ABD'den İran'a mahkum takası için 6 milyar dolar! Trump, Joe Biden'e hakaret ederek tepki gösterdi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı - AP
- Güncelleme:
ABD'den İran'a mahkum takası için 6 milyar dolar! Trump, Joe Biden'e hakaret ederek tepki gösterdi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı - AP

ABD, İran'da tutuklu 5 ABD vatandaşı için Tahran yönetiminin Güney Kore'de dondurulmuş 6 milyar dolarlık varlığını kullanıma açtı. Eski ABD Başkanı Trump, anlaşmaya tepki göstererek, "Bu beceriksiz aptal, ABD'yi yok ediyor." dedi.

ABD ile İran arasında varılan tutuklu takası anlaşmasının uyarınca Tahran’ın Güney Kore’de dondurulmuş 6 milyar dolarlık varlığı kullanıma sunulacak. Biden yönetimi, İran’a uygulanan yaptırımların 6 milyar dolarlık varlığa uygulanmaması için oldukça önemli bir adım attı.

AP’nin ele geçirdiği belgelere göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran’ın Güney Kore’deki varlıklarına yaptırım muafiyeti getiren belge imzaladı. Muafiyet kapsamında Tahran yönetiminin ihtiyaç duyduğu Seul’deki milyarlarca dolarlık petrol geliriyle yapılacak işlemler yaptırımlardan etkilenmeyecek.

Washington, İran’a söz konusu geliri için yaptırım uygulamasa da kullanılacak alanları belirlediği ifade ediliyor. İran’ın söz konusu parayla yaptırımlara takılmadan gıda ve ilaç gibi insani malzemeleri satın alabileceği belirtiliyor.

ABD’nin söz konusu muafiyeti, İran’da tutuklu bulunan 5 ABD vatandaşının serbest bırakılması karşılığında verildi. Biden yönetimi, muafiyet hakkında Kongre’ye de bilgilendirmede bulundu.

CUMHURİYETÇİLER TEPKİLİ

Biden yönetiminin İran ile takas anlaşmasına Cumhuriyetçi Parti’den sert tepki geldi. Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, yaptığı yazılı açıklamada, "(ABD Başkanı) Joe Biden, önce Afganistan'dan kaçmak için 11 Eylül'ü bahane etti. Şimdi de dünyanın teröre en çok destek veren devletine fidye ödeyerek, 11 Eylül'ün anısına saygısızlık ediyor." ifadelerini kullandı.

Başka bir Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney ise, "Kaçırılan her bir vatandaş için milyarlarca dolar ödüyorsanız, daha çok kişi kaçırılır." görüşünü paylaştı.

TRUMP: YALANCI JOE BIDEN

Eski ABD Başkanı Donald Trump ise 11 Eylül saldırılarının 22. yıldönümündeki bu adımı, şu sözlerle eleştirdi: "Yalancı Joe Biden'ın, İran'daki terörist rejime 6 milyar dolar verdiğine inanabiliyor musunuz? Bu para, Orta Doğu'da ve tüm dünyada terör için kullanılacak. Bu beceriksiz aptal, ABD'yi yok ediyor. Bu korkunç anlaşmayı bugün, 11 Eylül'de duyuracak kadar arsız birisi. Esirler için para ödemek, tüm dünyadaki ABD'lilere karşı kaçırılma, fidye isteme ve şantaja yol açar."

İRAN İLE ABD ARASINDA TUTUKLU TAKASI

İran ile ABD, 10 Ağustos'ta tutuklu takası ve yaptırım nedeniyle Güney Kore'de tutulan İran'ın 6 milyar dolarlık döviz kaynaklarının serbest bırakılması konusunda mutabakata varmıştı.

İsimleri açıklanmayan 5 İran vatandaşı, ABD'de "yaptırımları ihlal etmek" suçlamasıyla; İran'da ise Murad Tahbaz, Siyamek Namazi, İmad Şarki ile kimlikleri açıklanmayan 2 kişi dahil 5 Amerikan vatandaşı, "casusluk" iddiasıyla tutuklu bulunuyor.

ABD ile İran arasında varılan mutabakat kapsamında, İran'da tutuklu 5 Amerikan vatandaşı, cezaevinden tahliye edilerek ev hapsine alınmıştı. Anlaşma uyarınca 5 Amerikan vatandaşı ile ABD'de tutuklu 5 İran vatandaşı takas edilecek. Bunun ardından Tahran, Güney Kore'deki bankalarda tutulan 6 milyar dolar değerindeki bloke edilen petrol gelirine erişim sağlayacak.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı - AP
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...