Asya-Pasifik'te sular ısındı: ABD-Çin arasında tehlikeli yakınlaşma

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

ABD ve Çin arasındaki ikili ilişkilerde yaşanan gerginlik her geçen gün daha da tırmanıyor. Dünyanın en güçlü iki ülkesi arasında tırmanan gerginliğin savaşa dönüşmesi olasılığı uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor. Tüm bu korkuların ortasında Asya-Pasifik’te yaşanan son olay yürekleri ağza getirdi.

ABD Donanması, Tayvan Boğazı'nda "güvensiz etkileşim" olarak adlandırdığı ve bir Çin savaş gemisinin hassas su yolunda bir Amerikan muhribinin önünden geçtiği bir video yayınladı.

İki ülke arasındaki gerginliği kontrolden çıkarma olasılığını artıran karşılaşma, her iki ülkenin de askeri müzakereleri yapmamakla ilgili birbirlerini suçladığı bir sırada gerçekleşti.

ABD ordusu, bir muhrip olan USS Chung-Hoon ve bir firkateyn olan Kanada'nın HSMC Montreal adlı gemisinin Cumartesi günü boğazdan rutin bir geçiş yaptığını ve Çin gemisinin 137 metre kadar yaklaşarak Amerikan gemisinin önünü kestiğini söyledi.

Asya-Pasifik'te sular ısındı: ABD-Çin arasında tehlikeli yakınlaşma

ÇİN'DEN ABD'YE "GERGİNLİK" SUÇLAMASI

Çin ordusu, ABD ve Kanada'yı ender ortak seferlerle bölge güvenliğini "kasıtlı olarak riske sokmakla" suçladı.

Reuters’e konuşan Çinli askeri yorumcu Song Zhongping, “ABD'den gelen provokasyon ne kadar yoğunlaşırsa, Çin'den gelen karşı önlemlerin o kadar güçlü olacağını” ifade etti.

TAYVAN'DAN ÇİN'E UYARI

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'i seyrüsefer özgürlüğü hakkına saygı duymaya çağırdı.

Çin, Tayvan'ı kendi toprağı olarak kabul ederken, Taipei'deki hükümet bu iddiayı şiddetle reddediyor.

Pekin, adanın yakınında düzenli tatbikatlar düzenlemek de dahil olmak üzere Tayvan'ı egemenliğini kabul etmeye zorlamak için askeri ve siyasi baskıyı artırıyor.

Kaynak: Reuters

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...