ABD, Asya-Pasifik'e yerleşiyor! Papua Yeni Gine'de 6 üssü kullanacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD, Asya-Pasifik'e yerleşiyor! Papua Yeni Gine'de 6 üssü kullanacak

DÜNYA Haberleri

ABD'nin, Papua Yeni Gine ile imzaladığı savunma anlaşmasıyla Asya-Pasifik'te önemli stratejik üslerin kullanım haklarını kazandığı iddia ediliyor. Nikkei Asia'nın ulaştığı anlaşmaya göre, ABD, 15 yıl boyunca Papua Yeni Gine'deki 6 noktaya erişim izni elde edecek.

ABD ve Papua Yeni Gine arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan savunma anlaşmayla ABD ordusunun, ada ülkesinde aralarında hava üslerinin de yer aldığı 6 noktayı kullanacağı iddia edildi. ABD'nin bu adımıyla Asya-Pasifik'te önemli bir hareket noktası elde edeceği ifade ediliyor.

Nikkei Asia'nın ulaştığı, mayıs ayında imzalanansavunma anlaşması metnine göre, ABD, 15 yıl boyunca Papua Yeni Gine'deki 6 noktaya erişim izni elde edecek.

Metinde, ABD'nin ülkenin kuzeyindeki Lombrum Deniz Üssü ve Momote Havaalanı'nın yanı sıra başkent Port Moresby ve Morobe eyaletinin başkenti Lae'deki liman ve havaalanlarını da kullanacağı belirtiliyor.

Anlaşma, üssün doğal afetlere müdahale ve insani yardım çabalarının yanı sıra "acil durum operasyonları" için de kullanılmasını öngörüyor.

Ayrıca, ulaşılan metinlere göre, ABD ordusu, söz konu anlaşma uyarınca Papua Yeni Gine'deki 6 yerdeki tesislere uçak ve gemi yakıtının yanı sıra erzak ve ekipman konuşlandırmayı da değerlendirecek.

Ayrıca, metinde "İki ülkenin savunma ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi ve ortak güvenlik sorunlarının ele alınması" amacı taşıyan anlaşmanın iki tarafın da onay vermesi durumunda uzatılabileceği ifade ediliyor.

Lombrum Deniz Üssü'nün bulunduğu Manus Adası ise Pasifik Okyanusu'nda stratejik bir bölge olarak biliniyor.

Öte yandan, Papua Yeni Gine parlamentosunun anlaşmayı onaylamasının ardından iki ülkenin de anlaşma maddelerini resmi olarak açıklayacağı belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı da Savunma Bakanı Lloyd Austin'in temmuz ayında Papua Yeni Gine ve Avustralya'yı ziyaret edeceğini açıklamıştı. Bakanlık, Papua Yeni Gine ile mayıs ayında imzalanan savunma anlaşmasına atıfta bulunarak, Austin'in anlaşmayı hayata geçirmek için "sonraki adımları görüşeceğini" vurgulamıştı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...