HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Tunus, Mısır olmayacak

Tunus, Mısır olmayacak
Tunus, Tunus Darbe, Tunus Son Durum, Tunus Darbesi, Haber

DÜNYA Haberleri

Sokağa yansımasa da ülkede siyasi muharebe ortamının olduğunu söyleyen Abdusselam "Tunus, Mısır olmayacak. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

YILMAZ BİLGEN

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in 26 Temmuz günü Millet Meclisi’ni kapatarak seçilmiş hükûmetin faaliyetlerine son verdiği darbe süreci devam ediyor. Darbenin hedefindeki Hareket En-Nahda’nın 2 numaralı ismi, bir dönem önceki Dışişleri Bakanı ve Raşid Gannuşi’nin damadı olan Refik Abdusselam, Türkiye gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Süreci, tartışmasız ‘sivil darbe’ olarak nitelendiren Refik Abdusselam, bu darbenin BAE’den ekonomi, Mısır’dan ise istihbarat desteği ile gerçekleştirildiğini biliyoruz. Ancak Kays Said’in tüm hukuki sınırları zorlayarak giriştiği darbeye rağmen Tunus, Mısır olmayacak. Buna izin vermeyeceğiz’’ dedi.

KİMSE GÜVENDE DEĞİL
 Hâlen Halk Meclisi önünde tankların beklediği Tunus’ta 2 milletvekili tutuklandı. Refik Abdusselam, Kays Said’in anayasanın darbeye dayanak olarak kullandığı 80. maddenin yalnızca olağanüstü karmaşa, işgal gibi durumlar için geçerli olduğunu hatırlattı. Abdusselam "Bu darbenin Tunus ile birlikte elbette çevre ülkelere de etkileri olacak. Tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 ve ekonomi, darbeye bahane olarak gösteriliyor. Şu an her ne kadar sokağa yansımasa da siyasi muharebe ortamı var. Ülkede siyasiler başta olmak üzere hiç kimse güvende değil” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
Tunus’ta 35 yıldır dikta yönetim vardı. Demokrasiye geçiş ve tüm kurumların yeniden dizaynı zaman istiyor. Bu geçişi sağlamaya çalışan bir hükümet vardı. Tunus halkı özelinde tüm Araplara, ‘siz özgürlüğü, demokrasiyi hak etmiyorsunuz’ dediler.

GERİ ADIM ATTILAR
Darbe uluslararası camiada da görüş ayrılıklarına sebep oldu. Destek verenler olduğu gibi çok ciddi bir karşı duruş da gördük. Bu durum Kays Said ve destekçilerini de etkiledi. İşin başında yaptıkları plan çok sayıda tutuklama ve baskınları içeriyordu. Bu hesap, bazı basın yayın organlarının basılması, sınırlı gözaltı ve sorgulamalardan ibaret kaldı. Öte yandan meclisi süresiz kapatmıştı bunu revize ederek süreyi 30 gün ile sınırlandırdı. Askerin tarafsızlığı ile hem iç hem de dış tepkiler darbecilere geri adım attırdı.
Kays Said’in 30 gün dondurduğu meclisin açılması gerektiğinin altını çizen Nahda lideri Abdusselam, Kays Said ve darbeci inisiyatifin teknokrat hükûmet kurma eğiliminde olduğu bilgisini verdi.
Tüm dünya ülkelerini bu darbeci yapıyı tanımamaya davet eden Refik Abdusselam “Başta Türk kardeşlerimiz olmak üzere tüm Müslümanlar şunu bilsin; Şayet bu darbe başarılı olursa diktatörlere karşı başlatılan tarihî devrimin tüm izleri silinir. Hedefleri bu’’ ifadelerini kullandı.

"DİKTATÖR OLMAK İSTİYOR"
Refik Abdusselam: Kays Said’in Tunus halkının iradesine yönelik yaptığı darbe onun diktatör olma isteğini çok net gösteriyor. Kendisini seçen insanları bypass ederek tek adam olmak istiyor. Şayet bu yanlışlarda ısrar edilirse tüm ülke bir şiddet sarmalına maruz kalabilir.

TÜRKİYE DOSTTAN ÖTE
Seçilmiş yönetim ve darbeci Kays Said arasında herhangi bir görüşme trafiğinin başlayıp başlamadığını sorduğumuz Refik Abdusselam "Sadece iki taraf arasında gidip gelen aracılar var’’ cevabını verdi. Raşid Gannuşi’nin hatırlattığı 15 Temmuz ruhunun kendileri için büyük önem taşıdığına vurgu yapan Refik Abdusselam, darbe gecesi Türkiye’den yükselen resmî ve halk tepkisinin çok anlamlı olduğunu ve kendilerine büyük moral verdiğini söyledi. Türkiye için "dosttan öte" tabirini kullanan Abdusselam, Erdoğan liderliğinde yürütülen çabaların da önemli olduğunu kaydetti.


 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...