İdlib'de yaşananlar 'insanlık suçu'

Düzenleyen:
İdlib'de yaşananlar 'insanlık suçu'

DÜNYA Haberleri

İdlib’de dün peşpeşe yapılan üç saldırıda 125 kişi öldü, 535 kişi yaralandı. Klor gazının kullanıldığı katliamda çocuk ve kadınlar boğularak hayatını kaybetti.

Suriye’deki devam eden iç savaşta son zamanlardaki en büyük katliam haberi, muhaliflerin kontrolündeki İdlib şehrinden geldi. Sabah saatlerinde Han Şeyhun beldesine, rejime ait uçaklar kimyasal saldırı düzenledi. 500’e yakın nüfusu bulunan belde sakinlerinin ağızlarından köpükler gelirken onlarca kişi çevre hastanelere kaldırıldı. Bölgede yaralıları tedavi edecek yeterli sayıda hastane olmaması sebebiyle Türkiye’den ambulans ve sağlık malzemesi talep edildi. Olay yerine giden ekipler, bölgede hareketsizce yatan yüzlerce kişiyle karşılaştı. Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırıda 400’e yakın kişinin yaralandığı açıklandı. Türkiye’den Han Şeyhun bölgesine 30’a yakın ambulans gönderilirken, kurtarma ekipleri kritik durumdaki yaralıları kurtarmak için zamanla yarıştı. 
CAMİ, PAZAR YERİ VE HASTANE
Suriye geçici hükûmeti Sağlık Bakanı Ferras Cundi, rejimin düzenlediği kimyasal silah saldırısının ardından kurtarma ekiplerinin çalıştığı sırada bile iki hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Cundi, beldedeki sivil savunma merkezinin ve yaralıların tedavi edildiği hastanenin vurulduğunu açıkladı. Salkin ile Cisre’ş-Şuğur bölgelerine düzenlenen üçüncü hava saldırısında ise pazar yeri ile cami hedef alındı. Buradaki saldırıda da 25 sivil hayatını kaybederken, 35 kişi de yaralandı. Kimyasal saldırıların yeni olmadığını belirten Cundi, rejim güçlerinin son 4 günde 10 defa kimyasal silahla saldırdığını belirtirken “Han Şeyhun’a yapılan saldırıdan bir gün önce yine İdlib’in El-Habit beldesine saldırı yapıldı. Burada da klor gazından 20 sivil etkilendi” dedi. Bu arada Suriye ordusundan bir kaynak, kimyasal silah kullandıkları iddialarını reddetti. Söz konusu kaynak, Suriye ordusunun hiçbir zaman kimyasal silah kullanmadığını ve kullanmayacağını öne sürdü. Ancak katliam haberinin duyulmasının ardından Suriye’nin farklı bölgelerinde protestolar başladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...