'Suriye ile İsrail arasında çatışma tehlikesi yüksek'

'Suriye ile İsrail arasında çatışma tehlikesi yüksek'

DÜNYA Haberleri

Ban Ki-mun, Suriye'deki iç savaşın Suriye-İsrail sınırında bulunan Golan Tepeleri'ne sıçramasının bu iki ülke arasındaki ateşkesi tehlikeye düşürdüğünü belirtti.

nbsp;Ban, Golan'da Suriye ile İsrail arasındaki ateşkesi gözlemleyen BM Barış gücü'nün (UNDOF) durumuna ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne rapor sundu. Raporunda UNDOF'un savunma kapasitesinin artırılması gerektiğini vurgulayan Ban, UNDOF'taki personel sayısının bin 250'ye yükseltilmesini tavsiye etti. Suriye ordusunun ara bölgeye girmesinin 1974'teki ateşkes anlaşmasının ihlali anlamına geleceğini aktaran Ban, İsrail'in de Suriye'ye yönelik karşı ateşinin aynı şekilde anlaşmayı ihlal edeceği uyarısında bulundu. Ban, İsrail'den bölgedeki gerginliğin azalması için itidalli davranmasını da istedi. Halen UNDOF bünyesinde 911 asker bulunuyor. Bu personelin 377'si bugün itibarıyla askerlerini çekmeye başlayan Avusturya'dan, 341'i Filipinler'den, 193'ü ise Hindistan'dan. Avusturya'nın askerlerini güvenlik kaygısıyla çekmesinin ardından UNDOF'ta 534 asker kalacak. BM Güvenlik Konseyi'nin, UNDOF'un görev süresini bu ay sonuna doğru 6 aylığına uzatması bekleniyor. Suriye'de rejim güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar sık sık Golan Tepeleri'ne de sıçrıyor. Bu çatışmalar sırasında arada kalan UNDOF askerleri yaralanma ve alıkonulma olaylarına maruz kalıyor. Bölgedeki güvenlik sorunları nedeniyle daha önce Hırvatistan ile Japonya UNDOF'taki askerlerini çekmişti.Genel Sekreter'in üye ülkelerden UNDOF'a ek asker gönderilmesi talebine Rusya olumlu yanıt vermiş ancak Suriye ile İsrail arasındaki prokol nedeniyle BMGK'nın daimi üyelerinin bölgeye asker gönderemeyeceği belirtilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...