100 yıldır üniversitede korunuyorlardı, Mukaddes Emanetler kütüphanede gün yüzüne çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
100 yıldır üniversitede korunuyorlardı, Mukaddes Emanetler kütüphanede gün yüzüne çıktı

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Anadolu Ajansı

1924 yılında saklanıp muhafaza altında tutulması için İstanbul Üniversitesi'ne devredilen mukaddes emanetler ramazan ayı münasebetiyle ziyarete açıldı. Ziyaret kapsamında Sakal-ı Şerif, Şeyh Hamdullah hattıyla Mushaf-ı Şerif, Hücre-i Saadetin tamiratından kalan parçalar, Ravza-i Mutahhara’nın aydınlatılmasında kullanılan mum, sancaklar ve Hilye-i Şerifler görülebiliyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesinde bir asırdır muhafaza edilen Mukaddes Emanetler gün yüzüne çıktı... 1924’te Yıldız Sarayı’ndan üniversiteye nakledilen dokuz eser, dün kapılarını açan “Kutsal Emanetler Ziyareti” adlı sergide ilk defa ziyaretçilere sunuldu. İstanbul Üniversitesi tarafından açılışı yapılan sergide, Peygamberimizin Sakal-ı şerîfi törenle özel korumasından çıkarılarak teşhir edilmeye başladı. 

Yüzyıldır saklanan  mukaddes emanetler ziyarete açıldı! İstanbul Üniversitesi programa "Resulullaha muhabbet esastır" diyerek başladı - 1. Resim

Peygamberimize ait hatıraları yakından görme ve manevi atmosferini hissetme imkânı veren sergide; Peygamberimizin Sakal-ı şerîfi, Hücre-i saâdetlerinin tamiratı esnasında koparak çıkan ve Padişaha takdim olunan direk parçaları ve Ravza-i Mutahhara’nın aydınlatılmasında kullanılan mum görülebiliyor. İki adet Hilye-i şerîfin yer aldığı sergide Şeyh Hamdullah’ın ömrünün son yıllarında kaleme aldığı beş yüz senelik bir Mushaf da ziyaretçilere sunuluyor. 

Yüzyıldır saklanan  mukaddes emanetler ziyarete açıldı! İstanbul Üniversitesi programa "Resulullaha muhabbet esastır" diyerek başladı - 2. Resim

Ayrıca Sultan Abdülhamid devrine ait “Fetih Sancağı” ve “Hassa-i Ertuğrul Süvârî Alayı Sancağı” da sergide yer alıyor. “Kutsal Emanetler Ziyareti”, yalnızca 5 Nisan’a kadar randevu ile görülebilecek.

Üniversitenin Nadir Eserler Kütüphanesi'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, çok mübarek bir ayda olduklarını söyledi.

Yüzyıldır saklanan  mukaddes emanetler ziyarete açıldı! İstanbul Üniversitesi programa "Resulullaha muhabbet esastır" diyerek başladı - 5. Resim

Prof. Dr. Zülfikar, 1400 yıllık iradenin ve 1000 yıllık birikimin olduğu topraklarda bulunduklarını dile getirerek, "Rahmetli Nurettin Topçu Hoca'nın söylediği tabirle, bu mekanlar barındırdıklarıyla gerek yerin altındaki şehitleriyle gerek yerin üstündeki insanlarıyla çok şeylere şahitlik etmiştir. Onların yaptıkları çabalar, gayretler ülkemizin bugünkü bulunduğu noktada dünyaya, huzurun, barışın, insanlığın, merhametin, sevginin ve gerçekten kardeşliğin yansımalarını gerçekleştirmiştir. Biz de bu mukaddes emanetleri ziyarete açarken bu duygular içerisindeyiz." dedi.

Yüzyıldır saklanan  mukaddes emanetler ziyarete açıldı! İstanbul Üniversitesi programa "Resulullaha muhabbet esastır" diyerek başladı - 6. Resim

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...