Rusya- Ukrayna arasındaki kriz sonrası Karadeniz sahipsiz kaldı

Rusya- Ukrayna arasındaki kriz sonrası Karadeniz sahipsiz kaldı

DÜNYA Haberleri

Ukrayna'da yaşanan kriz, kıyıdaş 6 ülkenin katılımı ile kurulan Karadeniz Donanma İşbirliği Görev Grubu'nu (Blackseafor) da olumsuz etkiledi.

Ukrayna, Blackseafor'un dönem başkanlığını yürütemeyeceğini açıkladı. Ukrayna'dan sonra sırada bekleyen Bulgaristan da, görevi erken üslenmeyeceğini bildirdi. Karadeniz'de şu anda bütün ülkeler, kendi güvenlik faaliyetlerini ikili temaslar aracılığıyla yürütüyor. Koordinasyonsuzluk sebebiyle tatbikatlar iptal edildi. Türkiye, Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan'ın kurduğu Blackseafor, 13 yıldır görevini başarıyla gerçekleştiriyordu. Diplomatik kaynaklar, Görev Grubu'nun Karadeniz'in kıyıdaş ülkelerin tamamı için büyük önem taşıdığını vurgularken, "Ağustos ayında Bulgaristan'ın dönem başkanlığını devralmasıyla birlikte koordinasyon sıkıntısı ortadan kalkar" dedi. Karadeniz'de var olmayı hep isteyen ABD, başlangıcından bu yana Blackseafor'a katılmaya çabalıyordu. Antlaşma, sahildaşlar dışındaki ülkelerin katılımına açık. Fakat kabul için 6 üyenin oy birliği gerekiyor. nbsp;
Buket Güven/TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...