

Görevde olması sebebiyle Biden'a yönelik cezai bir kovuşturma yapılamayacağı hatırlatılan raporda, Biden’ın daha sonra yargılanma ihtimaline atıfla “Jüriyi, 80'li yaşlarına merdiven dayamış eski bir başkanı kasıtlı bir zihinsel durum gerektiren ciddi bir suçtan mahkum etmeleri gerektiğine ikna etmek zor olacaktır” ifadelerine yer verildi. Biden'ın hafızasında “önemli zayıflamalar” olduğu ve soruşturmaya konu belgelere dair detayları tam olarak hatırlamadığı ifade edilirken, Biden’ın eylemlerinin “olağanüstü hassas bilgilerin Amerika'nın düşmanlarının eline geçmesi ya da kaybolması ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, ulusal güvenlik açısından ciddi riskler oluşturduğu” belirtildi. Buna rağmen cezai suçlamaları takip ederek bu riskleri ele almanın “uygun çözüm olmadığı” ifade edildi.

BIDEN'A GİZLİ BELGE SUÇLAMASI

Başkan Biden'ın başkan yardımcılığı görevinden sonra özel bir vatandaşken gizli materyalleri kasıtlı olarak sakladığına ve ifşa ettiğine dair kanıtlar olduğunu belirten Robert Hur, Biden'ın soruşturmada işbirliği yaptığını söyledi.

HAFIZASI ZAYIF YAŞLI BİR ADAM...

Reuters'in aktardığına göre Hur, "Biden için suç duyurusunda bulunmamayı tercih ettiğini" söyledi. Hur, Biden'ın duruşmada kendisini ABD jürisine "sempatik, iyi niyetli, hafızası zayıf yaşlı bir adam" olarak göstereceğini düşündüklerini belirtti.

BIDEN'DAN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray aracığıyla yazılı bir açıklama yapan Biden ise, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti. “Başından beri ulaşacaklarına inandığım sonuca ulaştıklarını görmekten memnuniyet duydum. Bu konuda herhangi bir suçlama yapılmayacak ve konu artık kapanmıştır” diyen Biden, soruşturmanın 40 yılı aşkın bir süre öncesine, hatta genç bir Senatör olduğu 1970'li yıllara kadar uzanan kapsamlı bir soruşturma olduğunu vurguladı.

Soruşturma sürecinde yetkililerle tam işbirliği yaptığını kaydeden Biden, “İsrail 7 Ekim'de saldırıya uğramış olmasına ve uluslararası bir krizle uğraşıyor olmama rağmen, geçen yıl 8 ve 9 Ekim tarihlerinde iki gün boyunca beş saat süren yüz yüze görüşmeler yaptım. Amerikan halkına bunu borçlu olduğuma inandım. Böylece hiçbir suçlama yapılmayacağını ve konunun kapanacağını bileceklerdi” ifadelerini kullandı. Biden, kamu hizmetlerindeki kariyeri boyunca her zaman Amerika'nın güvenliğini korumak için çalıştığını ifade etti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...