Ukrayna'ya hangi ülkeler yardım gönderecek? Liste belli oldu

Düzenleyen:
Ukrayna'ya hangi ülkeler yardım gönderecek? Liste belli oldu

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sonrası birçok ülke Ruslara yönelik yaptırım kararı alırken, Zelenskiy'nin destek çağrısının ardından peş peşe askeri yardım açıklamaları da geldi. ABD 350 milyon dolarlık askeri yardım açıklarken, AB'nin de 500 milyon avro değerinde askeri yardım yapacağı belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde beşinci güne girildi. Ukraynalıların direnişi sürerken, dünyanın pek çok yerinden Rusya'ya karşı yaptırım hamleleri gelmeye devam ediyor. Son olarak Rus askerlere 'silahlarınızı bırakın ve gidin' çağrısı yapan Zelenskiy, savaş tecrübesi olan Ukraynalı mahkumları serbest bırakacaklarını ve bu mahkumların savaşın en sıcak noktalarında suçlarını telafi edebileceklerini açıkladı.

BİRÇOK ÜLKEDEN ASKERİ DESTEK

Silah seslerinin Kiev çevresinde yoğunlaşması ile birlikte Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Batı'dan destek istedi. Zelenskiy'nin çağrısı üzerine ülkeler, yardım açıklamalarını peş peşe yaptı. Buna göre, Polonya, Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Birleşik Krallık ve ABD önemli miktarda askeri teçhizat ve silah sevkiyatına onay verdi.

Polonya, Ukrayna'ya mühimmat, hava hedeflerini yok etmek için akıllı füze setleri ve ayrıca insansız keşif sistemleri ile havan topları gönderme kararı aldı.

ABD'nin Javelin füzeleri, tanksavar silahları, Mi-17 helikopterleri ve diğer bazı askeri teçhizatlardan göndereceği, Belçika'nın 2 bin makineli tüfek ve 3.8 bin ton yakıt göndereceği kaydedildi.

Ukrayna'ya hangi ülkeler yardım gönderecek? Liste belli oldu
Ukrayna ordusuna hangi ülkeden ne şekilde yardım yapıldığı ve yapılmasının planlandığı haritaya yansıdı.

TÜFEKLER, FÜZELER, MERMİLER...

Polonya basınından onet'in haberine göre, söz konusu askeri yardımlar kapsamında, Çek Cumhuriyeti 30 bin tabanca, 7 bin saldırı tüfeği, 3 bin makineli tüfek, keskin nişancı tüfekleri ve yaklaşık bir milyon adet mermiyi Ukrayna'ya aktaracak.

Estonya'nın Javelin füzeleri, uçaksavar mühimmatı, 25 bin kuru gıda ambalajı ve tıbbi ekipmanı yola çıkaracağı, yine Fransa ve Yunanistan'ın çeşitli savunma silahları ile Finlandiya'nın 2 bin kurşun geçirmez yelek ve 2 bin adet kaskı Rus saldırısı altındaki ülkeye göndereceği ifade edildi.

İNSANİ YARDIMLAR DA YAPILIYOR

Almanya 5 bin kask, bin tanksavar silahı, 500 Stinger karadan havaya füze; İsveç 5 bin elde taşınabilen tanksavar bombası fırlatıcı (Pansarskott 86), 5 bin kask, 5 bin kurşun geçirmez yelek ve 135 bin sahada kullanılması amaçlanan erzak iletecek.

Söz konusu verilerin, Ukrayna'yı desteklemeye karar veren hükümet temsilcilerinin kamuya yaptıkları açıklamalara dayandığına dikkat çekildi.

Aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelerin Ukrayna'ya insani yardımları ulaştırdığı bilgisine yer verildi. (Ensonhaber)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...