Facebook’un 'eleştiri sansürüne' Fransız araştırmacılardan tepki

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Facebook’un 'eleştiri sansürüne' Fransız araştırmacılardan tepki

DÜNYA Haberleri  / İHA

Fransa’da araştırmacılar Facebook’un İsrail’in politikalarını eleştiren paylaşımları sansürlemesine karşı imza kampanyası başlatarak bu uygulamaya son vermesini talep etti.

Yahudi kökenli Mark Zuckerberg’in sahibi olduğu sosyal medya devi Facebook’un İsrail yanlısı sansür uygulamaları tepkiye neden oldu. Filistin topraklarını işgal ederek binlerce sivilin yerlerinden edilmesine neden olan İsrail karşıtı içeriklerin sansürlemesi büyük tepki çekti. Fransa’daki araştırmacılar, Facebook’un ifade özgürlüğünü baltalayan uygulamalarını kınadı.

'FACEBOOK İSRAİL'E HİZMET EDİYOR'

Fransız Tarihçi ve gazeteci Dominique Vidal, Fransa-Filistin Dayanışma Derneği (AFPS) onursal Başkanı araştırmacı Taoufiq Tahani ile politikacı Jean-Claude Lefort, İsrail karşıtı eleştirileri sansürleyen Facebook’a karşı bir imza kampanyası başlattı. Change.org internet sitesinde yer alan imza kampanyasında Facebook, İsrail’e hizmet ettiği ve İsrail karşıtı eleştirileri bastırmaya çalıştığı gerekçesiyle eleştirildi. Bir çok Facebook kullanıcısının sansüre maruz kaldığı vurgulanan kampanya açıklamasında, bu keyfi müdahalenin sosyal medya platformlarının sansür uyguladığı topluluk kurallarına aykırı ırkçı nefreti kışkırtan, şiddet içerikli ya da pornografik bir yayına veya kopyalama haklarının ihlaline yönelik olmadığı belirtildi.

İSRAİL'İ ELEŞTİREN İÇERİKLER SANSÜRLENDİ

Açıklamada, İsrail’e karşı eleştirel içeriklerin sansürlendiği ya da bazı hesapların kalıcı olarak silindiği ifade edildi. Sansüre maruz kalan içeriklerin İsrail ve Filistin hakkındaki kaynaklara dayanan bilgi, yorum, ve tartışmalar olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Sayfalarımızda silinen ve/veya kaldırılan içerikler, İsrail ve Filistin'deki durum hakkında araştırılmış, kanıtlanmış, güvenilir kaynaklardan alınan bilgiler ve yorumlar. Bu içerikler bazen ana akım medya kuruluşları tarafından yayınlanan bir karikatür de olabiliyor” ifadeleri yer aldı.

Facebook'un İsrail politikasına yönelik eleştirileri sansürlediği vurgulanan açıklamada, “Oysaki bu paylaşımlar teyit edilmiş bilgilerden ve uluslararası hukuk çerçevesinde yapıldı” denildi. Facebook’un bu tutumunun İsrail devletinin kendi politikalarına karşı çıkılmasını antisemitizm ile bir tutmasından kaynaklandığı vurgulandı.

'FACEBOOK, SAĞCI GRUBUN TEHDİTLERİNE SESSİZ KALDI'

Araştırmacılar, Facebook’u aşırı sağcı Yahudi bir grubun şiddet içerikli tehditlerine karşı sessiz kalarak taraflı davranmakla suçladı. Söz konusu aşırı sağcı grubun kullanıcıların kişisel bilgilerini kamuya açıkladığı ve tehdit içerikli videolar yayınladığı aktarıldı. Açıklamada, Facebook’un bu uygulamalarının “ifade özgürlüğüne yönelik ciddi bir saldırı” olduğu belirtildi.

Sosyal medya devini özgürlük karşıtı politikalarını ve yasa dışı eylemlerini sonlandırmaya çağıran yazarlar, aksi takdirde Fransız kullanıcıların haklarını korumak ve Facebook'u cezalandırmak için en yüksek Fransız hukuk kurumlarıyla birlikte yasal sürecin başlatılacağı uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz Haziran ayında, Facebook’a bağlı sosyal medya platformlarında çalışan 200 kişilik bir grup, Filistinlilere uygulanan sansüre karşı soruşturma açılması amacıyla imza kampanyası düzenlemişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...